Copiii romani primesc mai putini bani de cheltuiala decat cei din majoritatea statelor europene, sumele variind, in medie, intre 2,25 euro si 11 euro, conform unui studiu ING care arata ca banii de buzunar ajuta la formarea unor mai bune abilitati de gestionare a finantelor proprii la maturitate.

Mai mult de jumatate din adultii care au primit bani de cheltuiala in copilarie fac economii la maturitate, ceea ce sugereaza ca banii de buzunar pot ajuta la dezvoltarea abilitatilor de planificare financiara pe termen lung, se arata in studiul ING.

"Daca li se ofera un oarecare control asupra baniilor, copiii pot fi ajutati sa constientizeze valoarea banilor si sa dezvolte un set de abilitati de baza, care sa ii pregateasca in obtinerea independentei financiare atunci cand devin adulti", a declarat Ian Bright, economist senior la ING Group. Studiul analizeaza comportamentul financiar a 12.000 de persoane din 12 tari europene, arata Mediafax.

Parintii italieni sunt cei mai generosi de pe continent, alocand, in medie, 5 euro pe saptamana pentru copiii mai mici de 5 ani si 30 de euro pentru adolescentii de peste 15 ani. Copiii cu varste intre 5 si 10 ani primesc 5 euro pe saptamana, iar cei intre 10 si 15 ani, 10 euro. Copiii francezi mai mici de 5 ani primesc de la parinti 2 euro pe saptamana, iar cei mai mari de 10 ani intre 10 si 20 de euro. Copiii si adolescentii din Spania au intre 1 si 20 de euro bani de cheltuiala saptamanal, potrivit studiului.

Copiii polonezi primesc mai multi bani de la parinti decat romanii

Desi adolescentii austrieci primesc cei mai multi bani de buzunar pe saptamana, si anume 35,25 de euro, sumele pentru copiii sub 15 ani sunt mai mici decat cele alocate de italieni, francezi si spanioli. Clasamentul este completat, in ordine, de Belgia, Germania (ambele pe locul cinci), Marea Britanie, Turcia, Polonia, Romania, Olanda si Republica Ceha.

In Romania, copiii mai mici de 10 ani primesc in medie 2,25 de euro de cheltuiala saptamanal, cei cu varste intre 10 si 15 ani echivalentul a 3 euro, iar cei mai mari de 15 ani echivalentul a 11 euro. Copiii olandezi mai mici de 5 ani primesc de la parinti 0,5 de euro pe saptamana, iar cei din Republica Ceha 0,75 de euro. Sumele pentru copiii cu varste intre 10 si 15 ani din cele doua tari sunt cuprinse intre 1,5 si 1,75 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri