Judecatorul Adrian Bordea a fost ales, luni, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu majoritate de voturi. Adrian Bordea, singurul candidat la functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a primit 14 voturi "pentru" si trei "impotriva", fiind inregistrata si o abtinere, scrie Mediafax.

Sedinta Plenului CSM continua cu prezentarea proiectului de management de catre procurorul Bogdan Gabor, care candideaza la functia de vicepresedinte al CSM. Ulterior isi va prezenta proiectul de management si celalalt candidat la functia de vicepresedinte al CSM, procurorul Gheorghe Muscalu.

Plenul CSM va alege apoi, din cei doi candidati, noul vicepresedinte al CSM, functie care a fost ocupata in 2013 de Adrian Bordea. Judecatorul Adrian Bordea si-a anuntat, luni, cadidatura pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorii Bogdan Gabor si Gheorghe Muscalu s-au inscris in cursa pentru functia de vicepresedinte.

Proiectele de management ale celor trei candidati au fost postate pe site-ul CSM cu cateva ore inaintea sedintei Plenului Consiliului in care va fi aleasa noua conducere, dupa incheierea mandatelor presedintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala si a vicepresedintelui, judecatorul Adrian Bordea. Surse din cadrul CSM au declarat ca, daca judecatorul Adrian Bordea va fi ales presedinte al Consiliului, il va sustine la functia de vicepresedinte pe procurorul Gheorghe Muscalu.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un presedinte si un vicepresedinte, care nu pot face parte din aceeasi sectie. Astfel, daca unul dintre ei face parte din sectia pentru judecatori, cel de-al doilea trebuie sa fie procuror.

CSM este alcatuit din 19 membri. Astfel, in urma alegerilor organizate de adunarile generale ale instantelor si parchetelor sunt alesi de magistrati noua judecatori si cinci procurori. De asemenea, din consiliu fac parte si membrii de drept, respectiv ministrul Justitiei, procurorul general al Romaniei si presedintele instantei supreme. Acestora li se alatura doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat.

Judecatorul Adrian Bordea, reprezentantul magistratilor instantei supreme in Consiliul Superior al Magistraturii, a ocupat functia de vicepresedinte al CSM in 2013, fiind ales in sedinta din 26 februarie. Astfel, mandatul vicepresedintelui a inceput la doua luni distanta fata de cel al presedintelui CSM, intrucat Oana Schmidt Haineala a fost aleasa la conducerea institutiei in sedinta din 4 ianuarie 2013.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, in 10 decembrie 2013, de cererea lui Adrian Bordea de demisie din functia de vicepresedinte al CSM, incepand din 7 ianuarie, solicitarea fiind formulata pentru ca alegerea noului vicepresedinte sa poata avea loc la aceeasi data cu cea pentru presedintele Consiliului.
Potrivit CV-ului publicat pe site-ul instantei supreme, Adrian Bordea a fost magistrat al Judecatoriei Targoviste, intre 1980 si 1993, si al Tribunalului Dambovita, intre 1993 si 2001. Din anul 2001, el este judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Conform declaratiei de avere, actualizata in 4 iunie 2013, judecatorul Bordea detine un teren intravilan cu suprafata de 4.800 metri patrati si unul forestier de 27.600 metri patrati in Targoviste, dar si un teren de 60.000 de metri patrati in localitatea Moroieni. De asemenea, el mai detine si doua apartamente, unul in Bucuresti si unul in Targoviste, precum si o casa de 132 de metri patrati, dobandita in 2001, in Targoviste.

Magistratul mai are doua autoturisme, un Mercedes, fabricat in 2001, si un BMW, al carui an de fabricatie este 2008. Adrian Bordea detine si trei depozite bancare, de 103.400 lei, 53.400 de lei si respectiv de 28.000 de lei.
La sfarsitul lunii septembrie 2006, Inspectia Judiciara a Consiliul Superior la Magistraturii a declansat verificari in cazul judecatorului Inaltei Curti de Casatie si Justitie Adrian Bordea, dupa ce sectia de noua judecatori a instantei supreme, din care magistratul a facut parte, a hotarat ca ofiterii SRI in rezerva Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache sa fie cercetati in libertate.

Presa centrala sustinea atunci ca Bordea s-ar fi aflat intr-o situatie de incompatibilitate, intrucat procurorul care ii ancheta pe cei doi fosti ofiteri SRI i-a cerut judecatorului, in cursul anului 2005, detalii despre un dosar aflat la Tribunalul Dambovita. Bordea era in 2005 presedintele Tribunalului Dambovita, iar detaliile pe care i le-ar fi cerut procurorul se refereau la doi cetateni italieni implicati intr-o frauda.

Inspectorii CSM au stabilit ca nu i se poate imputa nimic judecatorului, care solicitase Consiliului sa-i fie aparata reputatia, considerandu-se nevinovat. In octombrie 2006, Plenul CSM a luat act de solutia inspectorilor si i-a admis judecatorului cererea de aparare a reputatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri