Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marti, ca Uniunea asteapta o decizie in USL legata de o eventuala ruptura intre PSD si PNL pentru "a putea contribui la rezolvarea situatiei", in baza principiilor protocolului semnat in 2012.

Intrebat daca UDMR a fost invitata la guvernare si daca protocolul semnat in 2012 mai este valabil si poate constitui o baza de discutii, Kelemen Hunor a spus ca Uniunea "nu a fost invitata si nici nu este cazul" pana cand nu se anunta ruptura USL.

"Deocamdata, noi nu am fost invitati si nici nu este cazul pana cand nu se anunta ruptura in USL sau pana cand nu va fi o situatie care se contureaza, dar trebuie sa asteptam decizia la nivelul USL. Nici nu ne grabim. Protocolul din 2012 la care facea referire Ilie Sarbu a fost semnat in trei - Ponta, Antonescu si cu mine. Deci, din acest punct de vedere nu putem spune ca este un protocol valabil, ca si text. Dar principiile raman valabile si asta este important. In cazul in care cineva doreste sa stea de vorba cu noi, atunci nu ramane decat sa stabilim in interiorul UDMR ce vrem sa facem si mergem pe discutii, pe principiile deja cunoscute. Daca se intampla o decizie importanta in USL, dupa aceea va fi pentru noi o situatie in care trebuie sa contribuim la rezolvarea situatiei. In acest moment nu avem cu ce sa contribuim, e treaba lor", a afirmat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, in protocolul din 2012 erau unele chestiuni care nu mai sunt valabile, cum ar fi Constitutia. "Constitutia a picat, din punctul nostru de vedere, nu ai cum sa reiei acest subiect, nu exista majoritate pentru asa ceva. Dar principiile enuntate in ceea ce priveste dialogul dintre reprezentantii comunitatii maghiare si partidele romanesti, cei care au castigat alegerile, raman valabile", a aratat liderul UDMR.

Intrebat daca a avut o intalnire in ultimele zile cu presedintele PSD, Victor Ponta, Kelemen Hunor a spus ca nu.
Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a precizat, marti, ca exista din 2012 un protocol cu UDMR, care nu s-a realizat, el mentionand ca documentul prevede cooptarea la guvernare a Uniunii, cu doi ministri in Cabinet.
"E un protocol din 2012, din decembrie, semnat si de domnul Crin Antonescu si de domnul Ponta", a spus Ilie Sarbu, raspunzand intrebarilor jurnalistilor legate de existenta protocolului cu UDMR.

El a sustinut ca protocolul a ramas valabil, dar nu s-a realizat. Ilie Sarbu a adaugat ca, "daca UDMR doreste sa-l schimbe", daca se va veni cu alte propuneri, se va negocia atunci cand va fi cazul.

Intrebat ce prevede acest protocol, liderul senatorilor PSD a raspuns: "Cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar, deci ministri in Guvern". Potrivit acestuia, protocolul prevedea doua portofolii de ministru pentru UDMR, dar care nu erau mentionate, fara functie de vicepremier.

"Daca (protocolul - n.r.) nu mai e sustinut de UDMR, probabil se vor relua negocierile", a mai spus Sarbu.
Liderul UDMR Arad, Bognar Levente, a declarat, marti, ca la Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) care va avea loc sambata la Targu Mures va fi discutata si posibilitatea intrarii UDMR la guvernare, dar o decizie in acest sens trebuie sa tina cont de opiniile membrilor comunitatii maghiare, iar "multi dintre ei spun ca e bine ca acum nu guvernam, cu toate scandalurile existente".

El a mai spus ca UDMR nu ar trebui sa intre la guvernare fara un program in folosul comunitatii maghiare sustinut de parteneri.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirma ca Uniunea Social-Democrata are o majoritate fragila, care ii permite insa sa guverneze in cazul ruperii USL, dar ca pentru el este important sa se tina de cuvant si fata de UDMR, amintind ca a invitat minoritatea maghiara sa faca parte din Guvern in 2012.

El preciza ca nu are o problema in a se lasa criticat pentru a doua oara ca invita UDMR la guvernare, asa cum s-a intamplat dupa alegerile parlamentare din 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri