Ministrul Titus Corlatean a avut convorbiri cu ministrul palestinian de Externe, Riad al-Malki, fiind semnat si un "Acord pentru dobandirea, pe baza de reciprocitate, a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru buna functionare a misiunilor diplomatice si oficiilor consulare", potrivit MAE.

"Cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o in Teritoriile Palestiniene la 24 decembrie 2013, ministrul afacerilor externe Titus Corlatean a avut, la Bethlehem, convorbiri cu ministrul palestinian de externe, Riad al-Malki, si a fost primit de presedintele palestinian Mahmoud Abbas, precum si de premierul Rami Hamdallah. Seful diplomatiei romane a avut si o intrevedere cu ministrul palestinian al reconstructiei si dezvoltarii, Mohammed Shtayyeh. Discutiile cu oficialii palestinieni au constituit un bun prilej pentru realizarea unui bilant al relatiilor de cooperare romano-palestiniene, precum si pentru identificarea celor mai eficiente modalitati de consolidare a acestora", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de MAE, citat de Mediafax.
In cadrul intalnirii cu omologul sau palestinian, ministrul Titus Corlatean i-a reiterat acestuia invitatia de a efectua o vizita in tara noastra cu prilejul viitoarei sesiuni a Comitetului Interguvernamental Romano-Palestinian.
De asemenea, ambele parti au exprimat dorinta de a amplifica cooperarea in domenii de interes reciproc, de natura sa contribuie la dezvoltarea Teritoriilor Palestiniene: agricultura, infrastructura, constructii civile, proiecte hidrotehnice, sanatate, gestionarea situatiilor de urgenta.
Potrivit MAE, "o atentie speciala a fost acordata, pe parcursul discutiei, participarii Romaniei la constructia institutionala palestiniana prin formarea de cadre, inclusiv de diplomati palestinieni, precum si prin amplificarea schimburilor pe linie educationala". De asemenea, a fost subliniata importanta ministerelor afacerilor externe in coordonarea ansamblului relatiilor de cooperare.
"Totodata, cei doi ministri de externe au semnat un Acord pentru dobandirea, pe baza de reciprocitate, a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru buna functionare a misiunilor diplomatice si oficiilor consulare", mentioneaza sursa citata.
In cadrul convorbirilor oficiale, au fost de asemenea abordate pe larg evolutiile actuale din Orientul Mijlociu, cu accent pe dinamica Procesului de Pace. "Ministrul Titus Corlatean a reiterat sprijinul constant al țarii noastre pentru soluția celor doua state, care sa coexiste in pace si securitate", se mai arata in comunicat.
Ulterior convorbirilor, ministrii de externe roman si palestinian au asistat la ceremonia de infratire dintre Primaria Orasului Bethlehem si Primaria Sectorului I al Municipiului Bucuresti, la care au participat primarii Dr. Vera Baboun, respectiv Andrei Chiliman. Proiectul va promova colaborarea in domeniile dezvoltare economica si investitii, planificare urbana, protectia mediului, cultura, educatie si tineret.
In cadrul convorbirilor cu presedintele Mahmoud Abbas, "a fost evocata intensitatea contactelor bilaterale si a dialogului pe diferite paliere de cooperare, inregistrate de la intalnirea precedenta din octombrie 2012". "Presedintele Mahmoud Abbas si ministrul Titus Corlatean au apreciat rolul important pe care il au in societatea palestiniana absolventii facultatilor din Romania, subliniind ca acestia formeaza o elita intelectuala si profesionala care aduce o contributie importanta la viata economica, politica si sociala palestiniana", se arata in comunicatul MAE.
Potrivit sursei citate, intalnirile cu premierul Rami Hamdallah si cu ministrul Mohammed Shtayyeh au constituit prilejul pentru trecerea in revista a stadiului cooperarii sectoriale romano-palestiniene, precum si pentru exprimarea intentiei de a amplifica schimburile la nivelul operatorilor economici romani si palestinieni. "Astfel, in domeniul economic se asteapta crearea unui Forum al oamenilor de afaceri romani si palestinieni, care sa conduca la cresterea volumului schimburilor comerciale si la diversificarea cooperarii economice bilaterale, exprimandu-se dorinta ca prima reuniune a acestuia sa fie organizata in marja reuniunii Comitetului interguvernamental Romano-Palestinian, programata pentru luna februarie 2014", se precizeaza in comunicatul MAE.
De asemenea, Titus Corlatean a subliniat ca Romania a acordat si continua sa acorde asistenta institutiilor palestiniene, prin transferul de expertiza in diverse domenii, precum medicina de urgenta, domeniul sanitar-veterinar, cel fiscal, precum si prin cele 30 de burse oferite anual de statul nostru, cu incepere din 2012, in domeniile medicina, inginerie si aparare civila. In discutiile cu partea palestiniana a fost
reiterata disponibilitatea partii romane de a continua sa contribuie la formarea personalului diplomatic palestinian, mentioneaza sursa citata.
"Ministrul Mohammed Shtayyeh a prezentat demersurile autoritatilor palestiniene in actualul moment al negocierilor din procesul de pace, care decurg din intiativa secretarului de stat american John Kerry. Totodata, a subliniat rolul extrem de important pe care il are comunitatea internationala in sustinerea realizarii de progrese efective in actuala etapa a negocierilor. Ministrul Titus Corlatean a reiterat si in contextul convorbirilor mentionate sprijinul constant al țarii noastre pentru soluția celor doua state, care sa coexiste in pace si securitate", se mai arata in comunicat.
De asemenea, ministrul Titus Corlatean a participat, marti, la invitatia presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, la ceremonia religioasa solemna de Craciun, care a avut loc la Biserica Nativitatii din Bethlehem. Intre personalitatile invitate s-a aflat si Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si politica de securitate, Catherine Ashton, mai informeaza MAE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri