Camera Deputatilor a aprobat, marti, pe articole, proiectul de lege privind parteneriatul public-privat. Ministrul Dan Sova a aratat ca actul normativ este necesar pentru ca, desi exista legea 178/2010, nu s-a facut niciun proiect, scrie Mediafax.

"Exista un vid legislativ, in ciuda faptului ca noi avem o lege a parteneriatului public-privat 178/2010. In temeiul acelei legi nu s-a facut niciun proiect pana astazi si motivul pentru care nu s-a facut niciun proiect este ca insasi legea bloca parteneriatele, pentru ca interzicea participarea parteneriatului public la finantarea investitiei in PPP, ori practica europeana si logica reglementarii in PPP este tocmai ca autoritatea publica sa fie cea care finanteaza, dar pe terrmen foarte lung, dupa ce initial partenerul privat construieste pe banii lui obiectivul de interes pentru comunitate", a spus Dan Sova in plenul Camerei.

El a aratat ca "avantajul mare al noii legi este ca da posibilitatea unei autoritati centrale sau locale ca pe banii pe care ii are sa faca mai multe obiective in acelasi timp, sa le termine rapid in loc sa astepte pana i se aproba creditele la bugetul de stat sau pana are bani in buget". Proiectul de lege a fost criticat de catre Alexandru Nazare (PDL), care a cerut fara succes retrimiterea actului normativ la comisie, pentru ca ar deschide calea pentru incheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Proiectul de lege vizeaza reglementarea incheierii si derularii parteneriatului public-privat si reprezinta practic o noua lege care reglementeaza acest domeniu. Ca urmare a adoptarii acestui proiect, se propune abrogarea Legii parteneriatului public-privat 178/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul de lege a fost criticat vehement de catre reprezentantii PDL, pentru ca ar deschide calea pentru incheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine. Propunerea legislativa prevede ca, in cazul in care partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste obligatiile asumate in cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de finantatorii proiectului, partenerul public, din proprie initiativa sau la solicitarea finantatorilor proiectului, va putea inlocui partenerul privat.

Totodata, proiectul prevede ca inlocuirea partenerului privat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire, in anumite conditii. Potrivit propunerii legislative, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre persoane imputernicite in acest sens de catre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine va monitoriza si supraveghea respectarea prevederilor acestei legi si a actelor normative emise in aplicarea acesteia, putand lua orice masuri prevazute de lege pentru indreptarea neconformitatilor constatate, se mai stipuleaza in propunerea legislativa. Totodata, propunerea legislativa prevede si faptul ca procedurile de atribuire demarate in temeiul dispozitiilor Legii nr.178/2010 privind parteneriatul public-privat, cu modificarile si completarile ulterioare, in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a acesteia, inceteaza de drept. Deputatii urmeaza sa dea tot marti votul final asupra acestui proiect de lege.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri