Dumitru Dragomir va fi cercetat in libertate in timp ce oamenii de afaceri Mihai Corbu si Radu Arhire au fost arestati preventiv, a decis Tribunalul Bucuresti (TB), in dosarul privind vanzarea de catre LPF a drepturilor TV pentru meciuri.

Dragomir, Corbu si Arhire au fost adusi la instanta cu propunere de arestare preventiva in jurul orei 00.15, fiind audiati timp de peste cinci ore.

La iesirea din tribunal, Dragomir a declarat: "Am avut incredere in justitia din Romania si uite ca s-a facut dreptate. I am very strong (Sunt foarte puternic, n.r.)".

Decizia TB nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), scrie Mediafax.

Luni au fost retinuti, de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir, pentru savarsirea infractiunilor de delapidare, evaziune fiscala si spalare a banilor, si oamenii de afaceri Mihai Corbu, pentru complicitate la delapidare, complicitate la evaziune fiscala si spalare a banilor, si Alexandru Madalin Radu Arhire, pentru complicitate la evaziune fiscala si spalare a banilor.

Dumitru Dragomir i-ar fi determinat membrii LPF sa aprobe plata unui comision de 12.102.648 de lei in favoarea unei firme administrate de Mihai Corbu si Radu Arhire drept contravaloare a unor servicii de intermediere care nu au fost prestate, in scopul insusirii sumei, potrivit procurorilor bucuresteni.

Din probele administrate in cauza a rezultat suspiciunea rezonabila ca in perioada 2011 - 2013, inculpatul Dumitru Dragomir, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, in baza unei intelegerii cu inculpatul Corbu Mihai - administrator al SC C.P. SRL, cu intentie, a determinat membrii LPF sa aprobe acordarea/plata unui comision in valoare de 12.102.648 lei, in favoarea SC C.P. SRL, drept contravaloare a unor servicii de intermediere care, in realitate, nu s-au prestat, in scopul insusirii sumei anterior mentionate, arata procurorii.

Pentru realizarea acestui scop, Dumitru Dragomir, profitand de calitatea sa de presedinte al LPF, a creat, in paralel cu circuitul licit de vanzare (prin negociere directa) a drepturilor de televizare catre SC R. SRL, un circuit ilicit - fictiv, apt sa creeze confuzia cu cel licit, in scopul delapidarii sumei de 3.000.000 de euro din patrimoniul LPF. El a inserat in circuitul fictiv un contract de intermediere, care atesta desfasurarea unor activitati de identificare pe piata a unui cumparator, cu societatea administrata de Mihai Corbu si Radu Arhire.

In baza contractului de intermediere, fostul presedinte al LPF a obtinut aprobarea platii, de catre Adunarea Generala a Actionrilor (AGA), a unui comision de 5 la suta din pret catre societatea administrata de inculpatul Mihai Corbu, cunoscand ca aceste servicii nu au fost prestate.

Totodata, in fiecare intrunire a AGA din aceasta perioada, Dragomir, care a condus adunarile, a prezentat membrilor actele circuitului licit, determinandu-i sa-si dea acordul pentru incheierea contractului de mandat intre LPF si societatea administrata de Corbu si Arhire, desi contractul intre LPF si SC R. SRL s-a incheiat ca urmare a negocierii directe.
Desi cunostea ca acel contract de mandat (intermediere) a ramas fara obiect si din punct de vedere juridic, Dragomir l-a executat in sensul ca a platit in trei transe comisionul catre societatea administrata de Corbu si Arhire, mai arata procurorii.

Din societatea administrata de Corbu si Arhire, suma de bani a fost transferata in cele din urma, in baza unor relatii comerciale fictive, in conturile unor societati fantoma, iar din conturile acestora sumele de bani au fost scoase in numerar si returnate inculpatilor, potrivit Parchetului TB.

Avocatul lui Dumitru Dragomir, Alina Gingirov, a declarat luni, dupa retinerea clientului sau in dosarul privind vanzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I, ca acesta e acuzat de spalare de bani, delapidare si evaziune, iar procurorii nu au tinut cont de probele pe care le-a adus.

Inainte sa fie dus la audieri, Dragomir a scris pe blogul sau ca in acest dosar ar fi vorba despre un comision de 2,25 milioane de euro acordat firmei omului de afaceri Mihai Corbu. "L-am vazut pe Corbu de doua ori, iar o data ne-am certat", a adaugat fostul sef al LPF.

In iunie 2011, Dumitru Dragomir a declarat ca oferirea unui comision de 5 la suta firmei care a intermediat contractul pentru drepturile TV este perfect legal, acesta fiind aprobat de catre Adunarea Generala a LPF.

Tot atunci, juristul LPF, Catalin Ciubota, spunea ca cedarea drepturilor TV se face in conformitate cu legislatia romaneasca si europeana. "Au fost litigii, prin care trei cluburi, Steaua, Dinamo si Rapid au incercat sa sustina ca drepturile TV ar apartine cluburilor. Exista hotarari definitive si irevocabile care atesta ceea ce scrie si in Statut, drepturile TV apartin LPF. Legea Sportului prevede acelasi lucru, ca gestiunea drepturilor TV sa fie colectiva, cum e si la nivelul UEFA. E normal sa fie asa, pentru ca gestiunea individuala a drepturilor TV s-a dovedit a fi falimentara, in cazul in care nu esti un club mare. De aceea in toata Europa, gestiunea se face colectiv. Aceasta societate care a intermediat cedarea drepturilor, Capital Properties, si-a facut treaba foarte bine. Piata media, plus presiunea care a venit de la cluburi, a creat un anumit blocaj. Aparitia acestui intermediar a dus la deblocarea aspectelor juridice, dar si economice", a sustinut Ciubota.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri