Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat ca in sistemul preuniversitar ar trebui sa existe un cod care sa priveasca atat activitatea cadrelor didactice, cat si a elevilor si parintilor in scoli.

"In preuniversitar, si este o opinie strict personala, eu cred ca trebuie sa avem un cod sau mai multe coduri care sa priveasca deopotriva atat activitatea cadrelor didactice, dar si activitatea elevilor si a parintilor, in scoala, evident. Pentru ca sunt abuzuri din nefericire ale cadrelor didactice sau activitati care nu se desfasoara in parametri normali, activitate care uneori frizeaza legea si nu doar o conduita civilizata din partea profesorilor, dar in acelasi timp exista si abuzuri impotriva profesorilor, exista si reactii violente ale parintilor sau ale elevilor de foarte multe ori, exista atitudini deplasate, si atunci trebuie protejata si o parte si alta, daca imi dati voie sa impart impropriu scoala astfel si cred ca trebuie sa mergem impreuna", a spus Costoiu, intr-o declaratie pentru presa, scrie Mediafax.

El a adaugat ca in aceasta perioada Ministerul Educatiei are o discutie "sincera" cu sindicatele, cu asociatiile de parinti si cu asociatiile de elevi.

"Din acest motiv cred ca ceea ce s-a intamplat pana acum in minister si anume o discutie cat mai sincera cu sindicatele, cu asociatiile de parinti, cu asociatiile de elevi, este foarte bine, astfel incat sa putem avea intr-o perioada urmatoare un cod sau mai multe care sa fie utile", a mai spus Mihnea Costoiu.

Potrivit acestuia, atat pentru mediul universitar, cat si pentru cel preuniversitar ar trebui modificata legea, astfel incat sa existe masuri foarte clare care pot fi adoptate de catre Consiliile de Administratie ale scolilor si universitatilor, iar cei care incalca aceste coduri sa poata fi sanctionati rapid si eficient.

"Acum sunt probleme foarte mari sa poti sa dai un profesor afara cand este evident ca a savarsit o anumita fapta", a mai spus Costoiu.
Intrebat daca ar trebui un cod etic unitar si pentru invatamantul universitar, Mihnea Costoiu a raspuns ca in acest caz exista autonomie universitara si sunt diferente foarte mari intre universitati.

"Cred ca este foarte bine ca exista codul etic (in mediul universitar - n.r.) si deja este functional. Numai ca universitatile au alt tip de responsabilitate, autonomia si-a spus cuvantul in peste 20 de ani si atunci ele s-au organizat mult mai bine. E complicat de a avea un singur cod etic pentru mediul universitar. Codul etic cuprinde in general cam aceleasi tipuri de masuri, de obiective, insa sunt tipuri de abordari diferite, pentru ca spre exemplu universitatile din zona tehnica sau medicala au o anumita specificitate, in timp ce universitatile din zona artelor au alt tip de specificitate. Atunci exista diferente foarte mari in felul in care lucreaza comisiile de etica, pentru ca discuta despre o creatie artistica care este altceva decat un articol in nu stiu ce reviste sau indexat in anumite baze, deci sunt abordari diferite", a afirmat Costoiu.

El a explicat ca in cazul universitailor codul etic este inclus in Carta universitara, iar in fiecare universitate in cadrul codului etic se precizeaza clar ca functioneaza o Comisie de etica stabilita si votata de catre Senatul Universitatii, formata din persoane care sunt independente de conducerea universitatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri