Facturile la electricitate ar putea sa creasca in aprilie cu 0,5%-1% ca urmare a majorarii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a cotei de certificate verzi pe care furnizorii de electricitate trebuie sa o indeplineasca pentru anul trecut.

"Impactul cresterii cotei de certificate verzi va fi probabil de 5-6 lei pe componenta de energie regenerabila din facturi. Deocamdata este greu de estimat impactul in valoarea finala a facturii, pentru ca furnizorii vor trebui sa achizitioneze certificatele verzi aferente anului trecut pe durata lunii martie, asa ca abia in aprilie va putea fi facut un calcul", au declarat surse din piata de energie, potrivit Mediafax.

ANRE a stabilit pentru anul 2013 o cota obligatorie de 0,224 de certificate verzi pe MWh, cu 88,5% mai mare fata de nivelul de 0,1188 certificate verzi pe MWh pentru 2012.

In urma majorarii cotei obligatorii, componenta de energie regenerabila din facturile consumatorilor ar putea creste de la 34 de lei la 39-40 de lei, au adaugat sursele.

"Chiar daca va fi o crestere de 5-6 lei a componentei de certificate verzi, cauzata de majorare cotei, ea este posibil sa fie atenuata de faptul ca pretul energiei pure este scazut. De asemenea, si pretul certificatelor verzi este in coborare", au precizat sursele citate.

Potrivit surselor, cota obligatorie de certificate verzi a crescut pentru ca productia de energie regerabila aproape s-a dublat fata de 2012, ajungand la 6.100 GWh.

Anul trecut au fost tranzactionate 9,9 milioane de certificate verzi, in urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unitati in 2012, pe fondul cresterii accelerate a productiei de energie din surse regenerabile.

Pretul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, fata de 56 de euro in 2012.

Pe de alta parte, consumatorii de energie au platit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a sustine energia regenerabila prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult fata de nivelul atins in 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar daca pretul pe certificat a scazut cu 25%.

Sistemul certificatelor verzi este modul in care Guvernul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri