Primarul Sorin Oprescu a declarat, marti, ca hotararea de suspendare a normelor la legea cainilor fara stapan este aberanta si ar putea, dupa o perioada de opt luni "de intrat intr-un echilibru" in care s-a redus numarul persoanelor muscate, "sa ne intoarca la stadiul de la care am plecat".

"Acum, cand am dat in adoptie o multime de caini si lumea incepe sa devina din ce in ce mai responsabila, noi dorim sa avem iar caini pe strada, cu muscaturi si cu probleme. Nu este o joaca. Muscaturile au scazut in proportie cu 75 la suta fata de anul trecut, dar probabil ca exista unii - si nu probabil, ci sigur ca exista - care traind din acest conflict, doresc reintoarecrea la o perioada mai putin civilizata in ceea ce priveste problema cainilor", a spus Sorin Oprescu.

Primarul general al Capitalei a calificat decizia instantei ca fiind aberanta si a precizat ca, in opinia sa, Guvernul o va contesta.

"Este o lupta dusa de-a surda, pe care nu pot sa o inteleg absolut deloc. Dupa opt luni de zile de intrat intr-un echilibru, dupa reducerea muscaturilor, dupa faptul ca se vede pe strada ca nu mai sunt caini - apropo de acest lucru, in centru aproape ca nu mai sunt deloc, in periferie inca mai aveam de strans -, vine aceasta hotarare care, dupa parerea mea, e parerea mea, este aberanta. Dorim sa ne intoarcem iar la stadiul de la care am plecat, cu accidente majore? Eu cred ca Guvernul va face contestatia, pentru ca in felul acesta nu vom rezolva nimic", a mai spus Oprescu.

In ceea ce priveste suspendarea eutanasierii cainilor fara stapan, Sorin Oprescu a spus ca acest lucru poate duce la intoarcerea "la lipsa de civilizatie", la reaparitia cainilor pe strazile Bucurestiului si la problemele legate de persoane care vor suferi muscaturi.

"Domnul Bancescu stie bine ce inseamna legea (...). Inseamna sa ne intoarcem iar la lipsa de civilizatie, cu caini pe strada, prin centrul Capitalei, cu muscaturi care se petrec dimineata, la pranz si seara. Asta doresc unii sa se intample. Nu e bine nici daca ii strangem si ii ingrijim, nu e bine ca ii sterilizam, nu, nu e bine, pentru ca unii, am impresia ca traiesc din aceasta stare conflictuala deschisa. Eu o sa-i intreb pe bucuresteni deschis: doresc sa rezolvam problema asa cum am promis, bine. Dar vreau sa stie si dansii de ce nu se poate", a adaugat primarul general.

Sorin Oprescu a aratat ca in situatia actuala, din punctul sau de vedere, va face tot ce este legal astfel incat programul privind gestionarea cainilor sa fie finalizat.

"Am iesit sa spun acest lucru cetatenilor si, din punctul meu de vedere, voi face tot ce este legal astfel incat sa-mi tin cuvantul si sa duc actiunea la bun sfarsit. Si sunt hotarat", a mai spus Oprescu.

Coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Razvan Bancescu, a declarat luni, despre decizia de suspendare a executarii normele de aplicare a legii cainilor fara stapan, ca programul de gestionare a maidanezilor functioneaza in continuare in Capitala si ca a cerut Guvernului sa conteste hotararea instantei.

"In acest moment, activitatea ASPA nu este afectata, implicit programul de gestionare (a cainilor fara stapan - n.r.) functioneaza in continuare. Dupa decizia care suspenda normele de aplicare a legii cainilor fara stapan, Curtea de Apel are un termen pentru redactarea motivarii si pentru a o comunica, termen in care lucrurile merg ca si pana acum. Deci mergem inainte cu programul pentru Bucuresti", a spus Bancescu, precizand ca, in acest moment, prevederile din aceasta lege sunt valabile in forma publicata in Monitorul Oficial.

Razvan Bancescu a mai spus, in acelasi context, ca solicita Guvernului sa depuna contestatie, in termenul cel mai scurt, la decizia Curtii de Apel, pentru a nu se ajunge in situatia de a se bloca anumite activitati prevazute de norme.

Potrivit lui Razvan Bancescu, in cazul in care eventuala contestatie depusa de Guvern nu va primi o decizie favorabila, se va ajunge in situatia "de a pierde in Capitala ce s-a reusit pana in prezent" legat de gestionarea maidanezilor.

Bancescu a precizat ca in cele noua luni de la inceperea programului privind gestionarea cainilor fara stapan de pe strazile Capitalei, a fost redus cu 75 la suta numarul persoanelor muscate de caini, fiind capturati peste 25.000 de caini, dintre care aproximativ 10.000 au fost eutanasiati.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, modificata prin Legea nr. 258/2013, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind definitiva.

Vier Pfoten a cerut CAB suspendarea mai multor prevederi, pe care le considera nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, urmand sa ceara si anularea unor prevederi din hotarare sau a actului normativ, a declarat pentru Mediafax avocatul care reprezinta organizatia pentru protectia animalelor, Alexandra Cicodeica.

Normele metodologie aprobate prin HG 1059/2013 pun in aplicare prevederile Legii 258/2013, care modifica si completeaza OUG 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan. Potrivit legii adoptate anul trecut, caini fara stapan din adaposturile publice pot fi eutanasiati, prin decizie a autoritatii locale, daca nu sunt revendicati sau adoptati, dupa un termen de 14 zile lucratoare.

CAB a hotarat, pe 20 iunie, suspendarea executarii HG 1059/2013, pana cand se va pronunta asupra unei cereri de anulare, a mai spus avocatul. Decizia CAB nu este definitiva si poate fi atacata in cinci zile de la comunicare.

Astfel, in urma unei decizii definitive privind suspendarea executarii HG 1059/2013, autoritatile locale nu vor mai putea aplica prevederile Legii 258/2013, intrucat aceasta nu va mai avea norme metodologice de aplicare in vigoare.

Vier Pfoten aminteste ca Legea 258/2013 "a intrat in vigoare in octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident in care un copil si-a pierdut viata dupa ce a fost atacat de caini". Normele de aplicare a legii au fost emise in decembrie 2013, putand fi aplicata eutanasierea, ceea ce s-a si intamplat in mai multe orase, inclusiv in Capitala.

Potrivit Vier Pfoten, normele de aplicare cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.

"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici. Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi", spune Gabriel Paun, coordonator de campanii al organizatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri