Ministerul Educatiei se afla din nou in centrul unui scandal care vizeaza atribuirea unor contracte castigate in urma unei licitatii despre care mai multe edituri sustin la unison ca a fost plina de greseli, mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea de manuale scolare digitale pentru viitoarele generatii de elevi din scoala primara.

Reactiile ministrului educatiei nu au intarziat sa apara, astfel ca Remus Pricopie a scris pe pagina sa de Facebook ca nu va tolera in niciun fel declaratiile editurilor si mai ales interesele economice care se ascund in spatele lor, punand mai presus de toate pe cele ale elevilor care au nevoie de o noua reforma in invatamant.

“Constat zbaterea unor actori economici privati care au interese de business in legatura cu scoala romaneasca. Este dreptul lor sa intreprinda orice actiune, dar precizez inca o data ca nu voi pune niciodata interesele lor de afaceri inaintea interesului elevilor, care au nevoie de manuale noi, moderne, adaptate secolului XXI. Avem manuale in uz si de 14 ani. Acest lucru este inadmisibil! Nu se mai poate asa! Pe mine ma intereseaza soarta copiilor, nu actiunile editorilor. Dupa atatia ani de stagnare in privinta reformarii manualelor, avem acum sansa sa le oferim elevilor manuale noi, inclusiv in format digital. Acest proces important pentru conectarea scolii romanesti la realitatile invatamantului contemporan se doreste a fi blocat de un scandal centrat in jurul banilor si a intereselor de afaceri. Nu voi accepta acest lucru, cu atat mai mult cu cat intreaga procedura s-a desfasurat transparent, cu respectarea stricta a prevederilor legale”, a scris Remus Pricopie pe pagina de Facebook.

Potrivit declaratilor sale, ministrul Educatiei este hotarat sa duca mai departe procesul de modernizare si dezvoltare a scolii romanesti. “Sunt hotarat sa duc mai departe acest proces de modernizare si dezvoltare a scolii. In acest sens, pe masura ce vor fi aprobate noile programe scolare, vor fi scoase la licitatie manualele pentru celelalte clase. Nu vom proceda altfel, pentru ca nu putem avea manuale noi fara programe revizuite si aduse la zi. Deocamdata am inceput cu clasele I si a II-a. Apoi, vom scoate la licitatie manualele pentru clasa a III-a, clasa a V-a si probabil clasa a IX-a, urmand ca in anul urmator sa scoatem pentru clasele a IV-a, a VI-a si a X-a, pana cand inchidem ciclul. Acolo unde nu sunt ofertanti, vom insarcina, asa cum prevede legea, institutii publice, nu firme, sa redacteze manualele”, a mai aratat Remus Pricopie.

Licitatia pentru manualele scolare digitale, pe masa DNA

Federatia Editorilor din Romania (FER) contesta in primul rand modul in care a fost desfasurata licitatia, dar mai ales strictetea cu care s-au analizat dosarele de inscriere, care scoate in evidenta faptul ca pretul pentru care au fost atribuite contractele este mult sub limita, undeva cu 40% mai mic.

Conform reprezentantilor FER, din care fac parte edituri cu nume greu in piata, licitatia derulata de catre autoritatile in vigoare a fost profund viciata, atragand nu mai putin de 17 contestatii inaintate atat Consiliului Concurentei, cat si o serie de sesizari si plangeri la DNA, sugerand ca cei vinovati trebuie sa raspunda pentru erorile comise.

“Am identificat 11 erori grave, cinci legate de pret, iar alte sase legate de punctajul tehnic. Ceea ce se intampla acum este o scena la care asistam de 25 de ani: un grup de interese a crezut ca e momentul sa se extinda si asupra unei piete estimata la 30 – 50 milioane de euro. Este o lovitura, un tun care se indreapta spre intreaga piata piata de carte din Romania. (…) Licitatorii castigatori au preturi cu 40% mai mici decat pretul de cost. Ei, normal, nu au sperante din a face profit cu acest contract, dar el (profitul – n.red) va veni din monopolul instalat. (…) Invatamant fara manuale auxiliare nu exista. Este un monopol instalat cu ostentatie in dispretul oricarei legi”, sustine Mihail Penescu, directorul general al editurii ALL, care a mai subliniat ca din doua in doua zile se schimba regulamentele. “Totul este facut cu premeditare, una pregatita de ani de zile. Cei care au castigat licitatia pentru manualele digitale au stiut inca din urma cu cativa ani care este planul. Castigatorii sunt un grup comun de interese. Este vorba de un grup care lucreaza corelat”, a mai precizat reprezentantul editurii ALL la adresa companiilor care au castigat cea mai mare parte a licitatiilor proiectelor derulate.

La randul sau, Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas, sustine ca asistam la o drama in sistemul educational. “Nu se poate face democratie cu analfabeti, in general, si analfabeti politici, in special. Din 1990 trebuia trecut la o educatie politica matura, altfel nu aveai cum sa ai o masa electorala constienta de propriile teluri. Faptul ca nu avem un invatamant este raul raurilor din aceasta tara. Niciun om politic de 25 de ani incoace nu a vorbit in acesti ani despre importanta educatiei din Romania – nici cei care au avut cele mai bune intentii – in mod explicit miza pe educatie ca program politic nu a existat – faptul ca nu a existat o politica pentru educatie trage un mare semnal de alarma. Invatamantul este la pamant, puzderia de universitati particulare care a aparut – care pun pe piata viitori profesori, dar si lefurile absolut mizerabile pe care profesorii le primesc si care lipsesc de prestigiu necesar meseria nu fac altceva decat sa inrautateasca si mai mult situatia”, apreciaza Gabriel Liiceanu.

Tot el subliniaza si faptul ca in multe situatii exista si cadre didactice slab pregatite, fiind o consecinta a sistemului educational de dupa ’90, dar mai ales o abundenta a manualelor slab documentate, alese dupa criteriul pretului cel mai mic.

Afla toate detaliile si cine sunt actorii licitatiei de circa 7 mil. de euro dintr-un material publicat de wall-street.ro aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri