Noul pachet de baza prevede o singura consultatie preventiva la trei ani, facuta de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice intre 18 si 39 de ani si cel mult doua consultatii in trei luni in cazul pacientilor "cu risc normal" care au o problema noua sau acuta de sanatate.

Forma finala a pachetului de baza si a celui minimal a fost lansata in dezbatere publica, duminica, de Ministerul Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu subliniind, intr-o conferinta de presa, ca proiectul prevede "in mod deosebit" trecerea de la medicina spitaliceasca la cea prespitaliceasca si de prevenire si depistarea precoce a bolilor, pentru a "descarca" spitalele de servicii nejustificate, scrie Mediafax.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca pachetul de baza avea nevoie de acordul scris al Comisiei Europene.

"Avem acest acord scris si, din acest moment, noi putem sa declansam toate procedurile legale de adoptare. Varianta finala este o varianta care cuprinde elementele fundamentale, urmand ca detalii pentru fiecare tip de serviciu medical sa fie in norme de aplicare la HG privind aprobarea acestor doua pachete", a spus ministrul.

"Avand in vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate sustine in maniera in care functioneaza la ora actuala, concentrat pe spitale, care fac internari nejustificate sau fictive si sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Ca urmare, in cadrul procesului de definire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza, o componenta semnificativa este reprezentata de preventie", se argumenteaza in nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, noul pachet de baza, destinat pacientilor asigurati, cuprinde: servicii medicale de urgenta; servicii de preventie - numarul si tipul consultantiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmarirea periodica a persoanelor cu risc de imbolnavire; medicina de familie - numar de consultatii, cresterea numarului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii in ambulatoriul de specialitate - consultatii (numarul si frecventa pe specialitati), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistica (numarul si frecventa); servicii de spitalizare (translatare din internarea continua spre ambulatoriul de specialitate si internarea de zi); ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si materiale sanitare specifice pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ.

"Pachetul de baza este altfel gandit. Aici nu vorbim de servicii acordate pe numar de consultatii, ci pe episoade de ingrijire. Adica de cate ori un pacient are o problema noua de sanatate. Acela se numeste episod de ingrijire si el intra in pachet si va fi dupa aceea supus procedurilor pe care pachetul le prevede. Pachetul prevede in mod deosebit trecerea accentului de pe medicina spitaliceasca la prespitaliceasca, dar mai ales pe preventie, educatie pentru sanatate, evitarea imbolnavirilor si depistarea precoce a bolilor, ceea ce cred ca este o schimbare fundamentala in modul in care va functiona in viitor sistemul sanitar romanesc", a mai spus Nicolaescu.

In categoria serviciilor medicale esentiale - altele decat cele pentru cazurile de urgenta medico-chirurgicala -, consultatiile preventive pentru cei in varsta de pana la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate si la 1 luna - la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni; o data pe an de la 4 la 18 ani.

Pentru supravegherea gravidei cu risc scazut, este recomandat un numar de 8 vizite prenatale "de rutina".

Pachet de baza prevede si "urmarirea lehuzei la domiciliu: la externarea din maternitate și la 4 saptamani de la nastere prin consultatii, investigatii paraclinice, trimitere la medicul specialist obstetrica-ginecologie". De asemenea, se precizeaza ca investigatiile paraclinice si tratamentele specifice sarcinii sunt eligibile in intervalul de timp de la momentul in care gravida este luata in evidenta de catre acesta si pana la 4 saptamani de la nastere. Sunt prevazute totodata educație pentru alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si consilierea pre si post testare pentru HIV si lues (sifilis) a femeii gravide.

Persoanelor intre 18 si 39 de ani care nu prezinta simptome beneficiaza de o singura consultatie preventiva la trei ani, cu mentiunea ca "episodul de preventie" poate cuprinde 1-2 consultatii succesive si setul de investigatii la frecventa recomandata pentru grupa de varsta si sex.

Pentru cei in varsta de cel putin 40 de ani, prevenirea poate contine 1-2 consultatii succesive plus setul de investigatii.

Episoadele anuale de ingrijire cronica cuprinde 1-2 consultatii anuale, in medie, la medicul de familie de supraveghere a evolutiei bolii, un consult anual de specialitate, un set de explorari elective de 1-2 ori/an si prescrierea regulata a medicatiei.

Noul pachet de baza defineste si "episodul de ingrijire acuta", a carui durata este de cel mult trei luni.

Astfel, pentru probleme de sanatate nou aparute sau acutizarile unor afectiuni cunoscute, serviciile sunt detaliate in functie de gradul de risc al pacientului.

La pacientii cu risc normal, sunt prevazute 1-2 consultații la medicul de familie/episod, un bilet de trimitere la medicul specialist, 1-4 investigatii paraclinice elective si prescriere de medicamente.

In cazul pacientilor cu risc crescut (comorbiditati, varste extreme, categorii vulnerabile), in pachetul de baza sunt mentionate 1-3 consultatii la medicul de familie/episod, 1-2 bilete de trimitere la medicul specialist, 1-6 investigatii paraclinice si prescriere de medicamente.

Noul pachet de baza face referire si la consultatiile la domiciliu. Consultatiile la domiciliu acordate de catre medicul de familie pacientilor inscrisi pe lista proprie sunt consultatii acordate in afara cabinetului pacientilor nedeplasabili si copiilor 0-1 an, de pe lista proprie, in timpul programului de lucru. Aceste consultatii se acorda in limita a maxim 2 consultații/episod pentru un episod acut si maxim 3 consultatii/an pentru un episod cronic.

In privinta fondurilor pentru pachetul de baza, Nicolaescu a spus ca acesta "se va incadra in bugetul pe care Romania il va avea". "Adica se va incadra pe bugetul pentru 2014. De aceea, nici nu am iesit mai devreme (cu forma finala - n.r.), ca nu aveam Legea bugetului. Acum, putem sa demaram toate actele normative subsecvente", a explicat ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Nicolaescu, pachetul va fi corelat cu alte masuri organizatorice si administrative. "Pachetul va fi corelat cu alte masuri organizatorice si administrative. E nevoie de o perioada de timp, in care sa pregatim sistemul sanitar romanesc cand HG va aparea. Ma refer la faptul ca trebuie sa crestem responsabilitatea asistentei medicale primare si de ambulator, trebuie sa pregatim personalul medical pentru noua abordare, vrem sa avem mai multe intalniri cu managerii de spitale in trimestrul I din 2014, ca toata lumea sa stie exact despre ce este vorba si sa luam toate acele masuri de functionare ca introducerea pachetului sa nu produca bulversari. Dupa estimarile noastre, efectele importante ale pachetului se vor simti in circa doi ani, doi ani si jumatate, poate chiar trei ani, dar sper ca, la sfarsitul anului 2014, semne imbucuratoare vom simti mai ales in medicina prespitaliceasca", a adaugat el.

Nicolaescu a mai spus ca, aplicate in mod corect, noile pachete vor putea sa micsoreze costurile din spitale, ceea ce da speranta ca in urmatorii trei ani vor putea fi actualizate tarifele pe care le practica spitalele in prezent si pe care le deconteaza casele judetene de asigurari de sanatate, astfel incat in 2016 sa se ajunga la decontarea "tarifelor reale".

In opinia ministrului, in primul an al noului pachet de baza, intre 5 si 10 la suta dintre pacientii care merg in spital vor putea fi tratati in ambulatoriu, urmand ca procentul sa urce, in 2016, spre 30-40 la suta.

Hotararea de Guvern pentru aprobarea pachetului minimal si pachetului de servicii de baza este in dezbatere publica pana la 22 ianuarie 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri