Intr-un Bucuresti incercat in ultima saptamana de ninsori grele ce au dus la strazi si trotuare blocate de mormane de zapada, utilajele de deszapezire si localnicii sunt intrecuti in harnicie de un tanar student care ia la pas Capitala si da zapada la o parte din proprie initiativa, doar cu o lopata, scrie Mediafax.

De luni, 27 ianuarie, Iulian Pralea deszapezeste Bucurestiul. Inarmat cu o lopata cumparata de el, tanarul porneste in fiecare seara din ultima saptamana in diferite zone ale Capitalei ca sa deblocheze strazile de mormanele de zapada.

Luni seara, cand Capitala a fost lovita de prima ninsoare puternica din aceasta iarna, tanarul s-a hotarat sa scape de unul singur de zapada din fata caminului studentesc Grozavesti, unde locuieste. Sase ore si o portie de febra musculara mai tarziu, zapada disparuse de pe trotuarul din fata complexului, trecerea de pietoni si o parte din podul de pe Dambovita.

"In prima seara am stat pana la 3 si jumatate dimineata", povesteste Iulian. "Au fost oameni care se mirau si ma intrebau daca fac asta voluntar".

Iulian Pralea

In varsta de 22 de ani si originar din Roman, Iulian e masterand in primul an la Facultatea de Filosofie din Bucuresti. Pe Facebook, Iulian isi ofera serviciile de deszapezire oricui stie o trecere de pietoni sau un trotuar care are nevoie de deblocare. Totul pro bono. Creata pe 28 ianuarie, pagina "Iulian deszapezeste Bucurestiul" are deja peste 4.300 de aprecieri si din ce in ce mai multe mesaje de admiratie si incurajare.

Iulian a pornit acest proiect de unul singur, fara sa astepte o recompensa. Singura "oferta" primita pana acum a fost un ceai de la un trecator. "La inceput nu am vrut. Pana la uma am acceptat", spune el.

Daca in prima zi Iulian a iesit de unul singur la deszapezit, a doua zi i s-a alaturat un coleg de facultate, urmat de mai multe persoane care au aflat de el pe Facebook si l-au contactat. Iulian foloseste contul de pe reteaua de socializare ca sa anunte zonele unde urmeaza sa deszapezeasca. Pana acum, tanarul romascan a deszapezit in Valea Cascadelor, in zona Unirii , la Opera Nationala, in zona Eroilor si la Casa Radio.

De obicei, Iulian petrece intre 4 si 6 ore pe zi curatand zapada de pe strazi, avand nevoie de doua ore pentru o portiune de 25 de metri. "Am mai mult timp acum, pentru ca am fost in sesiune si urmeaza si vacanta", spune el, adaugand ca nu stie cat de mult timp va putea continua.

Iulian Pralea

Familia lui Iulian a aflat dupa cateva zile de proiectul sau. "Nu le-am spus la inceput. Nu sunt genul care sa astepte sa fie felicitat".

Pe pagina de Facebook, Iulian isi prezinta initiativa ca fiind un protest. "Este intr-adevar un protest - fata de indiferenta oamenilor care nu fac nimic atunci cand autoritatile nu ii ajuta", spune el. Mesajul sau pentru bucuresteni? "Nu e o rusine sa te apuci tu sa faci treaba altora daca ei nu se implica", spune el senin. "Iar despre autoritati cred ca ar trebui sa se gandeasca si la siguranta pietonilor, nu numai a soferilor si a masinilor (n.r. in ceea ce priveste deszapezirea)".

Pana acum, Iulian nu a fost contactat de nicio autoritate din Bucuresti, dar popularitatea sa creste. Tanarul continua sa deszapezeasca strazi din Bucuresti cu o lopata cumparata de el si sa anunte pe Facebook unde poate fi gasit. "In seara asta voi merge din nou la Casa Radio, ca pana acum am deszapezit doar pana la statia de metrou".

Initiativa lui Iulian Pralea nu este singura care aduna oameni pe internet determinati sa deszapezeasca Bucurestiul. Evenimentul "Marea deszapezire" organizat pe platforma de socializare ii invita pe cei dornici de voluntariat sa participe la actiuni de deszapezire sambata, incepand cu ora 10, in fata Teatrului National.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri