Frans Timmermans, desemnat prim-vicepresedintele CE, este un bun cunoscator al UE, poliglot, amator si fotbal si avocat.

Olandezul Frans Timmermans, care va fi adjunctul lui Jean-Claude Juncker, este un fin cunoscator al UE, poliglot, amator de fotbal si avocatul unei "Europe puternice", relateaza AFP, potrivit Mediafax.

La varsta de 53 de ani, acest laburist devine prim-vicepresedinte al Comisiei, ocupandu-se de "ameliorarea reglementarii, de relatiile interinstitutionale, statul de drept si carta drepturilor fundamentale". Fiu de diplomat, el si-a petrecut majoritatea vietii in afara Olandei, dupa care a devenit ministru de Externe. Discursul sau emotionant in fata Natiunilor Unite in iulie, dupa moartea a aproximativ 200 de olandezi in catastrofa zborului MH17 al Malaysia Airlines, a atras atentia lumii si a fost urmarit de peste un milion de ori pe YouTube.

Nascut la 6 mai 1961 la Maastricht, oras care a marcat identitatea Europei cu tratatul din 1992 ce ii poarta numele, el si-a facut studiile secundare in scoli britanice din Roma si Olanda inainte de a studia literatura franceza in Olanda apoi dreptul european la universitatea din Nancy, in Franta.
La inceputul anilor '90, Frans Timmermans a facut primii pasi in diplomatie: intr-o Uniune Sovietica in declin, el ocupa un post la ambasada Olandei din Moscova.

El lucreaza apoi pentru olandezul Hans von de Broek, atunci comisar european pentru Relatii Externe, apoi pentru Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). El este ales deputat in 1998 si devine ministru al Afacerilor Europene din 2007 in 2010, dupa care, in 2012, primeste portofoliul Afacerilor Externe in Guvernul liberalului Mark Rutte. "El stie sa priveasca tabloul in ansamblu", asigura pentru AFP un coleg care vrea sa isi pastreze anonimatul. Frans Timmermans vorbeste rusa, italiana, engleza, franceza si germana, in plus fata de limba sa materna.
Timmermans s-a exprimat in martie impreuna cu omologul sau german Frank-Walter Steinmeier in paginile publicatiei Handelsblatt, exprimandu-se in favoarea unei "Europe puternice care sa aiba prioritati bune", o Europa "puternica pe subiecte importante, mai tacuta pe subiecte mai putin importante".

"Europa trebuie sa atace subiecte importante, cele in cazul carora nu putem ajunge la ceva decat luand pozitie impreuna: politica fata de vecinii nostri din sud si din est". Avand in vedere succesul echipei mondiale a Olandei la Cupa Mondiala din 2014, acest fervent suporter de fotbal a incurajat diplomatii olandezi sa practice ceea ce el numeste "diplomatia fotbalului". Ea permite, potrivit lui, spargerea cu usurinta a ghetii pentru cei care lucreaza in strainatate.

Sursa foto: MEDIAFAX Foto/ Frans Timmermans

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri