Aproximativ 3.000 de medici au plecat din tara anul trecut, avertizeaza Colegiul Medicilor din Romania (CMR), care face referire la stirile din presa britanica despre sistemul sanitar romanesc si medicii aleg alte state.

The Guardian: Sistemul sanitar din Romania este in criza

"Sistemul sanitar din Romania este in criza pentru ca medicii pleaca pentru Marea Britanie sau alte tari", titreaza editia online a cotidianului The Guardian.

Astfel, daca in 2011 Romania avea 21.400 de medici, in noiembrie 2013 numarul acestora a ajuns la 14.400, relateaza The Guardian, care il citeaza pe Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Sistemul romanesc de sanatate se confrunta cu o situatie alarmanta, mai ales ca mii de profesionisti din medicina aleg sa lucreze in tari europene precum Marea Britanie. Romania cheltuie sume insemnate de bani pentru a educa medicii, dar investeste practic pentru a rezolva problemele sistemelor de sanatate din Marea Britanie si alte tari europene.

British Medical Journal puncteaza intrarea in criza a sistemului de sanatate romanesc din cauza plecarii medicilor care aleg sa emigreze in locuri cu conditii mult mai bune de munca. De asemenea, in articole a fost remarcat faptul ca mult anuntata invazie a romanilor si bulgarilor dupa 1 ianuarie 2014 nu s-a produs, in vreme ce medicii romani sunt foarte cautati la recrutari.

Trebuie sa remarcam si un grad de ipocrizie din partea tarilor care primesc medicii romani.

"Este trist ca presa din alte tari semnaleaza acest fenomen si ca decidentii din Romania raman indiferenti si nu iau nicio o masura concreta pentru a motiva medicii sa ramana in Romania. Trebuie sa remarcam, totodata, si un grad de ipocrizie din partea tarilor care primesc medicii romani, deoarece ele isi rezolva problema de sanatate publica, dar nu initiaza nici un program prin care cheltuielile educationale ale statului roman sa fie recuperate prin programe si proiecte de pregatire profesionala in Romania si investitii in sistemul de sanatate", a declarat prof. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Potrivit lui Astarastoae, citat de The Guardian, in Romania, cu o populatie de 19 milioane de oameni, exista doar 48 de medici specializati in radioterapie, desi numarul cazurilor de cancer este ridicat. „Avem o populatie imbatranita, insa doar 54 de doctori specializati in geriatrie”, a completat presedintele CMR.

In plus, la nivelul tarii exista doar 624 de doctori in sectiile de terapie intensiva, desi numarul lor ar trebui sa fie de 1.800, potrivit reprezentantului CMR. Totodata, in Romania sunt 70 de specialisti in medicina cardiovasculara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri