Dezvoltarea economica ar putea duce la disparitia unor limbi minoritare, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii britanici.

Succesul generat de dezvoltarea economica ar putea duce la disparitia unor limbi minoritare, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, informeaza bbc.co.uk, potrivit Mediafax.

Cele mai amenintate sunt limbile minoritare vorbite in cele mai dezvoltate regiuni ale planetei, precum America de Nord, Europa si Australia.
Autorii acestui studiu, publicat in Proceedings of the Royal Society B, spun ca eforturile de protejare a acestor limbi trebuie sa se concentreze pe aceste teritorii. Coordonatoarea studiului, Tatsuya Amano, profesor la Universitatea Cambridge, a spus: "Limbile lumii dispar acum cu mare viteza. Este o situatie foarte grava. Vrem sa descoperim felul in care extinctia este distribuita global si care sunt factorii principali ai acestui proces".

Tatsuya Amano, care studiaza de obicei ratele de disparitie a speciilor de animale, spune ca aproximativ 25% din limbile vorbite pe plan mondial sunt in prezent amenintate. Potrivit cercetatorilor, cu cat o tara are mai mult succes din punct de vedere economic, cu atat mai repede dispar limbile ei minoritare. Ei spun ca, in America de Nord, limbi precum Upper Tanana - vorbita de mai putin de 25 de persoane in Alaska - sunt pe punctul de a disparea pentru totdeauna.

In Europa, limbi precum Ume Sami din Scandinavia si dialectul Auvergnat din Franta dispar cu rapiditate din vorbirea curenta. "Pe masura ce economia se dezvolta, o limba ajunge adeseori sa domine sferele politice si educationale ale unei natiuni. Oamenii sunt fortati sa adopte limba dominanta sau risca sa ramana izolati - economic si politic", a declarat autorul studiului. Cercetatorii au descoperit ca si limbile din Himalaya sunt amenintate, precum Bahing din Nepal, care mai este vorbita in prezent de opt persoane. De asemenea, limbile minoritare dispar la tropice. "Aceste tari cunosc o crestere economica rapida, asadar, in viitorul apropiat, acele limbi se vor confrunta cu riscul de extinctie", spune Tatsuya Amano. Oamenii de stiinta cer statelor ca eforturile de conservare a limbilor minoritare sa se concentreze in regiunile mentionate. Potrivit autorilor studiului, eforturile depuse pentru protejarea unor limbi, precum dialectul scotian din Marea Britanie, reprezinta un bun exemplu al unei strategii de succes.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri