Minerii de la Baita, singura mina de exploatare a zacamintelor metalice deschisa in tara, continua protestul, fiind blocati in gura unei galerii, in timp ce noul director al societatii si-a preluat postul de director al societatii.

Minerii de la SC Baita SA, singura exploatare a zacamintelor metalice ramasa deschisa in tara, cu sediul in orasul bihorean Stei, continua, joi, protestul, fiind blocati in gura unei galerii, in timp ce noul director al societatii, numit de Ministerul Economiei, si-a preluat postul, potrivit Mediafax.

"Toti minerii continua actiunea de protest inceputa ieri (miercuri - n.r.) si stau blocati in gura galeriei, pana cand vom primi garantii ca mina nu va fi inchisa, asa cum sunt vestile de la Bucuresti, iar cea mai buna garantie este ca doamna director Maria Trip va primi un nou mandat", a declarat, joi, directorul tehnic al SC Baita SA, Octavian Bortos. Potrivit acestuia, minerii trebuia sa intre in sut la ora 8.00, pentru a incepe programul de lucru zilnic. "Oamenii se tem de inchiderea minei si nu vor relua lucrul pana la acordarea unui nou mandat doamnei director, alta garantie nu este ca mina de la Baita, singura din tara care a mai ramas deschisa cu zacaminte metalice, nu va fi inchisa", a adaugat directorul tehnic al SC Baita SA.

Potrivit lui Octavian Bortos, joi dimineata a ajuns la Stei, unde se afla sediul societatii, noul director numit de Ministerul Economiei. Acesta este Pompiliu Crai, fost director general al Companiei Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva in perioada 2005-2009, acum inchisa, si fost consilier judetean din partea PNL in Consiliul Judetean Hunedoara, in cazul caruia ANI a constatat starea de incompatibilitate. "Sunt adusi oameni de la o societate inchisa, ai nostri nu sunt buni, pentru ca oamenii de aici trebuie fortati sa plece, ca sa vina altii sa inchida si mina asta", a spus directorul tehnic al SC Baita SA.

Motivele inceperii protestului a fost tema inchiderii minei si decizia fortata a demisionarii directoarei Maria Trip

Protestul celor 110 mineri de la Baita a inceput miercuri dimineata, cand oamenii s-au blocat in subteran, de teama ca mina va fi inchisa si ca exprimare a nemultumirii ca directoarea generala a societatii, Maria Trip, ar fi fost "fortata" sa demisioneze. Acesta a fost declansat dupa ce, cu o zi inainte, la Stei a ajuns secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, care - potrivit angajatilor minei - ar fi insultat-o pe directoarea Maria Trip, imputandu-i nerentabilitatea minei si faptul ca aceasta nu a fost inchisa. "Domnul secretar de stat Maricel Popa a venit la noi, a insultat-o pe doamna directoare Maria Trip si a afirmat ca mina este nerentabila. Dupa tot ceea ce am inteles, ar urma ca mina sa fie inundata, adica sa nu se mai pompeze apa, ceea ce ar fi chiar un dezastru ecologic. Apa din subteran ar dizolva zacamintele polimetalice de cupru, plumb, bizmut si molibden, si s-ar infiltra cu incarcatura toxica in Crisul Baita, care trece prin Baita, Nucet, Campani si Stei si care se scurge in Crisul Negru, curgand apoi spre Beius si Tinca", explica inginerul Mihai Harn.

Conform acestuia, "doamna directoare Trip si-a dat demisia de onoare, pentru ca nu este de acord cu masura asta". "Domnul secretar de stat Maricel Popa ne-a spus ca am avut un management defectuos, ca nu am inchis mina. Am considerat ca in aceste conditii e normal sa-mi depun demisia de onoare. Eu am propus, inca in decembrie 2013, si am depus la Ministerul Economiei, un plan de afaceri care prevedea si exploatarea altor resurse, care in prezent nu sunt valorificate, dar nici macar nu a fost citit. Asa cred unii, ca e mai eficient sa inchizi decat sa exploatezi", declara directoarea demisionara a SC Baita SA. Maria Trip spunea ca planul de afaceri pe care l-a propus prevedea extinderea si diversificarea exploatarii, astfel incat la Baita sa nu se mai extraga doar dolomita, ci si alte minereuri, de cupru, zinc, plumb, molibden si bismut.
In cursul zilei de miercuri, la Baita a mers si prefectul judetului Bihor, Claudiu Pop, care a incercat sa-i convinga pe mineri sa reia lucrul, insa fara succes.

Ministerul Economiei a sesizat DNA cu privire la "existenta unor indicii de savarsire a unor fapte de natura penala" la Mina Baita din Bihor, dupa ce, in urma unor verificari ale Corpului de control, au fost constatate deficiente grave in gestionarea activitatii unitatii. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de Presa al Ministerului Economiei, in sedinta de marti a Consiliului de Administratie al S.C. Baita S.A., directorul general al societatii, Maria Trip, si-a dat demisia din functie, invocand motive personale, fapt comunicat angajatilor companiei in prezenta membrilor CA.

Ministerul Economiei a cerut remedierea urgente a acestei situatii

La sedinta Consiliului de Administratie al S.C. Baita S.A. a participat, conform sursei citate, si secretarul de stat din Ministerul Economiei, Maricel Popa, care a luat act de situatia financiara grava a societatii si a cerut membrilor CA si conducerii executive a societatii adoptarea si implementarea masurilor necesare in vederea remedierii urgente a acestei situatii. Conform sursei citate, Corpul de control al Ministrului Economiei a constatat deficiente grave in gestionarea activitatii S.C. Baita S.A., fiind sezizate organele judiciare competente. "In acest sens a fost sesizata Directia Nationala Anticoruptie privind asocierea dintre S.C. Baita S.A., societate publica aflata in portofoliul Ministerului Economiei, si societatea privata Baita Bihor S.A., avand in vedere existenta unor indicii de savarsire a unor fapte de natura penala", se preciza in comunicat.

Totodata, a fost sesizata Agentia Nationala de Integritate cu privire la un posibil conflict de interese in care s-a aflat conducerea S.C. Baita S.A., dar si Agentia Nationala de Administrare Fiscala referitor la modul de incasare /plata a unei de 5.111.000 lei, aferenta unui contract de cesiune de actiuni intre S.C. Baita S.A. si o societate partenera. In comunicat se mai arata ca "alaturi de situatiile sesizate organelor competente judiciare, mai exista si alte deficiente in gestionarea patrimoniului societatii, aflate in curs de cercetare". "Situatia economica si financiara a societatii S.C. Baita S.A. a continuat sa se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Maria Trip, din 1999 pana in prezent. Astfel, pierderile financiare ale societatii, la sfarsitul anului 2013, au depasit suma de 17 milioane de lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la 5,4 milioane lei. In aceste conditii, in absenta unor solutii viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situatiei economice si financiare a societatii S.C. Baita S.A., ministrul Economiei, Constantin Nita, a mandatat membrii Consiliului de Administratie sa adopte si sa implementeze masurile care sa duca la redresarea acestei situatii, in vederea pastrarii locurilor de munca si dezvoltarea activittaii de exploatare a resurselor minerale aflate in perimetrul minier Baita", mai precizau reprezentantii Ministerului Economiei. In acest context, ministrul Constantin Nita declara ca schimbarea conducerii societatii S.C. Baita S.A. are ca obiectiv "relansarea activitatii miniere a societatii si imbunatatirea situatiei economice in vederea mentinerii si cresterii numarului locurilor de munca, asigurand, totodata, angajatii companiei ca nu s-a luat si nici nu se va lua in considerare, in niciun moment, inchiderea activitatii miniere de la societatea Baita S.A".

Citeste si:

    Sursa foto: Shutterstock.com/Proteste

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Social »



    Setari Cookie-uri