Fostul presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, fostul sef al IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, si alte opt persoane au fost trimisi in judecata in dosarul in care sunt acuzati de fapte de coruptie.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Ioan Adrian Duicu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti la data faptelor, pentru trafic de influenta, cumpararea de influenta, trei infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, doua infractiuni de dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite si doua infractiuni de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia.

Constantin Stefan Ponea, sef al Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti la data faptelor, va fi judecat, in acelasi dosar, pentru cumpararea de influenta si trafic de influenta, iar omul de afaceri Constantin Popescu, presedintele organizatiei municipale Orsova a PSD la data faptelor, pentru trei infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite. Ambii au fost trimisi in judecata in stare de arest.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata, in stare de libertate, Elisaveta Zenovia Rolea, presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Mehedinti, si Grigorita Feraru, consilier principal in cadrul CJAS la data faptelor, ambele pentru luare de mita.

Doina Boruga, manager al Spitalului Judetean de Urgenta Mehedinti si Daniela Delia Popescu, director executiv in cadrul Consiliului Judetean Mehedinti si presedinte al Consiliului de Administratie al Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta-Turnu Severin la data faptelor, vor fi judecate pentru infractiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata si pe Valentina Draghia, administrator al unei societati comerciale, pentru complicitate la folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite, Cristian Damian Stanoiu, avocat in Baroului Mehedinti la data faptelor, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, si Andrei Dan Badin, realizator TV la data faptelor, acuzat de luare de mita.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Bucuresti, cu propunere de mentinere a masurilor preventive dispuse in cauza. Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Stefan Ponea ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a sefului Politiei Romane, Petre Toba, pe de o parte, si asupra unor consilieri locali ai Consiliului Local al municipiului Orsova, pe de alta parte.

Duicu i-ar fi promis lui Stefan Ponea ca isi va folosi aceasta influenta pentru a-i determina pe cei asupra carora spunea ca are influenta sa il mentina temporar in functia de inspector sef al IPJ Mehedinti, iar la o data ulterioara sa il numeasca director adjunct al Directiei de Ordine Publica din Inspectoratul General al Politiei Romane, "precum si sa numeasca o persoana din familia acestuia (Elisabeta Ponea, sotia fostului sef al IPJ Mehedinti, n.r.) intr-o functie de conducere in cadrul Ministerului Public.

"In ceea ce ii priveste pe membrii Consiliului Local al municipiului Orsova, influenta urma a fi exercitata pentru a-i determina sa aprobe scoaterea din domeniul public si concesionarea, catre o alta persoana din familia lui Ponea Constantin Stefan, la un pret «convenabil», a doua suprafete de teren (in suprafata totala de aproximativ 200 de mp, terenuri situate in centrul municipiului Orsova si reprezentand acostamentul unei strazi)", se mai arata in rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obtinut cele doua suprafete de teren, in urma interventiei lui Duicu, care si-ar fi folosit influenta asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orsova, prin intermediul si cu ajutorul presedintelui PSD Orsova Constantin Popescu. Duicu i-a cerut in schimb lui Ponea sa determine un magistratul sa ii admita cererea dintr-un dosar in care Duicu ceruse anularea raportului Agentiei Nationale de Integritate prin care s-a stabilit ca a fost in incompatibilitate, scrie Mediafax.

"Folosindu-se de imprejurarea ca o persoana din familie este chiar sefa Sectiei de contencios administrativ si fiscal a instantei care avea de solutionat cauza respectiva, Ponea Constantin Stefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian ca ii va obtine acest folos, in sensul ca hotararea care se va da in cauza amintita va fi una favorabila acestuia din urma", au mai scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

In 21 mai 2012, Adrian Duicu a contestat raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate, acesta cerand Curtii de Apel Craiova anularea actului. Dupa un an, in 21 mai 2013, Curtea de Apel Craiova i-a admis cererea si a dispus anularea raportului de evaluare al ANI, din 9 mai 2012. Decizia a fost contestata de ANI la instanta suprema, termenul de judecare fiind 18 noiembrie 2014. Presa locala a scris ca la Curtea de Apel Craiova dosarul acestuia a fost judecat de sectia al carei sef este magistratul Adina Ponea Calota, sora lui Stefan Ponea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri