Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca decizia luata la Scoala nr. 10 din Capitala, de desfacere a contracului de munca al invatatoarei Dana Blandu, este legala si corecta, precizand ca atunci cand cineva nu respecta nici profesia, nici legea, nu exista o alta solutie.

"Cand ai astfel de cazuri, cand nu respecti nu doar profesia, dar nici legea, nu poti sa ai decat o solutie: desfacerea contractului. (...) Cred ca decizia e legala, corecta si e dreptul fiecaruia sa conteste, iar instanta va hotari. Cred ca lucrurile se vor clarifica", a spus Remus Pricopie, scrie Mediafax.

Ministrul Educatiei a explicat care este procedura in astfel de cazuri, pentru a justifica de ce nu au existat pana vineri reactii cu privire la cazul de la Scoala nr. 10 "Maria Rosetti".

"Cand vorbim de angajati, avem Codul Muncii si Legea Educatiei. Codul Muncii se aplica tuturor angajatilor, Legea Educatiei vine cu completari specifice. Conform Codului Muncii, nu poti declansa ancheta in vacanta sau in weekend, ci numai in zile lucratoare si in activitate. Cazul a fost facut public pe 27 decembrie. Inspectoratul Scolar a actionat pe 30 decembrie, cand Ministerul Educatiei a discutat cu inspectoratul si a cerut sa respecte procedurile legale, pentru ca altfel orice decizie poate fi invalidata. Am convenit ca pe 30 decembrie Inspectoratul Scolar va face plangere penala, pentru ca subiectul are cel putin doua dimensiuni: una vizeaza componenta profesionala, dar are si o dimensiune penala, pentru ca se cereau foloase materiale si ea (Dana Blandu, n.r.) nu avea dreptul sa faca o astfel de solicitare", a precizat ministrul.

Remus Pricopie a mai spus ca au existat doua comisii cu obiective diferite, respectiv o comisie la nivel de scoala, pentru anchetarea situatiei in raport cu invatatoarea respectiva si o a doua comisie la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), care a avut rol sa vada in ce context a aparut situatia de la Scoala nr. 10 si sa verifice daca aceasta situatie nu este una mai larga.

Pricopie a mai spus ca singura structura care putea lua o decizie in cazul invatatoarei este Consiliul de Administratie al scolii.

"Alt lucru discutat cu Inspectoratul Scolar si cu scoala: am rugat pe toata lumea sa respecte legea si sa nu se antepronunte, pentru ca in orice moment decizia Consiliului de Administratie ar fi putut fi invalidata, pentru ca se invoca faptul ca s-au facut presiuni. Nici Inspectoratul Scolar, nici Ministerul Educatiei nu s-au pronuntat pentru ca erau implicate", a explicat Pricopie.

Consiliul de Administratie al Scolii nr. 10 "Maria Rosetti" a decis, vineri, desfacerea disciplinara a contractului de munca al invatatoarei Dana Blandu, sesizarea Parchetului pentru aspecte penale si intocmirea unui plan de masuri pentru combaterea pe viitor a unor astfel de fenomene, a spus directoarea unitatii de invatamant, Camelia Fercu.
In urma cu o zi, inspectorul scolar general al Capitalei, Constantin Traistaru, a anuntat ca ISMB i-a suspendat contractul de detasare pe functie a directoarei de la Scoala 10, Camelia Fercu, dupa ce aceasta formulase o solicitare in acest sens.

Inspectorul general a precizat ca directoarea Camelia Fercu va prezida sedinta Consiliului de Administratie de vineri, mandatul ei la conducerea scolii urmand sa se incheie luni, 13 ianuarie.

ISMB s-a autosesizat, la sfarsitul anului trecut, in cazul invatatoarei Dana Blandu, de la Scoala nr. 10, care ar fi cerut parintilor bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai unitatii. Cercetarile inspectoratului in acest caz au inceput in 6 ianuarie, intrucat personalul din scoala a fost liber in vacanta de sarbatori, iar angajatii nu puteau fi chemati la serviciu din concediu, conform legii.

Totodata, ISMB a sesizat, in 30 decembrie, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2, in legatura cu presupuse fapte penale savarsite de invatatoarea Dana Blandu.

Dosarul inregistrat la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2 a fost trimis, miercuri, de procurori la Sectia 6 Politie. Anchetatorii care fac cercetari in acest caz pentru primire de foloase necuvenite.

Politistii Sectiei 6 vor audia aproximativ 20 de parinti ai copiilor din clasa invatatoarei de la Scoala 10 din Capitala, acuzata ca cerea bani de cadouri de la parinti, potrivit unor surse din Politie.

Conform surselor citate, la sediul Sectiei 6 Politie vor fi chemati pentru audieri, in zile urmatoarele, aproximativ 20 de parinti, pentru ca, in urma discutiilor cu acestia, anchetatorii sa stabileasca daca invatatoarea Dana Blandu, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai Scolii nr. 10 "Maria Rosetti", ar fi primit astfel foloase necuvenite.

Audierile la Sectia 6 Politie au inceput joi, cand au fost sa dea declaratii femeia care a inregistrat-o pe invatatoare atunci cand cerea bani pentru cadouri si tatal altui copil.

Potrivit anchetatorilor, dupa ce vor fi audiati cei aproximativ 20 de parinti, va fi citata pentru a se prezenta la Sectia 6 Politie si invatatoarea Dana Blandu.

Anchetele in acest caz au inceput dupa ce in presa a fost prezentata o inregistrare video preluata de pe YouTube, in care este surprinsa o discutie intre parinti si invatatoarea Dana Blandu, care cere bani pentru cadourile de sarbatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri