Guvernul a suplimentat bugetul la Ministerul Culturii cu 3,1 milioane de lei pentru a putea finanta proiectele culturale din cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si Astra Film Festival.

Astfel, Guvernul a decis alocarea sumei de 1 milion de lei pentru finanarea Festivalului Internaional de Teatru de la Sibiu, a 2 milioane de lei pentru finanarea Festivalului Internaional de Film Transilvania i a 100.000 de lei pentru finanarea Festivalului Astra Film.

Banii vor fi scoi din Fondul de rezerv bugetar, cu argumentul c aceste evenimente au un rol deosebit pentru promovarea teatrului i filmului românesc, precum i a imaginii României în strintate.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, pe 8 mai, c va apela la Fondul de rezerv al Guvernului pentru alocarea fondurilor necesare sprijinirii Festivalului Internaional de Film Transilvania (TIFF) i a Festivalului de Teatru de la Sibiu, pentru care ar fi nevoie, în total, de 3 milioane de lei.

"Vom apela la fondul de rezerv al Guvernului pentru a sprijini TIFF-ul i sunt convins c vom putea asigura o finanare corespunztoare pentru TIFF, dar i pentru Festivalul de Teatru de la Sibiu. Solicitrile celor de la TIFF se ridic la 2 milioane de lei, iar ale celor de la Festivalul de Teatru de la Sibiu la 1 milion de lei. Sunt convins c vom avea înelegere, deschidere, din partea colegilor din Cabinet, din partea premierului i a celor de la Finane, i vom putea asigura o finanare corespunztoare. Va depinde i de posibilitile Fondului de rezerv", a spus Kelemen.

Acesta a adugat c Guvernul a alocat, la propunerea Ministerului Culturii, 1 milion de lei, tot din Fondul de rezerv, pentru finanarea unor reviste culturale propuse de Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor i cea a artitilor plastici.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferin de pres, c festivalul nu a primit deocamdat finanare de la Ministerul Culturii, dar a spus c sper c lucrurile se vor rezolva în câteva zile.
Giurgiu a declarat c a avut o discuie cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care i-a spus c nu a gsit în buget, la preluarea mandatului, sume prevzute pentru evenimentele mari i nici pentru cele mici care se vor organiza în 2014.

"Am discutat cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care spunea c a motenit o situaie unic, în buget nu a fost prins niciun leu pentru evenimentele mari, nici pentru cele mici. Vom afla curând, ca urmare a consultrilor cu Guvernul, dac va fi emis o hotrâre prin care atât TIFF, cât i Festivalul de Teatru de la Sibiu s primeasc alocrile tradiionale. Ne bazm pe noroc, pe hazard i sper ca situaia aceasta extrem de ciudat s se rezolve", a spus Tudor Giurgiu.

Pe de alt parte, Tudor Giurgiu a menionat c bugetul estimat al ediiei din acest an a TIFF este de aproximativ 1,5 milioane de euro.

"Contribuia Ministerului Culturii era de aproximativ dou milioane de lei pe ediie. Ediia a 13-a sper s ne poarte noroc. Provocarea cea mai mare a fost s evolum, s aducem filme i invitai, s programm evenimente fr s tim pe ce buget ne bazm. Noi ne-am fcut temele, am atras sponsori i parteneri noi. Era prea târziu pentru a contramanda invitaii i filmele importante", a adugat Tudor Giurgiu.

Festivalul Internaional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaia pentru Promovarea Filmului Românesc i Asociaia pentru Film i Cultur Urban. Anul acesta, TIFF Cluj-Napoca va avea loc între 30 mai i 8 iunie, TIFF Bucureti va avea loc între 10 i 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 i 29 iunie.

În ceea ce privete ediia de anul acesta a Festivalului Astra Film, în martie, agenda cultural a Primriei Sibiu a fost aprobat în edina Consiliului Local Sibiu fr ca acest eveniment s se regseasc între proiectele selectate.

Ulterior, organizatorii Festivalului Astra Film au lansat o petiie online în care cereau susinerea iubitorilor de film documentar i în care vorbeau despre "atitudinea sfidtoare i lipsit de transparen a Primriei Sibiu", care a exclus de la finanare proiectul i nici nu a oferit un rspuns contestaiei depuse.

"Este inacceptabil atitudinea sfidtoare i lipsit de transparen a Primriei Sibiu, care nu a oferit nicio explicaie privind neselectarea proiectului Astra Film Festival i nu a dat niciun rspuns contestaiei depuse de Astra Film. Este revolttor ca Primria Sibiu s refuze susinerea acestui festival, un brand 100% sibian, acreditat internaional, cu o tradiie de peste 20 de ani", se arat în textul petiiei.

În acest context, pe 3 aprilie, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a spus c Festivalul Astra Film nu a fost inclus pe agenda cultural pentru a primi finanare de la primrie întrucât candidatura depus "nu a fost bun", fiind "nedetaliat, necorelat, prost întocmit", el adugând c atitudinea organizatorilor este "total aiurea".

"M-am lmurit în privina tuturor evenimentelor care au fost respinse. Toate evenimentele care nu au fost acceptate au avut aplicaii proaste, este extrem de simplu. Aplicaii proaste însemnând nedetaliate, necorelate, prost întocmite", a declarat Klaus Iohannis într-o conferin de pres.

Întrebat dac este i cazul Festivalului Astra Film, Iohannis a rspuns: "Aplicaia nu a fost bun". În plus, Iohannis a precizat c nu este cazul s fie anunat punctajul obinut de Festivalul Astra Film la fiecare dintre criteriile de evaluare.

Pe de alt parte, din Fondul de rezerv bugetar vor fi alocai bani i pentru Festivalul Internaional de Teatru de la Sibiu, cel mai important eveniment dedicat artelor spectacolului din România i al treilea din Europa, ca amploare i dimensiune. Timp de zece zile, peste 2.500 de artiti i productori din toate colurile lumii vor prezenta peste 350 de evenimente, atât în Sibiu, cât i în împrejurimile oraului.

Cea de-a XXI-a ediie a Festivalului Internaional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 6 - 15 iunie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri