Consilierul municipal Cornel Pieptea spune ca o eventuala crestere a pretului gigacaloriei in Capitala poate fi analizata doar dupa realizarea unui studiu de impact si a evolutiei consumului in functie de tarifele propuse, in conditiile in care consumul scade odata cu cresterea tarifelor.

Cornel Pieptea, liderul grupului PNL din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), arata joi, intr-un comunicat de presa, ca tinand cont de ponderea crescuta a cheltuielilor cu plata facturilor la energia termica raportata la veniturile persoanelor fizice bransate la sistemul centralizat de termoficare, orice crestere a pretului de facturare poate fi analizata doar dupa realizarea obligatorie a unui studiu de impact.

Consilierul municipal a precizat ca trebuie avut in vedere si faptul ca atunci cand tarifele cresc, se reduce consumul. "Din acest motiv, prognoza trebuie obligatoriu insotita de analiza evolutiei consumului in functie de tarifele propuse precum si de analiza evolutiei costurilor variabile coroborate cu scaderea consumului, cunoscuta fiind axioma economica conform careia preturile competitive pot fi obtinute la volume mari de productie", a explicat Cornel Pieptea.

Proiectul de hotarare privind aprobarea tarifelor de transport si distributie a energiei termice a fost retras marti seara din dezbatere publica de pe site-ul Primariei Capitalei, iar primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a motivat ca "nu este justificata o discutie asupra tarifului pana la realizarea fuziunii RADET cu ELCEN", a mai spus Pieptea.

"RADET-ul nu are atributul legal de a initia proiecte de hotarari in cadrul Consiliului General. Altfel spus, solicitarea RADET a ajuns pe masa Primarului General, care si-a insusit-o fara observatii personale si, conform atributiilor legale, a decis sa o inainteze spre dezbatere Consiliului General", a mai spus Pieptea.

Consilierul municipal a precizat ca aceste costuri mai mari, printre care cele de productie si cu materiile prime, ce stau la baza solicitarii RADET sunt insa recunoscute de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice prin decizia din ianuarie 2014, deci sunt juste si "constituie fundamentul pentru adancirea situatiei financiare dezastruoase a regiei", scrie Mediafax.

"Reiterez, si cu aceasta ocazie, apelul de urgentare a procedurile de unificare a RADET-ului cu ELCEN si de transformare a noii entitati in societate comerciala supusa regulilor economiei de piata. Imi doresc sa cred ca Primarul General intelege mecanismele financiare simple, precum diferenta dintre costuri si tarif, si va reveni, macar, asupra motivatiei de retragere a proiectului din dezbaterea publica", a mai spus Pieptea.

Proiectul privind aprobarea tarifelor de transport si distributie a fost supus dezbaterii publice la propunerea RADET Bucuresti, care, la 14 martie, a primit avizul Autoritatii Nationale de Reglementare Servicii Comunitare (ANRSC), obligatoriu pentru majorarea tarifelor. RADET a solicitat ANRSC majorarea tarifelor de transport si distributie ca urmare a cresterii tarifelor de productie incepand cu 1 ianuarie 2014, prin decizia nr 3506 din 27.11.2013 a Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE).

Conform proiectului, tariful pentru transportul si distributia energiei termice in Capitala ar fi putut creste cu 10,7% pentru consumatori casnici si cu 21,41% pentru non-casnici. In prezent, pretul gigacaloriei in Capitala este de 341 de lei, din care populatia plateste circa 170 de lei, iar municipalitatea suporta, prin subventie de la bugetul local, 171,18 lei, adica peste 50% din cost. Subventia acordata de Primaria Municipiului Bucuresti pentru plata gigacaloriei a fost de 561,4 milioane de lei in 2011, de 526,8 milioane de lei in 2012 si de 487 milioane de lei in 2013.

Marti seara, Primaria Capitalei a anuntat ca proiectul de hotarare privind aprobarea tarifelor de transport si distributie a energiei termice a fost retras din dezbatere publica de catre primarul Sorin Oprescu, potrivit caruia nu este justificata o discutie despre majorare tinand cont ca, in prezent, calendarul unificarii ELCEN-RADET este in etapele finale.

"Dupa analiza hotararii de Consiliu initiata de RADET Bucuresti in urma deciziei nr. 3506 a Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei, Primarul General, Sorin Oprescu a decis retragerea din dezbaterea publica a proiectului de HCGMB privind aprobarea tarifelor de transport si distributie a energiei termice livrata prin puncte termice urbane de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii si a preturilor locale medii de facturare a energiei termice pentru consumatorii non-casnici, practicate de RADET Bucuresti", se arata intr-un comunicat remis de Primaria Capitalei.

Potrivit sursei citate, primarul general Sorin Oprescu a constatat ca proiectul supus dezbaterii publice nu a fost avizat de Autoritatea Publica de Reglementare a Serviciilor Publice, care, conform statutului, in conformitate cu art. 15, cap. 4, din HCGMB 339/2009, reglementeaza "stabilirea si asigurarea aplicarii unor politici de preturi in domeniul serviciilor energetice pentru stimularea echilibrata a productiei, transportului si distributiei energiei".

Citeste si:

    In plus, arata municipalitatea, proiectul nu a fost supus unei analize a Consiliului Consultativ, care are in componenta sa specialisti in domeniul energetic. Primarul general sustine ca este cu atat mai oportuna reconsiderarea acestui proiect de hotarare a CGMB, cu cat constituirea Sistemului Integrat de Producere, Transport, Distributie a Energiei Termice (SACET) este in ultima faza.

    "Tinand cont ca, la ora actuala, calendarul unificarii dintre ELCEN si RADET se afla in etapele finale, nu este justificata o discutie despre majorarea tarifului la transportul si distributia energiei termice. In momentul in care va aparea o singura entitate, respectiv Sistemul Integrat de Producere, Transport, Distributie a Energiei Termice - SACET, toate neconcordantele intre deciziile autoritatilor nationale si ale celor locale vor disparea. Municipalitatea va fi in masura atunci sa controleze tarifele, in beneficiul cetatenilor", a declarat edilul, citat in comunicat.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri