Institutul Oncologic primeste prin transfer de la alte spitale medicamentele necesare, printre care analgezice, antiemetice si antibiotice, pentru a se asigura de urgenta tratamentul pacientilor, pana saptamana viitoare, cand vor ajunge la institut medicamentele si materiale comandate, a anuntat MS, scrie Mediafax.

Secretarul de stat Adrian Pana, impreuna cu echipa extinsa de control, a mers, vineri seara, la Institutul Oncologic Bucuresti (IOB) pentru a se asigura ca sunt luate toate masurile de urgenta, astfel incat sa nu existe disfunctionalitati in asigurarea tratamentului pacientilor internati, arata sambata Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

"Coordonatorul echipei, secretarul de stat Adrian Pana, a decis asigurarea de urgenta prin transfer de la alte unitati spitalicesti din Bucuresti a unor cantitati suficiente de medicamente uzuale (analgezice, antiemetice, antibiotice, diuretice etc), astfel incat sa se asigure pana saptamana viitoare tratamentul fara probleme al pacientilor internati, timp in care va ajunge la institut intregul stoc de medicamente si materiale comandate pentru a nu mai exista disfunctionalitati in asigurarea tratamentelor", a precizat MS.

De asemenea, echipele de garda au fost informate ca medicamentele necesare exista in farmacia spitalului si pot fi acordate pacientilor.

In ceea ce priveste medicamentele oncologice necesare tratamentului pacientilor internati, acestea sunt disponibile in stocuri suficiente, potrivit MS.

Coordonatorul echipei de control va merge si sambata la IOB pentru a continua ancheta, rezultatele urmand sa fie comunicate de Adrian Pana, pe masura ce controlul va inainta, a mai aratat MS.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a decis, vineri, trimiterea "de urgenta" a unei echipe de control la Institutul Oncologic Bucuresti.

"Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a decis trimiterea de urgenta a unei echipe de control, formata din specialisti ai Corpului de Control, coordonata de secretarul de stat Adrian Pana, pentru a evalua situatia", informeaza Ministerul Sanatatii.

De asemenea, Nicolaescu a solicitat managerului interimar Ana-Maria Nitulescu, numit in urma cu trei saptamani la IOB, ca "in cel mai scurt timp sa ia toate masurile care se impun pentru a pune la dispozitia pacientilor medicamentele si materialele sanitare necesare si sa evalueze urgent intreaga situatie gasita la Institut", a precizat ministerul.

Unii pacienti ai Institutului Oncologic Bucuresti au fost pusi, vineri, in fata unei situatii de criza: nu puteau face tratament citostatic, intrucat nu exista ser fiziologic, iar unitatea nu mai avea nici antibiotice, leucoplast si comprese, directoarea declarandu-se surprinsa de situatie.

"Este ingrozitor, nu mai avem nimic. Nu avem ser fiziologic necesar dizolvarii citostaticelor si nici medicamentul Osetron, care se da pentru starile de greata ce apar in urma administrarii citostaticelor. Nu avem nici calmante, leucoplast, comprese si antibiotice", au declarat mai multi pacienti internati in unitatea sanitara.

Potrivit pacientilor, in fata acestor lipsuri, medicii ridica neputinciosi din umeri, iar unii se ofera sa plateasca din propriul buzunar pentru cumpararea de medicamente.

"Ne-am dus la doamna doctor de la noi, de pe sectie. A spus ca in afara de a ne da dansa bani ca sa ne luam medicamente sau comprese, nu are solutie", a spus o pacienta.

Managerul Institutului Oncologic Bucuresti, Ana-Maria Nitulescu, a declarat ca a aflat vineri despre lipsa unor medicamente si materiale sanitare si ca nu exista stocuri de urgenta.

"Abia astazi (vineri - n.r.) am aflat si eu despre aceasta situatie. A fost o surpriza. Nu exista stocuri de urgenta. Si ma mira ca nu avem materiale sanitare, stiam ca avem. Macar medicatia pentru cancer o avem. Din pacate, nu putem sti cat se agraveaza starea unui bolnav de la o zi la alta", a spus Nitulescu.

Potrivit managerului IOB, in ultima luna, toate spitalele au aceasta problema.

"Din pacate, cu totii suferim la acest sfarsit de an. Asteptam de la Casa (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate - n.r.) suplimentarea banilor", a mai spus ea.

Ana-Maria Nitulescu a mai spus ca desemnat o comisie care sa se ocupe de deblocarea situatiei.

"Speram ca saptamana viitoare sa rezolvam situatia", a mai spus Nitulescu.

Coordonatorul programului oncologic de la IOB, dr. Mircea Dediu, a spus, la randul sau, ca nu stie nimic despre lipsa medicamentelor reclamate de bolnavii din spital si nici nu poate verifica informatia, intrucat nu se mai afla in spital.

"Eu stiu ca medicamente pentru cancer avem. De altele nu stiu nimic.Nu sunt in spital. Si nu am cum sa verific", a spus Dediu.

Medicul Monica Pop, membru in Consiliul de Administratie al IOB, a aflat despre nemultumirile pacientilor si considera inadmisibila aceasta situatie.

"Vom cere remedierea de urgenta a acestei situatii, intrucat consider inadmisibila o astfel de stare", a declarat Pop.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri