Alegatorii elvetieni s-au pronuntat in favoarea unei limitari a imigratiei, in cadrul referendumului de duminica, starnind astfel tot felul de reactii, de la felicitari la exprimari ale regretului fata de masura adoptata. Elvetia are o piata a muncii tentanta, cu cel mai mic somaj din Europa si cel mai ridicat salariu mediu, insa, cu toate acestea interesul romanilor este destul de scazut, potrivit datelor furnizate de site-urile de recrutare.

Cu o prezenta de 56% la vot, 50,4% dintre elvetieni au aprobat o limitare a imigratiei, mai ales europeana, la referendumul de duminica. Votul a impartit Elvetia in doua, francofonii din vest votand impotriva impunerii cotelor, in timp ce vorbitorii de germana din partea de est au spus da limitarii imigratiei, scrie The Guardian.

Daca Partidul de extrema dreapta francez Frontul National s-a grabit sa felicite initiativa elvetienilor, Uniunea Europeana si-a declarat regretul fata de rezultatul votului si a anuntat ca va trebui sa revizuiasca relatiile cu aceasta tara.

“Aceasta initiativa contravine principiului libertatii de circulatie a persoanelor intre UE si Elvetia” a anuntat comisia.

Desi Elevtia nu este stat membru al Uniunii Europene, este insa membra a regimului Schengen, astfel ca relatiile dintre cele doua enitati sunt destul de stranse.

Votul prin care impune cote imigratiei ridica multe semne de intrebare, deoarece Elvetia submineaza astfel o serie de acorduri bilaterale intre Bruxelles si Berna. Mai mult, masura limitarii imigratiei va produce schimbari la nivelul circulatiei Schengen, deoarece restrictiile vor fi aplicate cetatenilor UE care anterior care anterior puteau calatori liber si puteau munci in aceasta tara.

Aproximativ 80.000 de cetateni UE se stabilesc anual in Elvetia, mare parte venind din Germania, dar si Italia si Franta.

Si au si de ce. Elvetia are cea mai mica rata a somajului din Europa, de 4%, iar salariul mediu net este in valoare de 5.600 de franci elvetieni, echivalentul a peste 4.500 de euro.

Interesul romanilor pentru Elvetia este destul de scazut

Deoarece in Romania statisticile sunt o problema, numarul de romani stabiliti in Elvetia nu este foarte sigur, cert este ca aceasta tara nu se afla in top 10 al destinatiilor externe in care sunt stabiliti romani, potrivit datelor Institutului National de Statistica pentru anul 2011.

Lunar, pe site-urile de recrutare sunt disponibile cateva zeci sau sute de anunturi de locuri de munca in Elvetia, iar ofertele salariale pot depasi de 10 ori salariul mediu din Romania. Angajatorii elvetieni cauta romani intr-o varietate de domenii, intre care se numara IT, sanatate, turism, productie si altele.

Cu toate acesta, interesul romanilor nu este foarte ridicat, au declarat reprezentantii site-urilor de recrutare.

"Momentan, avem patru job-uri disponibile pentru Elvetia, cu mentiunea ca nu exista un numar mimim de aplicanti, cel putin pentru cele doua anunturi ce vizeaza domeniul medical. Pentru Elvetia se cauta medici specialisti, indiferent de specializare, si dezvoltatori Java. Cele mai multe joburi in strainatate raman cele in Franta, Marea Britanie sau Germania, si estimam ca si in viitorul apropiat situatia va ramane aproape neschimbata", au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii BestJobs.

Si reprezentantii site-ului de job-uri in strainatate TJobs.ro sustin ca aplicarile pentru Elvetia sunt scazute.

"Fata de numarul total de aplicari, Elvetia nu reprezinta o prioritate in alegerile romanilor cand vine vorba de un loc de munca. A fost una din ultimele optiuni ale romanilor. In general, ultimii cinci ani prioritare pentru romani au fost Anglia si Germania", conform datelor TJobs.

Datele de mai sus sunt furnizate de site-ul TJobs.ro

Mai mult, angajatorii elvetieni au disponibile in prezent peste 5.300 de locuri de munca doar prin reteaua europeana Eures.

Pentru Romania, una dintre cel mai bine platite pozitii disponibile in prezent este cea de Senior Product Manager remunerata cu pana la 5.000 de euro lunar, iar pozitia de asistent medical are o remuneratie de 4.500 de euro.

Masura elvetiana poate avea ecouri indepartate

Limitarea imigrarii este vazuta cu ochi buni si de o parte din partidele politice din Olanda, Austria si regiunea Scandinaviei.

Mai mult, rezultatele votului din Elvetia ar putea sa aiba impact in Marea Britanie, unde premierul David Cameron si-a exprimat in nenumarate randuri afinitatea pentru impunerea de politici similare de reducere a libertatii de circulatie in UE si de stabilirea unor cote in ceea ce priveste migratia din tarile nou intrate in UE.

Cele doua situatii sunt insa diferite. Astfel, in timp ce Elvetia nu este membra UE, ci doar Schengen, Marea Britanie este membra UE fara a face parte din sistemul Schengen. Cu toate acestea, libertatea de circulatie pentru cetatenii Uniunii este un pilon central al pietei unice europene si se aplica atat membrilor UE cat si celor Schengen.

Votul elvetian a surprins deoarece sondajele de opinie aratau o majoritate impotriva impunerii cotelor intr-o tara devenita una dintre cele mai bogate si de succes din lume. Mai mult, votul de duminica ridica perspectiva ca Elvetia ar putea sa iasa din Schengen, sistem din care face parte inca din anul 2002, iar cetatenii elvetieni isi vor pierde dreptul de a calatori fara pasaport in cele mai multe tari din Europa.

Bruxellesul ar putea solicita de asemenea renegocierea mai multor acorduri bilaterale cu Elvetia, in special cele legate de accesul tarii neutre la piata unica europeana.

Sursa foto: Steaguri elvetiene, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri