Fosti ministri, judecatori, un fost deputat si sefi de institutii publice se numara printre cei 113 condamnati, in prima luna a anului, in 31 de dosare in care s-au dat hotarari definitive, in urma instrumentarii lor de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit unui bilant al DNA, cei 113 condamnati au primit pedepse cuprinse intre sapte ani de inchisoare cu executare si cinci luni de inchisoare cu suspendare.

In prima saptamana a anului 2014, respectiv in 6 ianuarie, instanta suprema i-a condamnat, in dosarul Zambaccian, pe fostul premier Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare, scrie Mediafax.

Nastase a fost acuzat in acest caz ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

Tot la inchisoare cu executare a fost condamnat si fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, care a primit o pedeapsa de cinci ani. Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy si fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu au primit pedepse cu suspendare in dosarul cunoscut ca "Posta Romana". In cazul lui Nagy, instanta suprema a dispus condamnarea definitiva la patru ani de inchisoare cu suspendare, in timp ce Chiuariu a primit trei ani si sase luni, tot cu suspendare.

Potrivit anchetatorilor, in perioada anilor 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a SC Imopost Developements SA, demers in care au fost implicati si doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situatia juridica a terenului si a favoriza astfel firma mentionata. Prejudiciul in acest caz a fost estimat de DNA la 8.619.787 de euro.

Tot in ianuarie au fost condamnati fostul deputat Sorin Andi Pandele si un fost primar din Arges, la cate cinci ani de inchisoare cu executare pentru infractiuni de coruptie, completul de cinci judecatori ai instantei supreme majorand pedepsele initiale de trei ani cu suspendare.

In iunie 2010, procurorii din cadrul DNA Pitesti l-au trimis in judecata pe Sorin Andi Pandele, director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Arges in perioada 2005 - 2008, la acea vreme deputat in Parlamentul Romaniei, pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si in forma continuata, fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului, in 27 septembrie 2007, in baza unei intelegeri anterioare, Sorin Pandele ar fi primit de la Elena Paun suma de 190.000 de lei "pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de director al OCPI Arges, in sensul emiterii, in mod nelegal, a unui titlu de proprietate".

Intre condamnatii din ianuarie in dosare instrumentate de procurorii anticoruptie se numara si doi judecatori, doi avocati, un fost sef judetean al Inspectoratului de Constructii, un fost director judetean al Finantelor Publice, un fost sef judetean al Directiei de Sanatate, precum si un presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri