Peste 50 de persoane, intre care angajati ai Ministerului Afecerilor Interne si Ministerului Apararii Nationale, dar si controlori de trafic aerian, au fost audiate, intre 20 februarie si 5 martie, in dosarul privind accidentul din Apuseni, potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit reprezentantilor Parchetului instantei supreme, audierile au avut loc, concomitent, atat la Bucuresti, cat si in judetele Alba, Cluj, Mures si Bihor.

"A fost finalizata, de asemenea, activitatea de intocmire a proceselor-verbale de redare privind comunicarile realizate prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112. S-au solicitat si primit documente, inscrisuri de la institutii implicate in operatiunile de localizare, cautare si salvare a echipajului si a persoanelor aflate la bordul aeronavei", arata vineri Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

Pe langa angajatii MAI si MApN, au fost audiate, de catre procurorii Sectiei parchetelor militare, persoane vatamate si parti civile, controlori de trafic aerian, persoane din cadrul Scolii Superioare de Aviatie Civila.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata in accidentul aviatic produs in 20 ianuarie, in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba. In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sfanta Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Cercetarile in dosarul accidentului din Apuseni sunt efectuate de procurorii militari din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia si-a declinat competenta, in 4 februarie, din cauza ca trebuie audiate persoane din institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta.

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, declara atunci ca in cazul accidentului aviatic din Apuseni exista "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza, persoane care au calitatea de ministru".

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au facut cercetarea locului producerii accidentului si au ridicat mijloace materiale de proba. De asemenea, au fost audiate persoanele ranite in accident, medici de urgenta, personalul ISU, al Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, padurarii care au participat la cautari.

In 11 februarie, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanta, inceperea urmaririi penale pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu. In 17 februarie a fost inceputa urmarirea penala si pentru infractiunile de neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, precum si pentru incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu.

Parchetul instantei supreme preciza atunci ca, dupa documentele cu caracter tehnic vor fi transmise si analizate, procurorii vor audia persoanele cu atributii in pregatirea si coordonarea zborului aeronavei YR-BNP, tip BN2, precum si pe cele care au coordonat operatiunile de alarmare, localizare, cautare si salvare a victimelor catastrofei aviatice.

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) arata ca un factor important care a dus la producerea accidentului din muntii Apuseni a fost reprezentat de conditiile meteorologice nefavorabile din timpul zborului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri