Anuntul a fost facut de compania Carmat care afirma ca aceasta interventie chirurgicala reprezinta o premiera mondiala.
"Aceasta prima implantare s-a desfașurat de o maniera satisfacatoare (...). Pacientul se afla in prezent sub supraveghere medicala, la reanimare, este constient si dialogheaza cu familia sa", au precizat reprezentantii companiei Carmat, scrie Mediafax.

Autoritatile medicale franceze au avizat favorabil, la sfarșitul lunii septembrie, o astfel de operatie, deschizand astfel noi perspective pentru pacientii condamnati sa aștepte vreme indelungata din cauza raritatii grefelor disponibile.

"Ne bucuram pentru acest prim implant, dar ar fi bineinteles prematur sa tragem concluzii, intrucat este vorba de un singur implant si de un interval postoperatoriu inca foarte scurt", a declarat la randul sau directorul general al companiei Carmat, Marcello Conviti, intr-un comunicat.

Firma Carmat, infiintata de chirurgul Alain Carpentier, celebru pe plan mondial dupa ce a inventat valvele cardiace Carpentier-Edwards, vrea sa acopere penuria notorie de grefe careia ii cad victime zeci de mii de persoane care sufera de insuficienta cardiaca avansata.

Citeste si:

Proteza creata de compania franceza, realizata pe baze știintifice "solide", vizeaza, potrivit reprezentantilor firmei, "o functionalitate și o durabilitate exemplare".

"Ea imita in totalitate o inima umana normala cu doua ventricule care mobilizeaza sangele așa cum o face mușchiul cardiac, prin senzori care permit accelerarea inimii, decelerarea, creșterea debitului, scaderea debitului. Daca bolnavul doarme, debitul scade. Daca bolnavul urca scarile, atunci il marește, iar proteza nu are nimic de-a face cu o pompa mecanica", a explicat, in septembrie, Philippe Pouletty, cofondator al companiei.

Pacientul operat miercuri, a carui identitate nu a fost dezvaluita, suferea de o insuficienta cardiaca terminala, cu un pronostic vital angajat, si nu beneficia de nicio alternativa terapeutica, potrivit conditiilor impuse de autoritatile medicale franceze.

Compania Carmat considera ca inima sa artificiala ar putea salva in fiecare an vietile a catorva zeci de mii de pacienti, fara riscul de respingere a grefei, asigurandu-le, totodata, o calitate a vietii fara precedent.