Edilii de sector ai Capitalei au respectat si anul acesta, de 1 Decembrie, "reteta" deja traditionala a portiilor gratuite de mancare si bautura pentru cei dispusi sa se inghesuie ca sa prinda o portie de sarmale sau fasole si o dusca de tuica fiarta, scrie Mediafax.

Parade cu desfasurari de forte demne de un membru NATO, discursuri scoase de la naftalina, stegulete tricolore la ferestre si pe masini.

Acestea pot fi numite "ingrediente" deja obisnuite ale Zilei Nationale. In unele sectoare din Bucuresti, la astea s-au adaugat, deloc in premiera, condimentele din sarmalele, fasolea, tuica si vinul impartite gratuit, pe strada, de primarii. Si daca bormasinile bagate la reduceri in supermarket scot lumea din casa mai ceva ca laptele de dinainte de 1990, nu mai surprinde pe nimeni ca si astazi, la 1 decembrie 2013, tot ce a fost gratis s-a dat aproape instantaneu.

E cam frig, ce-i drept, dar asta nu-i sperie pe bucurestenii care stiu ca primarul da de mancare, la ceas festiv.

Primii asteptati la masa sunt cei din sectorul 6. Primaria le-a pregatit o mie de portii de fasole cu ciolan, iar vestea se imprastie rapid si printre cei neinformati. "Dar ce se da aici?". "Fasole, doamna, fasole cu ciolan". Si doamna intra in randul de la Piata Drumul Taberei, alaturi de cei deja zgribuliti.

La coada, ca la coada, n-au cum sa lipseasca remarcile si intrebarile mai mult sau mai putin retorice. "Stam la coada pentru o lingura de ciorba de fasole. Ei cred ca daca imi dau un mic imi cumpara votul?", spune un pensionar la vreo 60 de ani, care nu paraseste insa randul.

Prin zona trece o doamna incarcata de sacose. Vine de la piata si zareste in multime o vecina. In cateva secunde, se pune la curent cu ce se intampla, iar concluzia ei e simpla: "Cum sa stau la coada asta? Ce, eu nu am ce sa mananc acasa? Am friptura, am orez, am salata. Am de toate", se lauda ea si da sa-si vada de drum. O femeie de la coada ii da replica.

"Chiar credeti ca noi stam aici ca nu avem ce manca?".

Replica la replica nu mai este asteptata, pentru ca femeii i-a venit randul sa-si ia portia.

La coada din Drumul Taberei, organizarea a fost ca pentru pelerinii veniti sa pupe moaste. In capul randului, un grilaj ridicat periodic de politistii locali. Se ridica grilajul, trec zece oameni de la coada. In fata lor, mai incolo, al doilea grilaj, iar abia dupa asta se vad portiile - fasole cu ciolan afumat, un sfert de gogosar in otet si aproape o jumatate de paine.

Unii mai cer o portie, ca "mai sunt cu cineva". Li se da, nu-i problema. "Este pentru toata lumea", spune un tanar cu atributii de gazda, care, de altfel, a si facut "instructajul" cu oamenii stransi sa manance pe gratis. "Veti primi fiecare cate o portie de mancare. Pentru ca azi e 1 Decembrie. E Ziua Nationala", adauga el, ca sa fie clar pentru toata lumea.

Cei mai multi de la coada sunt in varsta. Pana sa ajunga la fasole, au timp destul sa socializeze, pe subiecte mii: ce zici de politicianul ala? da' de ala din Guvern? maresc, dom'ne, pensiile la anu' sau la anu' si la multi ani? cele mai bune garnituri pentru bateria de chiuveta le-am gasit tot la magazinul din colt! ce mai stii de nea Sandu, ca nu l-am mai vazut de cand s-a operat? fiica mea a plecat la munte, de, ca tineretu'...

Odata vazuti cu caserolele in mana, oamenii se asaza la mesele amenajate in fata cortului cu fasole. Acolo, in general, e liniste, ca nu e frumos sa vorbesti cu gura plina. Un batran se incumeta la o recenzie: "E buna. Cam putina carne, dar e buna". Unii pun cutiile in sacose si se indreapta catre case. "Luam la pachet. E prea frig ca sa stam aici", explica o pensionara.

In sectorul 2, aceeasi traditie, dar cu alt meniu: sarmale, cinci-sase la portie, si un paharel cu tuica fiarta. Primaria de sector se lauda ca are de impartit 100.000 de sarmale. La un asa "contingent" gastronomic, si mise en place-ul e pe masura: 20 de corturi, cele mai multe in fata primariei de sector. Pentru antren, muzica populara, la boxe.

"Ne incalzim si noi putin", spune un barbat fericit ca sarmalele sunt asortate cu tuica. Intr-un colt, o femeie rastoarna doua portii de sarmale intr-o galetusa. Galetusa o baga intr-o sacosa, iar apoi se asaza iar la rand. Fortele de ordine o vad, dar nu ii spun nimic. "Ce sa facem? Sa ne certam cu lumea? N-are rost...", explica un cerber.

In fata Primariei Sectorului 2, portiile se impart la patru cozi. Unul dintre randuri este monitorizat de un domn in parpalac, care il striga pe "Georgica". Oamenii de la coada, nu doar cei de la organizare, stiu si ei cine e Georgica. E un un tanar din Garda Civica Militara, care, astazi, are grija ca lumea sa stea in sir indian si sa nu se inghesuie. Munca de raspundere, premiata pe masura: 10 caserole cu sarmale. "Ia, ma, de aici", zice domnul cu parpalac. "Da, da. Sa traiti!", multumeste Georgica.

Departe de febra cozilor, doua doamne comenteaza tabloul. "A anuntat la televizor ca vor fi spectacole in sectoare. De obicei, mancarea era dupa spectacol. Lumea asta parca n-a mai vazut mancare", spune una dintre ele. "Suntem un popor cam trist", concluzioneaza cealalta, ducand apoi la gura un pahar cu tuica.

In Sectorul 3, invitatia suna astfel: 5.000 de portii de fasole cu carnati si vin fiert. Cine n-a prins micul dejun in sectoarele 2 si 6, poate merge in 3, pentru masa de pranz. Si pentru mini-concerte live, cu muzica populara si fanfara, in parcul Titan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri