Arheologii au prezentat o inscriptie gravata in piatra, veche de 2.000 de ani, care, potrivit oamenilor de stiinta, i-a fost dedicata imparatului roman Hadrian.

Arheologii israelieni au prezentat, marti, o inscriptie gravata in piatra, veche de 2.000 de ani si dedicata imparatului roman Hadrian, descoperita in Ierusalim, care, potrivit oamenilor de stiinta, aduce o serie de informatii noi despre revolta iudeilor contra fostului imperiu, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Piatra, care are dimensiuni de 1 metru x 1,5 metri si o greutate de o tona, a fost descoperita in apropiere de Poarta Damascului, care duce in Orasul vechi al Ierusalimului, si a fost descrisa de Autoritatea israeliana pentru antichitati drept "una dintre cele mai importante inscriptii in latina" descoperite in localitate. Impunatorul bloc de calcar contine un text scris pe sase randuri, redactat de armata romana in semn de omagiu pentru imparatul Hadrian, care a ajuns in Ierusalim in anul 130 e.n.

Potrivit institutiei citate, aceasta piatra facea parte, la origine, dintr-o poarta. Ea a fost descoperita deasupra unui rezervor de apa ingropat, care avea forma unui semicerc. "Dispunem de acum de o marturie pe un nou suport - o piatra - si de un vestigiu suplimentar", a spus Rina Avner, coordonatoarea sapaturilor arheologice. Ea spune ca evenimentele mentionate in inscriptie au avut loc cu putin timp inainte de revolta condusa de Bar Kokhba in perioada 132 e.n. si 136 e.n. impotriva Imperiului Roman.

Istoricii au insa pareri impartite: unii afirma ca acea rascoala a izbucnit ca reactie la masurile luate de Hadrian impotriva evreilor, iar altii considera ca acele masuri au fost luate ca represalii dupa acea revolta. Imparatul Hadrian a construit in Ierusalim temple pagane si a schimbat denumirea orasului in Aelia Capitolina. Recenta descoperire israeliana dovedeste faptul ca "aceste constructii oficiale au fost realizate de romani" in Ierusalim in acel an, a precizat Rina Avner. Desi ea nu permite rescrierea istoriei, aceasta piatra "reprezinta o piesa noua si importanta in puzzle-ul pe care incercam sa il reconstituim de ceva vreme incoace", a concluzionat cercetatoarea israeliana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri