Zeci de mii de romani vad Marea Britanie ca pe o tara a oportunitatilor, iar numarul celor care isi doresc sa se relocheze a crescut cu 600% intr-o luna, scrie The Daily Express in pagina electronica. Britanicii se tem ca romanii, cetateni ai UE cu drepturi depline, le vor da peste cap serviciile, inclusiv sistemul de sanatate.

Publicatia vorbeste despre “nebunia unei politici de frontiera a usilor deschise, care permite unui numar nelimitat de emigranti sa patrunda in tara”.

Astfel, se arata ca in fiecare luna a anului trecut 700 de romani, in medie, si-au cautat un loc de munca pe cel mai mare site de recrutare xpatjobs.com. Insa in luna ianuarie, dupa ridicarea restructiilor pentru romani, site-ul a primit peste 5.500 de cereri.

Potrivit The Daily Express, expertii britanici considera ca numarul romanilor, dar si al bulgarilor, care isi doresc sa inceapa o noua viata in Marea Britanie ar putea fi “semnificativ mai mare”.

Mai mult, publicatia mai spune ca site-ul de recrutare a fost "bombardat" cu CV-uri pentru job-uri din IT, finante, contabilitate, ingineri, productie, vanzari si munca de birou.

In plus, jurnalistii britanici noteaza ca “potrivit unor estimari 300.000 de romani si bulgari vor intra in Marea Britanie pana in anul 2021”.

The Daily Express mai arata ca romanii si bulgarii, in calitate de membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene, vor avea dreptul la beneficii si la sistemul national de sanatate, iar autoritatile britanice se tem ca acestia le vor da peste cap serviciile.

Pe de alta parte, directorul site-ului de recrutare xpatjobs.com, Rhys Maddocks, a precizat ca romanii cauta locuri de munca dintr-o varietate de domenii, iar daca angajatorii le-ar putea acoperi cu oameni din Marea Britanie nu ar mai cauta in afara.

Oficialii romani au cifre diferite

La polul opus, ambasadorului roman la Londra, Ion Jinga, arata zilele trecute cu date statistice ca interesul romanilor pentru Marea Britanie nu este nici pe departe atat de crescut precum se estimeaza.

"Comentariile mele sunt bazate doar pe date oficiale: cu primul zbor din Romania de pe 1 ianuarie doar doi romani au venit in Marea Britanie pentru a profita de avantajele ridicarii restrictiilor de pe piata muncii. Potrivit unei anchete a Sunday People, companiile aeriene si agentiile de voiaj din Romania au inregistrat scaderi sau stagnari in ceea ce priveste numarul de romani care au calatorit catre Marea Britanie dupa ridicarea restrictiilor. Departamentul Consular al Ambasadei noastre nu a primit mai multe solicitari de servicii de la romani in ultima luna, comparativ cu perioada similara din 2013. Mai mult, premierul David Cameron a declarat ca nivelul imigratiei din Romania si Bulgaria s-a dovedit a fi unul «rezonabil» dupa ridicarea restrictiilor, la inceputul anului", a explicat Ion Jinga.

Ion Jinga

In plus, potrivit lui Jinga, datele oficiale privind numarul de intrari ale cetatenilor straini in UK pentru anul fiscal 2012-2013 arata o scadere de 22% in randul romanilor comparativ cu perioada 2011-2012. Pe de alta parte, intrarile spaniolilor au crescut cu 50%, cele ale grecilor cu 43%, ale portughezilor – 43%, ungurilor, ungurilor - 36% si italienilor – 35%.

El a citat si un sondaj comandat de BBC, care arata ca mai putin de 1% dintre adultii romani si-ar putea cauta de lucru in UK, respectiv un total de 15-20.000 de pesoane.

In plus, ambasadorul roman a aratat ca angajatorii britanici au promovat doar luna trecuta peste 10.300 de locuri de munca pe un site de job-uri romanesc.

"Se pare insa ca romanii nu sunt asa de dornici sa vina", a incheiat Jinga.

Sursa foto: londra.mae.ro

Sursa foto: Multime in Marea Britanie, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri