Miza politica majora a anului 2014 va fi reprezentata de alegerea viitorului presedinte, fapt care va face ca toate celelalte mize, inclusiv cea reprezentata de scrutinul pentru Parlamentul European, sa fie subsecvente, noteaza Mediafax.

Intrebarea politica majora a inceputului anului 2014 este legata de USL si de momentul in care acest proiect politic, care a debutat in februarie 2011, va fi considerat epuizat.

De raspunsul la aceasta intrebare depinde, in esenta, intreg parcursul politic al anului 2014.

Daca USL se mentine ca proiect politic, atunci actualul status-quo se perpetueaza in conditiile intelegerii initiale, care prevede ca liderul PNL, Crin Antonescu, este candidatul Uniunii la prezidentiale.

Daca USL se rupe, reconfigurarea scenei politice devine iminenta, in contextul in care va fi necesara conturarea si probarea unei noi majoritati parlamentare care, in lipsa PNL, va trebui sa sprijine Guvernul.

Anul 2014 ar putea fi anul ruperii USL.

Tensiunile dintre co-presedintii Victor Ponta si Crin Antonescu, dar si faptul ca majoritatea parlamentara nu a functionat in momente politice cheie, evidentiate la sfarsitul sesiunii parlamentare trecute, denota faptul ca ruperea USL ar putea fi iminenta.

Potrivit unui scenariu vehiculat in Parlament, USL ar putea sa se rupa chiar la inceputul anului 2014, respectiv la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie.


In acest prim scenariu,
PSD ar putea convoca in luna martie un Congres prin care sa stabileasca o alianta electorala cu UNPR si PC la alegerile europarlamentare si sa decida asupra unui candidat propriu la alegerile prezidentiale.

Al doilea scenariu vizeaza ruperea USL inainte de alegerile europarlamentare din luna mai, pentru a permite PSD si PNL sa candideze separat in conditii reale de campanie, in care candidatii fiecarui partid se pot ataca politic, fara a exista componenta de apartenenta la Uniune.

Al treilea scenariu are in vedere ruperea USL imediat dupa alegerile europarlamentare. Din perspectiva acestui scenariu, PSD si PNL ar urma sa candideze separat la europarlamentare, ruptura fiind determinata de scorul mai mare obtinut de PSD, care ar reclama, ulterior, sa dea si candidatul la prezidentiale in virtutea ponderii detinute la nivelul electoratului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri