Cunoscutul cotidian german der Spiegel subliniaza intr-un reportaj ca tiganii veniti din Europa de Est sunt prost primiti in tarile vestice, discriminati, neintelesi, deseori acestia suferind din cauza oprobriului populatiei care incearca sa ii respinga.

Mai mult de 10 milioane de tigani traiesc in prezent in Europa, zeci de mii dintre ei “fugind” catre vest in incercarea “de a scapa de discriminarile la care sunt supusi in Europa de Sud-Est. Dar tarile membre ale UE esueaza in a-i ajuta”, scrie der Spiegel.

Cotidianul considera ca tiganii sunt discriminati in Romania, Bulgaria, Serbia, Cehia, Ungaria dar si in alte parti. Ajungand in Franta, Italia sau Germania, ei traiesc la limita, in corturi, paduri sau cladiri parasite. Unii ajung sa fure. “Chiar si in vest, acestia raman foarte saraci si sunt discriminati”, puncteaza Spiegel.

Cotidianul german trece in revista toata istoria de suferinta a tiganilor care, scrie editia online a jurnalului, “au trait in Europa de peste 1.000 de ani, timp in care au fost ostracizati, persecutati si marginalizati timp de secole. Rromii raman minoritatea cea mai numeroasa din Europa – si raman oamenii nedoriti ai Europei”.

Spiegel nu puncteaza decat vag motivele pentru care acestia s-ar confrunta cu aceste probleme si nu aminteste de programele guvernelor de integrare/educare ale acestora. In schimb, in articol acestia sunt vazuti ca persoane care vor sa munceasca dar deseori nu gasesc unde sau sunt respinsi pentru simplul motiv ca sunt “tigani”.

“O vizita in Antena, o asezare la marginea Belgrad-ului, capitala Serbiei, arata cat mai este de imbunatatit in conditiile de a locui in Bulgaria, Romania si Serbia. Nu exista apa curenta, toaletele sunt gauri in pamant. Aerul miroase a urina si a plastic topit”, scrie Spiegel.

Articolul isi indreapta privirea si asupra discriminarilor venite din state dezvoltate precum Germania, Franta sau Italia.

“Sentimentele catre rromi sunt chiar mai ostile in alte tari dezvoltate din UE. In Italia, guvernul incearca sa relocheze toata populatia in cartiere speciale, in locuinte inumane”.

In Ungaria, Gabor Daroczi, director al fundatiei Romaversitas care ofera fonduri de educatie pentru tigani, spune ca “Rromii nu isi pot gasi locuri de munca, copii nu sunt educati”. El spune ca discriminarile privind tiganii in Ungaria ii aduc aminte de anii ’30.

Articolul Spiegel ignora aproape complet faradelegile si cersetoria tiganilor, amintind insa mult mai clar discriminarile catre acestia – “in august, trei barbati au fost gasiti vinovati pentru ca au ucis sase Rromi ca urmare a urii rasiale”.

Intre timp, Uniunea Europeana nu ia masuri clare si concrete privind aceste probleme, incheie Spiegel.

Va invitam sa cititi intreg articolul aici si sa comentati asupra lui.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri