Pentru a fi sanatos mintal trebuie sa-si gasesti echilibrul corect in viata, iar acest poate fi atins prin metode ca evitarea monotoniei, activitati de voluntariat si evitarea alcoolului si a dragorulior, sustin medicii.

Medicii sustin ca pentru sanatatea mintala trebuie ca fiecare om sa-si gaseasca echilibrul corect in viata, ce poate fi atins prin metode intre care linistirea mintii, ruperea monotoniei, activitati de voluntariat si evitarea alcoolului si a drogurilor, potrivit Mediafax.

"Sunt zece lucruri pe care orice om le poate face pentru sanatatea lui mintala: valorizati-va, aveti grija de corpul dumneavoastra, inconjurati-va de oameni buni, oferiti-va ca voluntar, gestionati stresul, linistiti-va mintea, stabiliti-va obiective realiste, rupeti monotonia, evitati alcoolul si alte droguri, acceptati ajutorul atunci cand este nevoie", a declarat, miercuri, medicul Elena Preda, la conferinta "Coexistand cu schizofrenia", organizata de Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos" din Bucuresti.

O persoana din cinci poate avea probleme psihiatrice

Potrivit medicului, o persoana din cinci poate sa aiba o problema psihiatrica. "In prezent, depresia ocupa locul trei in lume, dar in viitor tinde sa ajunga pe locul doi, dupa bolile cardiovasculare", a mai spus dr. Elena Preda, sef de clinica la Spitalul "Constantin Gorgos". Tot legat de sfaturile pentru sanatatea mintala, medicul a dat exemple de activitati ce pot ajuta in acest scop. "Valorizati-va inseamna, de fapt, a-ti face timp pentru hobby-uri, proiecte preferate sau pentru a citi. Faceti cuvinte incrucisate zilnic, lucrati in gradina, luati lectii de dans, invatati o limba straina sau cantati la un instrument", a spus dr. Preda. Referitor la grija fata de corp, specialistul a spus ca aceasta poate imbunatati, si ea, sanatatea mintala. "Trebuie grija ca mancarea sa fie nutritiva, sa fie evitate tigarile, sa fie consumata multa apa, dar conteaza in special exercitii fizice, care ajuta la reducerea depresiei si a anxietatii, la imbunatatirea starii de spirit. Important este, de asemenea, somnul, lipsa acestuia contribuind la depresie", a explicat Elena Preda.

Medicul s-a referit si la problema stresului, pentru rezolvarea careia sunt foarte importante tehnicile de buna adaptare. "Practicati tehnicile de buna adaptare, incercati un minut strategiile de stres, iesiti la o plimbare in natura, jucati-va cu animalele de companie sau incercati sa tineti un jurnal, pentru a reduce stresul. De asemenea, amintiti-va sa zambiti, pentru ca cercetarile arata ca rasul poate stimula sistemul imunitar, poate usura durerea, relaxa corpul si reduce stresul", a explicat dr. Preda. Despre stabilirea unor obiective realiste - o alta metoda pentru sanatatea mintii -, medicul recomanda ca fiecare om sa-si fixeze un scop cat mai inalt, dar totodata realist, pentru ca astfel, odata atins acesta, va aparea si sentimentul de realizare si autovalorizare in progresul spre obiectivul ales.

Un cadou, schimbarea traseului sau o excursie sunt antidoturi pentru evitarea monotoniei

Cat priveste monotonia, Elena Preda a mentionat ca "antidoturi" schimbarea ritmului cu "lucruri chiar mici, un cadou de exemplu, schimbarea traseului de jogging, o excursie, plimbarea intr-un alt parc decat cel de obicei si, de ce nu, un nou restaurant". O alta recomandare este, potrivit medicului, evitarea consumului de alcool si droguri. "Pastrati consumul de alcool la un nivel minim. Uneori, oamenii folosesc alcoolul si drogurile ca automedicatie, insa, in realitate, acestea le agraveaza problemele", a spus Elena Preda.

La conferinta de miercuri a fost evocat si Florin Tudose, psihiatrul decedat duminica Elena Preda a vorbit despre faptul ca Spitalul de Psihiatrie Titan, in care s-a desfasurat conferinta de miercuri, a fost realizata de Constantin Gorgos cu sprijinul nemijlocit al lui Florin Tudose. "Aceasta unitate medicala s-a infiintat in anii '80 de prof. Constantin Gorgos impreuna cu prof. Florin Tudose ca unitate de sanatate mintala, prima din Romania. La vremea aceea o echipa de artisti plastici au ales sa coloreze peretii cladirii in culori vii, armonizate, iar in sectia de psihiatrie sa monteze o icoana la fel de viu colorata, stiind cat de mare este impactul pozitiv acestui joc de culori asupra bolnavilor. Profesorul Tudose a sustinut infiintarea stationarului de zi din spitalul de psihiatrie si chiar a lucrat cativa ani in acesta. Acum spitalul are 60 de paturi pentru psihiatrie adulti si 20 pentru copii, un stationar de zi pentru adulti cu 150 de locuri si cu 75 pentru copii si o sectie de zi de oncologie cu sase paturi", a precizat seful de clinica Elena Preda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri