Doi oameni, pilotul Adrian Iovan si o studenta la Medicina, si-au pierdut viata in incercarea de a duce la indeplinire misiunea medicala la care luau parte in tragedia aviatica de luni. Ei nu sunt insa singurii romani care au murit incercand sa isi ideplineasca indatoririle de la locul de munca. Statistica nationala privind decesele in accidente de munca arata date ingrijoratoare. Peste 3.300 de persoane au fost accidentate la locul de munca pe parcursul anului trecut, iar un numar de 187 de persoane au decedat, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de Inspectia Muncii.

Inspectia Muncii a derulat peste 71.000 de controale pentru verificarea respectarii normelor de securitate si sanatate in munca si a sanctionat 54.712 angajatori, cu amenzi in valoare de aproximativ 33 milioane de lei.

Cele mai multe neconformitati au fost identificate in Bucuresti (6.927) si judetele Constanta (5.707), Hunedoara (4.467), Sibiu (3.990) si Bihor (3.967).

Astfel, in urma accidentelor de munca au rezultat 3.331 de accidentati, dintre care si 187 de morti.

Expertii in securitate si sanatate la locul de munca sustin ca accidentele de munca sunt generate de o varietate de motive, printre care se numara:
-lipsa instruirii lucratorilor cu privire la riscurile la care sunt expusi in sistemul de munca in care isi desfasoara activitatea;
-nerespectarea masurilor si procedurilor de lucru privind securitatea muncii;
-nepurtarea echipamentelor individuale de protectie sau purtarea lor intr-un mod incorect;
-achizitionarea de echipamente individuale de protectie neconforme cu cerintele pentru care sunt ele utilizate;
-utilizarea echipamentelor de lucru cu sistemele de securitatea dezactivate;
-lipsa asigurarii de catre angajator a unor masuri minime de securitate in munca;
-efectuarea de catre lucratori de alte operatii decat cele pentru catre a fost instruiti cu privire la securitatea muncii.

Se pare insa ca datele sunt mai bune decat cele din 2012, cand 4.184 de persoane au fost ranite in accidente de munca, iar 311 au decedat.

"Posibile motive ale diferentelor sunt diminuarea activitatii economice la nivel national. Situatia accidentelor de munca este strans legata de activitatea economica. Mai mult, la data solicitarii acestor informatii, referitor la anul 2013 precizam ca mai sunt evenimente de munca pentru care nu s-a finalizat cercetarea. Intrucat pentru acestea nu a fost inca stabilit caracterul de accident de munca, acestea nu au fost inca inregistrate ca accidente de munca", explica Inspectia Muncii.

Recomandari pentru evitarea accidentelor de munca

- Evitarea riscurilor.
- Evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate.
- Combaterea riscurilor la sursa.
- Adaptarea muncii la om, in special in ce priveste proiectarea posturilor de munca, alegerea echipamentelor de munca, a metodelor de munca si de productie, in vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat si a diminuarii efectelor acestora asupra sanatatii.
- Adaptarea la progresul tehnic.
- Inlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau ceea ce este mai putin periculos.

Conform legislatiei in vigoare, prin accident de munca se intelege vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.

Tragedie aviatica cutremura Romania

Pilotul Adrian Iovan si o studenta si-au pierdut viata in cursul zilei de luni dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. Unul dintre medicii din aeronava a reusi sa sune la 112, la ora 16.16, anuntand incidentul, conform Mediafax.

Accident aviatic Adrian Iovan

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, o studenta si doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Echipa medicala din avion mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului si victimele au fost gasite de un padurar, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Munti Apuseni si localnici. In zona unde a aterizat fortat avionul a fost trimis si un elicopter de la SMURD Mures, insa acesta a fost nevoit sa se retraga, din cauza cetii.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, sunt constiente si au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta, ultimii doi raniti fiind adusi la UPU Cluj marti dimineata, in jurul orei 4.30.

Inspectia Muncii face precizarea ca numarul accidentatilor mortal inregistrat in anul 2013 va suferi modificari substantiale odata cu finalizarea cercetarii tuturor evenimentelor de munca mortale aflate in curs de cercetare.

Sursa foto accident: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri