Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, vineri, ca nu numai romanii, dar si francezii, germanii sau olandezii vor pierde, din punct de vedere economic, din cauza amanarii aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

Intrebat de jurnalistii de la postul de radio France Inter daca i se pare grava decizia de la Consiliul JAI de amanare a discutiei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, ministrul de Externe a precizat ca Bucurestiul si-a facut treaba, noteaza Mediafax.

"Avem libertatea de circulatie, care este o valoare fundamentala a UE. O avem de la 1 ianuarie 2007. Dar se amesteca atat de des doua lucruri care sunt complet diferite. Imigratia ilegala provenind din exteriorul UE e complet diferita de libertatea (de circulatie - n.r.) din interiorul UE. In plus, noi ne-am facut toata treaba", a spus Titus Corlatean, intr-un interviu acordat France Inter.

El a reamintit faptul ca Romania a investit "mai mult de un miliard de euro pentru a avea o frontiera securizata". Totodata, seful diplomatiei a precizat ca, potrivit rapoartelor agentiei europene Frontex, "95% din imigratia ilegala provine de la frontierea de sud si nu de la frontiera de est".

In opinia sa, nu doar Romania are de pierdut din amanarea aderarii la Schengen, ci si alti europeni. "Noi toti, noi romanii, voi, francezii, germanii, olandezii, care au o activitate economica foarte importanta in aceasta tara, noi toti vom pierde din punct de vedere economic din cauza acestei decizii de a amana aderarea (Romaniei - n.r.) la Schengen", a spus el.

Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE, a declarat, la 5 decembrie, ca JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen atunci cand vor exista conditii favorabile. "In ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria, astazi am putut doar sa evaluam situatia la zi. Consiliul a luat nota de declaratia comuna a Romaniei si Bulgariei si va reveni asupra acestei probleme, fara intarziere, atunci cand vor exista conditii favorabile", a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinta de presa de la finalul reuniunii JAI.

La insistentele jurnalistilor privind o data mai exacta pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un raspuns, reiterand necesitatea "unor conditii favorabile" pentru aderarea celor doua state la Spatiul Schengen. In cadrul Consiliului din 5 decembrie, Romania si Bulgaria au prezentat o declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare, potrivit unui comunicat MAE.

In declaratie, Romania si Bulgaria isi exprima "dezamagirea fata de imposibilitatea adoptarii unei decizii pozitive privind aderarea lor la spatiul Schengen la acest moment si au reiterat ca au indeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de catre toate statele membre si stipulat in mod repetat in Concluzii ale Consiliului si ale Consiliului European, precum si in rezolutiile Parlamentului European pe acest subiect", se arata in comunicatul Ministerului de Externe.

Totodata, cele doua tari reitereaza faptul ca au "un nivel inalt de pregatire pentru aderare", ca urmare a "unor investitii semnificative si a eforturilor constante ale autoritatilor competente", fapt confirmat de evaluarile efectuate si recunoscut de catre Consiliul UE si Parlamentul European inca din 2011. De asemenea, cele doua tari subliniaza faptul ca nu exista "niciun motiv, juridic sau bazat pe realitati concrete, pentru o noua amanare a deciziei, precum si faptul ca solutia avansata privind o aderare etapizata nu a condus, pana in prezent, la vreun rezultat".

Romania considera ca o noua discutie la Consiliul JAI privind aderarea la Spatiul Schengen fara "perspectiva unei decizii politice care sa intruneasca unanimitatea este de natura sa perpetueze acest blocaj, care nu ii poate fi imputat, dat fiind faptul ca a indeplinit toate criteriile prevazute de acquis-ul Schengen", mentioneaza sursa citata. Romania si Bulgaria au precizat ca vor solicita reluarea discutiei in cadrul Consiliului, fara intarziere, in momentul in care este intrunita unanimitatea.

De asemenea, cele doua state au invitat partenerii europeni sa raspunda, in cel mai scurt timp posibil, "asteptarilor legitime" privind o decizie pozitiva de aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in conformitate cu prevederile Tratatului de aderare. Olanda este tara care s-a opus cel mai adesea la aderarea celor doua tari la Schengen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri