Coordonatorul de transplant Victor Zota a declarat, marti, ca daca victimele accidentului aviatic nu ar fi fost gasite luni seara, pana dimineata am fi vorbit despre sapte morti. El a spus ca acestia nu ar fi rezistat pentru ca, pe langa traumatisme, erau si in soc hipotermic, informeaza Mediafax.

Victor Zota a spus ca toate cele sapte victime erau in soc hipotermic, dar barbatii, fiind mai solizi si cu constitutie atletica, au rezistat, spre deosebire de fata, care, "fiind mai firava", nu a rezistat. "Este greu de zis daca ar fi supravietuit, o sa vedem dupa necropsie. Pot sa va confirm ca, daca nu ar fi fost gasiti aseara, pana dimineata am fi vorbit despre sapte morti. Nu puteau sa treaca peste noapte", a spus Zota, intrebat daca crede ca ar fi fost salvate si cele doua persoane decedate in cazul in care s-ar fi intervenit mai repede.

El a mai spus ca a fost "o operatiune ingrozitoare" si ca s-a aflat in contact pe telefon cu medicul Radu Zamfir, caruia i-a dat indicatii spunandu-i sa aprinda un foc si sa faca zgomot cu fiare, pentru a fi localizati. "A fost o operatiune ingrozitoare. (...) Cert este ca dupa ce s-a intunecat lucrurile au capatat o intosatura extrem de nefavorabila, in ultima convorbire doctorul Zamfir mi-a spus ca daca mai dureaza mult nu stie daca mai rezista", a mai spus Zota.

In ceea ce o priveste pe tanara care si-a pierdut viata, el a spus ca aceasta era o studenta in anul V care mai participase la prelevari de organe, facea voluntariat si "era dedicata meseriei cum rar gasesti". "In mod normal nu aceasta este echipa (de transplant - n.r.), a fost o coincidenta cu cursul care se tine de prelevare de organe. In felul acesta au ajuns ceilalti trei medici sa faca parte din echipa de transplant", a adaugat medicul Victor Zota.

Pilotul Adrian Iovan si o studenta si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, o studenta si doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Echipa medicala din avion mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat dr. Victor Zota, coordonator de transplant. Epava avionului si victimele au fost gasite de un padurar, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Munti Apuseni si localnici. In zona unde a aterizat fortat avionul a fost trimis si un elicopter de la SMURD Mures, insa acesta a fost nevoit sa se retraga, din cauza cetii.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata. Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, sunt constiente si au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta, ultimii doi raniti fiind adusi la UPU Cluj marti dimineata, in jurul orei 4.30.

Reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca au anuntat, marti dimineata, intr-o conferinta de presa, ca toate cele cinci victime ale accidentului aviatic, aflate la terapie intensiva, sunt constiente si stabilizate hemodinamic si respirator.

Doctorul Radu Zamfir, care a suferit cele mai usoare rani, a fost externat din Spitalul Judetean Cluj si ajunge marti in Bucuresti, cu un avion de linie, a anuntat managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban. "Suntem foarte marcati de incidentul de luni, dar vrem sa multumim tuturor echipelor de salvare si oamenilor de bine care au coordonat actiunea de salvare. Doctorul Radu Zamfir a demonstrat spirit de echipa si a inceput imediat resuscitarea unei colege cu care era in avion", a spus managerul Institutului Fundeni, intr-o conferinta de presa la care au participat profesorul Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie Digestiva si Transplant Jepatic, si profesorul Radu Deac, directorul Agentiei Nationale de Transplant.

Sursa foto: AGERPRES

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri