Producatorii de tutun se tem de noi majorari de taxe de anul viitor, fie prin cresterea accizelor in avans fata de calendarul de armonizare, fie prin schimbarea metodologiei de calcul privind cursul de schimb utilizat la determinarea accizei, asa cum s-a mai intamplat dupa ani dominati de alegeri.

Dupa experienta de anul trecut, cand, din cauza ca BCE a publicat la 1 octombrie un curs de schimb mai mic decat cel din octombrie 2012, Guvernul a decis sa indexeze cu inflatia medie cursul din urma cu doi ani pentru a creste la peste 4,7 lei/euro rata la care se calculeaza acciza, cei trei mari producatori se tem ca va exista si in acest an o formula care sa conduca la cresterea taxarii la tutun, potrivit Mediafax.

Adrian Popa, corporate regulatory affairs director British American Tobacco (BAT), a aratat ca exista temerea ca statul va urmarii maximizarea incasarilor bugetare din industria de profil prin cresterea fiscalitatii, asa cum s-a intamplat si in 2010, dupa anul electoral 2009, cand au fost tot doua cicluri de alegeri, pentru Parlamentul european si pentru Presedintie. El a explicat ca, de regula, in ani electorali apar dezechilibre bugetare, iar dupa alegeri guvernele cauta solutii pentru a creste incasarile si a acoperi unele goluri. Popa crede ca exista posibilitatea ca Ministerul Finantelor sa opteze din nou pentru indexarea unui curs de schimb.
Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications al JTI Romania, Moldova si Bulgaria, a explicat ca nu exista in acest moment niciun indiciu din partea Ministerului Finantelor privind cursul care va fi utilizat la calculul accizei pentru 2015 si nici daca calendarul de armonizare negociat pana in 2018 va fi devansat sau nu.

Potrivit oficialului JTI, la cum a evoluat cursul si la ce inflatie scazuta s-a inregistrat in ultimul an, aplicarea oricarei formule de pana in prezent va conduce la un curs de schimb sub nivelul stabilit pentru 2014, de 4,738 lei/euro. In opinia Gildei Lazar, una dintre variantele pe care Ministerul Finantelor le-ar putea lua in calcul vizeaza inghetarea cursului la nivelul de 4,738 lei/euro si indexarea pe viitor cu rata inflatiei. Ea a explicat ca sunt state care nu au moneda euro si calculeaza accizele direct in moneda locala, indexand permanent cu inflatia. Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a declarat ca in primele opt luni din acest an incasarile din accize au depasit cu 2% programul stabilit, care lua in calcul inclusiv toate influentele din modificari legislative. Diaconu a aratat ca nu stie cum vor fi calculate accizele in 2015, intrucat ANAF doar pune in practica legislatia fiscala, atributiile privind politica fiscala revenind Ministerului Finantelor.

JTI, Philip Morris si BAT au semnat joi un acord de colaborare cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in vederea combaterii comertului ilegal de tigarete, care presupune ca personalul vamal si cel specializat in combateea fraudei fiscale sa beneficieze de sprijinul si expertiza celor trei companii de tutun. Potrivit marilor producatori, contrabanda este in urcare , la 17,5% din piata, dupa cresterea fiscalitatii la inceputul acestui an, chiar daca coborase anterior, de la peste 30% in 2010. Producatorii au explicat ca au un interes economic direct in combaterea contrabandei intrucat marjele de profit in afara spatiului UE sunt mai mici decat in Romania. O noua scumpire a tigarilor de la 1 ianuarie 2015 ar creste presiunea din partea contrabandistilor, intrucat preturile oficiale sunt deja de 5-6 ori mai mari in Romania decat in state vecine.

Sursa foto: Flickr/Centophobia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »



Setari Cookie-uri