Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca Romania sustine in totalitate si va aplica toate deciziile UE si NATO privind Ucraina, inclusiv sanctiuni.

"Astazi, ministrul de Externe, domnul Corlatean, este la Bruxelles cu o pozitie foarte clara a Guvernului Romaniei, si anume Romania sustine in totalitate, si aplica, si este solidara cu toate deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene si la nivelul aliantei Nord-Atlantice. Deci, tot ceea ce se decide astazi la Burxelles, ca facem impreuna cu partenerul strategic SUA si cu UE facem. Daca e vorba de sanctiuni, daca e vorba de orice masura prin care sa se opreasca violentele, Romania este un partener fidel si foarte hotarat din acest punct de vedere, lucru pe care l-am spus tot timpul si lucru pe care si presedintele Basescu si eu, ca prim-ministru, si Parlamentul, daca va fi intrebat, vorbim cu o singura voce: suntem de acord toti cu acest lucru", a declarat premierul Victor Ponta, referindu-se la Ucraina, informeaza Mediafax.

Presedintele Traian Basescu reia apelul la adresa presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata impotriva protestelor, si, de asemenea, la liderii opozitiei, sa se delimiteze de elementele radicale violente, solutia fiind satisfacerea revendicarilor opozitiei si anticipatele.

"Romania condamna folosirea disproportionata a fortei impotriva populatiei si respinge utilizarea violentei pentru atingerea obiectivelor politice", se precizeaza in apelul sefului statului, citat intr-un comunicat al Presedintiei.
Traian Basescu reia apelul la adresa presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata in reprimarea protestelor din strada, iar fortele de politie sa nu recurga la utilizarea disproportionata a fortei impotriva manifestantilor si face apel, de asemenea, la liderii opozitiei democratice, Vitali Klitschko, Arseniy Yatsenyuk si Oleg Tyahnybok, sa se delimiteze de elementele radicale violente si sa nu se asocieze unor acte provocatoare la adresa fortelor de ordine.

"Presedintele Traian Basescu isi reafirma profunda ingrijorare fata de degradarea continua a situatiei din Ucraina, care a dus la pierderi de vieti omenesti, sute de raniti si la destabilizarea majora a statului ucrainean", se arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Traian Basescu arata ca "situatia actuala poate degenera intr-un conflict de proportii, cu consecinte greu de anticipat pentru poporul ucrainean si pentru securitatea regionala la granita Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si a Uniunii Europene".

Basescu face apel la incetarea violentei din strada si la angajarea dialogului dintre putere si opozitie pentru solutionarea situatiei din Ucraina in interesul poporului ucrainean, pentru mentinerea statalitatii, a suveranitatii nationale, independentei si integritatii teritoriale a tarii.

Seful statului nu considera oportuna aplicarea de sanctiuni cu efecte economice asupra Ucrainei, dar apreciaza necesare sanctiuni severe la adresa persoanelor responsabile de utilizarea excesiva a fortei.

"Analizand evolutiile din ultimele 48 de ore, presedintele Traian Basescu considera ca singura solutie de revenire la un parcurs democratic al Ucrainei este satisfacerea integrala a revendicarilor Opozitiei si organizarea de alegeri anticipate la toate nivelurile", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Ministerul ucrainean al Sanatatii a confirmat ca 35 de persoane au fost ucise in violentele de la Kiev, adaugand ca alte 505 persoane au fost ranite, dintre care 292 au fost spitalizate, relateaza Russia Today, in pagina electronica.

Anterior, un jurnalist al postului de televiziune Russia Today, prezent la fata locului, cita informatii neconfirmate despre moartea a cel putin 35 de persoane in cursul diminetii de joi la Kiev.

Televiziunea sustine ca lunetisti ai opozitiei au ocupat cateva acoperisuri din centrul Kievului si trag in fortele de securitate. Potrivit primelor informatii, 12 politisti ar fi fost capturati de manifestanti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri