Numarul detinutilor din Penitenciarul pentru minori si tineri din Targu Mures a scazut la o treime, de la 456 la 149. Peste o suta de persoane au fost eliberate in perioada februarie - iunie, ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod Penal, iar altele au fost transferate.

Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Targu Mures, subinspectorul Ovidiu Ratea, a declarat, luni, ca daca la 1 februarie in unitatea de detentie se aflau 456 de detinuti, in prezent mai sunt doar 149 de minori si tineri.

"In perioada 1 februarie - 30 iunie 2014 au fost eliberate 111 persoane, majoritatea prin instanta, ca urmare a intrarii in vigoare a legii penale mai favorabile. Efectivul s-a redus de la 456 la 149 de persoane custodiate la centrul nostru de detentie. Diferenta o reprezinta cei transferati la alte unitati penitenciare, care nu se mai incadrau in profilul unitatii noastre, fiind condamnati la pedeapsa inchisorii sau arestati preventiv majori", a spus Ratea.

Potrivit acestuia, in perioada amintita, la Penitenciarul Targu Mures au fost adusi patru minori si tineri din alte judete, condamnati la pedeapsa internarii intr-un centru de detentie. Ratea a precizat ca 34 de persoane internate in centrul de detentie au absolvit cursuri de scolarizare de clasele I-IX in anul scolar 2013-2014.

Activitati cu plata pentru detinuti

"Facem cursuri cu program normal, in colaborare cu scolile de incluziune din Targu Mures si Reghin. Avem 25 de programe educative din activitati proprii si 11 programe obligatorii", a spus el. Conform lui Ratea, in luna mai au fost scoase la munca 106 persoane private de libertate, iar dintre acestea 30 au prestat activitati cu plata, primind o cota de 50 la suta din salariul minim pe economie, ceilalti lucrand in interesul locului de detinere si beneficiind de "zile castig", adica reducerea perioadei de internare.

Potrivit unui comunicat de presa remis la inceputul lunii februarie de reprezentantii Penitenciarului Targu Mures, odata cu intrarea in vigoare a Legii 254/2013, penitenciarele pentru minori si tineri s-au reorganizat, in sarcina acestor unitati fiind stabilite in mod temporar atributii caracteristice centrelor de detentie.

Masura educativa, substitut pentru inchisoare

Totodata, conform HG 836/2013, comisia constituita pe langa administratia penitenciarului a sesizat instantele, in vederea unei evaluari din perspectiva legii penale mai favorabile, luand masuri in baza hotararilor prin care se inlocuieste inchisoarea cu masura educativa.

Potrivit aceleiasi surse, persoanele internate urmeaza cursurile invatamantului general obligatoriu si pot presta, numai cu avizul mediului centrului de detentie, o munca potrivita cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele lor, daca nu le sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea scolara si profesionala. Minorii internati nu pot presta munca pe timpul noptii. In Penitenciarul pentru minori si tineri de la Targu Mures, acestia pot ramane internati pana la varsta de maxim 21 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri