Meseriile nu sunt respectate asa cum trebuie in Romania, desi pot fi banoase si aduc un castig rapid tinerilor care renunta la ideea de a face o facultate doar pentru ca sunt impinsi de parinti, sustine Dan Petre, sociolog si partener D&D Research.

"Daca este bine facuta, o meserie poate sa fie banoasa. Din acest punct de vedere ne apropiem de Occident, unde accentul este pus pe meseriile de tip «gulere albastre». Din pacate, meseriile nu sunt respectate asa cum trebuie in Romania. In perceptia sociala, anumite meserii sunt valorizate mai mult decat altele. Parintii, intrebati ce meserii vor sa aiba copiii lor, spun in cea mai mare parte avocat sau medic, nu gunoier, administrator sau sofer", a explicat Dan Petre la o conferinta in care berea Bucegi, parte din Heineken Romania, a lansat programul "Meserii pentru Romania".

El a mai spus ca tinerii sub 18 ani sunt presati de parintii lor care asteapta lucruri extraordinare de la ei, cand ei isi doresc, de fapt, sa faca lucruri concrete si sa se orienteze mai degraba catre o meserie dupa terminarea liceului.

meserii, meserii pentru tineri, meserii pentru romania

Un studiu D&D Research arata ca 53% dintre tinerii intre 18 si 24 de ani s-ar orienta catre meserii din categoria "gulerelor albastre". In acelasi timp, 65% dintre parinti isi doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor pentru ca sunt respectate sau aduc un castig financiar mai mare.

Tinerii vor o meserie pentru ca le aduce rapid bani

"Tinerii vor sa aiba o meserie pentru ca este o cale mai rapida de a obtine un loc de munca si implicit de a obtine bani. Printre cele mai dorite meserii sunt cea de sofer, pentru ca cei mai multi tineri stiu deja sa conduca si reprezinta o solutie rapida pentru resurse financiare, si cea de artist, pentru ca multi dintre ei au ca modele vedetele de la televizor", a mai spus reprezentantul D&D Research.

meserii, meserii banoase

Berea Bucegi, parte din compania Heineken Romania, a lansat programul "Meserii pentru Romania", prin care scolile postliceale sau liceele cu clasa a XIII-a sa depuna proiecte pentru instruirea tinerilor de peste 18 ani. Cele trei proiecte castigatoare vor fi finantate cu cate 97.500 lei de berea Bucegi.

Organizatorii se asteapta sa primeasca proiecte pentru dotari in laboratoare, schimbari in curricula sau traineri speciali. Scolile postliceale pot inscrie unul sau mai multe proiecte pe platforma www.meseriipentruromania.jaromania.org, intre 22 septembrie si 17 octombrie. Cele trei proiecte castigatoare vor fi anuntate in intervalul 27-31 octombrie si vor fi implementate in scoli in perioada 31 octombrie-17 noiembrie, prin organizatia Junior Achievement.

meserii, meserii banoase

Romania are in momentul de fata 15.000 de locuri de munca pentru persoanele cu studii medii si profesionale, scoase la concurs de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Sursa foto: Tanar muncitor/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri