Ministerul Educatiei Nationale (MEN) arata ca noile manuale pentru clasele I si a II-a intarzie din cauza "celor care au blocat procedura". Totodata, cadrele didactice si parintii sunt asigurati ca acestea vor ajunge in scoli imediat ce licitatia se va finaliza.

"Ministerul Educatiei Nationale anunta ca procedurile de licitatie pentru achizitionarea de manuale noi - pe hartie si digitale -, destinate claselor I si a II-a, continua. MEN a luat act de Decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si va face ajustarile necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigura elevii, parintii si dascalii ca manualele vor ajunge in scoli imediat ce procedura de licitatie se va finaliza si ca institutia face toate demersurile pentru ca acest lucru sa se intample cat mai repede, respectand, insa, termenele legale", se arata intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

In acelasi comunicat, MEN ii asigura "pe toti beneficiarii sistemului de educatie ca va urmari intotdeauna interesul elevilor si al scolii, si nu interesele financiare ale celor care au blocat procedura, generand aceasta intarziere a modernizarii manualelor". Inspectorul general scolar al Capitalei, Constantin Traistaru, a declarat anterior, tot joi, ca lipsa noilor manuale pentru clasele I si a II-a nu este o situatie placuta, iar elevii nu pot invata dupa manuale vechi, dar programa noua va fi respectata si in primele zile se va face recapitulare.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis, miercuri, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse in cadrul licitatiei pentru realizarea manualelor scolare, dupa ce trei contestatii au fost admise, sase admise in parte si doua respinse.

Presedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, a explicat ca au fost primite 11 contestatii privind licitatiile pentru manualele de clasa I si a II-a, iar din acestea trei s-au admis, doua au fost respinse fara interee si sase, admise in parte. "In acest context, s-a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor in zece zile", a spus presedintele CNSC. Dupa deschiderea ofertelor, pe 17 iulie, asocierea Akademos Art SRL - Stand Agentie Difuzare Carte SRL si SC Aramis Print SRL au formulat contestatii, care au fost respinse.

Licitatia pentru manualele scolare, presarata cu nereguli

Membrii Federatiei Editorilor din Romania (FER) au anuntat, in 21 august, ca au depus 17 contestatii si au sesizat mai multe institutii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul in care s-a facut licitatia pentru manualele scolare. Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat ca acuza CNEE de inconstienta, pentru ca pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte si, in urma licitatiei, au fost acoperite doar noua discipline, astfel ca pentru 75 la suta dintre discipline nu sunt manuale.

Ea a anuntat ca a fost facuta o plangere la DNA pentru vicierea rezultatelor contestatiilor. Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat ca prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, "cel mai mare jaf din domeniul educatiei", el precizand ca s-ar fi putut cumpara manuale pentru toti copiii timp de 40 de ani.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, tot pe 21 august, la Suceava, ca atunci cand a declansat procedura pentru noi manuale scolare a stiut ca va incepe un razboi pentru ca va deranja business-ul editurilor, el sustinand ca au fost respectate procedurile, iar cei care au pierdut licitatiile pot face ceea ce considera. El a aratat ca sunt loturi pentru care s-au selectat manuale, dandu-le ca exemplu pe cele de matematica si comunicare pentru clasa intai, dar si loturi pentru care nu s-a selectat niciun manual, respectiv in cazul unor limbi straine.

"Probabil ca vom scoate din nou la licitatie manualele unde nu s-a retinut nicio oferta din partea niciunei edituri si daca nici in acest caz nu vom avea ofertanti, ma refer acum strict la minoritati, atunci legea prevede alte doua proceduri. O procedura este sa cumparam manuale din tarile respective. De exemplu, daca vorbim despe limba ucraineana si nu reusim sa avem manuale pentru limba ucraineana, atunci cumparam din Ucraina, pentru copiii de aceeasi varsta, aceeasi clasa. Un alt instrument pe care legea il pune la dispozitie, si sa stiti ca am introdus acest instrument cu ocazia modificarii Legii educatiei prin Ordonanta 49/2014, pentru ca nu exista, atunci MEN va insarcina o institutie publica, adica Institutul de Stiintele Educatiei sau o universitate sau o alta institutie publica, sa redacteze manuale pentru aceste situatii speciale", preciza Pricopie.

In concluzie, Comisia noteaza ca Romania poate face mai multe eforturi pentru a promova cresterea economica pe termen mediu, "in particular prin imbunatatirea eficientei politicilor guvernamentale in domeniul dezvoltarii economice".

Guvernul pregateste o strategie nationala de competivitate in care sunt prevazute zece sectoare prioritare: turismul si ecoturismul, textilele si pielaria, lemnul si mobila, industriile creative, auto si componente auto, tehnologia informatiilor si comunicatiilor, procesarea alimentelor si a bauturilor, sanatatea si produsele farmaceutice, energia si managementul de mediu si bioeconomia (agricultura, silvicultura, pescuitul si acvacultura), biofarmaceutica si biotehnologiile. Prin aceasta strategie Guvernul isi propune ca Romania sa intre in randul tarilor avansate si sa ajunga, la orizontul anului 2020, intre primele zece economii la nivel european.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri