Felix Baumgartner, primul si singurul parasutist din lume care a reusit sa depaseasca viteza sunetului in cadere libera, a declarat vineri, intr-o conferinta, la Bucuresti, ca, atunci cand era mic, isi dorea sa isi puna amprenta pe planeta noastra si ca, in 2012, "a facut un pas si a facut istorie".

Baumgartner, in varsta de 45 de ani, este prima persoana din lume care a depasit viteza sunetului, fara a se afla intr-un avion. Acest record a fost atins pe 14 octombrie 2012, chiar in ziua in care se celebrau 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, ce a fost pilotat de Chuck Yeager, in 1947.

Felix Baumgartner, impresionat de Romania

"Sunt pentru prima oara in Romania, nu am vazut foarte multe, dar ceea ce am vazut m-a impresionat", a declarat austriacul, intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, la Bucuresti. Chestionat despre intrebarile pe care nu le-a primit inca, austriacul a precizat: "Din momentul in care am facut saltul, am fost mereu plecat, am vorbit cu foarte multa lume, am tinut foarte multe discursuri, am petrecut foarte mult timp in scoli, vorbind cu cei din generatia tanara, pentru ca au fost inspirati de ceea ce noi am facut (...). Este foarte greu de spus pentru ca au fost, cred, toate intrebarile posibile. Sunt doua intrebari, intrebari ciudate, una mi-a fost pusa de o jurnalista, care m-a intrebat «Ai facut sex cu o seara inainte?», si cealalta intrebare, care a venit tot din partea unei jurnaliste, a fost «Cum miroase acolo?»", a spus austriacul.

Vreau sa traiesc pe aceasta planeta cat de mult se poate.

Intrebat daca obisnuieste sa caute informatii despre el pe Google, Felix Baumgartner a raspuns negativ si a precizat ca nu se uita nici la videoclipurile care il prezinta. Austriacul a mai fost chestionat privind modul in care isi doreste sa moara, el afirmand ca nu vrea sa moara. "Nu vreau sa se intample asta, dar, daca se va intampla, sper sa fie la o varsta foarte inaintata, vreau sa traiesc pe aceasta planeta cat de mult se poate pentru ca este atat de frumos, sunt atat de multe lucruri care trebuie descoperite si mult mai multe lucruri de facut", a completat el, citat de Mediafax.

Felix Baumgartner a spus ca a fost foarte surprins cand a venit, pentru ca Romania are o imagine negativa, din cauza dictatorului Nicolae Ceausescu. "Cu siguranta ma voi intoarce, pentru ca doua zile nu sunt de ajuns pentru a cunoaste aceasta tara. Sunt lucruri minunate aici si vreau sa stiu mai multe despre Romania. Nu anul acesta, dar anul viitor cu siguranta", a mai spus Baumgartner.

Vreau sa vad in realitate cum arata castelul si daca Dracula mai este prin zona.

Intrebat daca cunoaste vreun sportiv roman, austriacul a precizat ca il stie pe Ion Tiriac, avand in vedere ca a fost managerul lui Boris Becker. El a mai relatat ca a auzit de mitul lui Dracula din Transilvania. "Imi place conceptul, dar vreau sa vad in realitate cum arata castelul si daca Dracula mai este prin zona", a mai spus austriacul.

Baumgartner a vorbit si despre experienta pe care a avut-o la evenimentul de leadership Enlightening 3.0, unde a fost impresionat de reactia publicului, precizand ca romanii sunt respectuosi, inteligenti si pun foarte multe intrebari.

Despre proiectul "Red Bull Stratos" - programul prin care a stabilit recordul mondial, devenind prima persoana din lume care a depasit viteza sunetului, fara a se afla intr-un avion -, Baumgartner a precizat ca datorita acestuia a invatat sa aiba rabdare si sa lucreze in echipa. "Nu a fost usor, pentru ca am lucrat cu militari, nu este usor sa lucrezi cu oameni din armata, mai ales cu americanii din Air Force", a mai precizat austriacul. "A trebuit sa invat foarte mult, am citit foarte multe carti, am vorbit cu foarte multi oameni, am incercat sa absorb cat mai multe cunostinte. (...) Am invatat sa am rabdare", a mai spus parasutistul.

El a mai spus ca este mult mai frumos daca reusesti sau ai succes impreuna cu o echipa, pentru ca efortul acesteia este atat de puternic si mult mai valid decat daca faci ceva de unul singur. "Pentru ca, la finalul zilei, daca ai avut succes, impartasesti succesul cu toti colegii tai, iar acest lucru este o legatura foarte puternica. Noi chiar am stabilit prietenii. Joe Kittinger (cel care, in 1960, a stabilit recordul pentru saltul cu parasuta in cadere libera, n.r.) este un om minunat. (...) Am invatat foarte multe de la el", a completat parasutistul.

Problema este ca am 45 de ani si as mai vrea sa fiu pe aceasta planeta inca vreo 100 de ani.

Felix Baumgartner a spus ca, daca ar putea sa schimbe ceva in viata lui, ar fi varsta. "Problema este ca imbatranesti, iar viata este atat de interesanta, sunt atat de multe lucruri pe care vreau sa le fac, sunt atat de multi oameni pe care as vrea sa-i cunosc, dar ramanem fara timp, problema este ca am 45 de ani si as mai vrea sa fiu pe aceasta planeta inca vreo 100 de ani. (...) Ajungi la un punct cand nu mai poti calatori, asadar, in afara de asta, as face totul la fel. Cand eram mic visam sa las o amprenta pe aceasta planeta, admiram oamenii care lasau o amprenta in urma lor, iar oamenii isi amintesc de aceia in continuare", a mai spus austriacul.

El a precizat ca "Red Bull Stratos" este un proiect incheiat si ca este timpul pentru el sa mearga mai departe. "Am facut genul acesta sporturi timp de 25 de ani. (...) Nu m-as mai inscrie intr-un astfel de program, pentru ca este foarte greu sa ramai concentrat pe ceva timp de cinci ani", a mai precizat austriacul. "Te trezesti cu Red Bull Stratos in minte, mergi la culcare cu Red Bull Stratos, nu poti sa te mai bucuri de viata ta. (...) Am simtit ca sunt ca intr-o puscarie pentru cinci ani", a mai spus parasutistul.

Iti dai seama ca in acel moment toata lumea te priveste.

El a povestit ca, in momentul in care deschizi trapa, pierzi 50% din protectie si a precizat ca viata depinde de costumul presurizat, afirmand ca, daca exista o problema cu acesta, "mori in 15 secunde". "Stateam in capsula de mai bine de trei ore (...). Cand am iesit afara a fost un moment exceptional, care te lasa fara rasuflare (...). este o combinatie intre un moment frumos si unul foarte stresant", a mai spus austriacul. El a mai completat ca "a facut un pas si a creat istorie". "Iti dai seama ca in acel moment toata lumea te priveste, nu sunt prea multe care au parte de asta, poate papa si presedintele Statelor Unite, cand ei fac ceva, toata lumea ii priveste, de data asta eram eu. Este un sentiment unic", a mai spus acesta.

Felix Baumgartner s-a nascut pe 20 aprilie 1969 in orasul austriac Salzburg si, de copil, a visat sa piloteze elicoptere si sa sara cu parasuta. El a efectuat primul salt la varsta de 16 ani, inainte de a se inrola in armata austriaca si si-a perfectionat calitatile in cadrul fortelor speciale.

Aventurierul a explorat deja cele patru colturi ale lumii, uneori in aer, dar si de la nivelul solului. In 1999, el a devenit primul om care a sarit de pe unul dintre bratele statuii lui Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient insa pentru a deschide parasuta si a ateriza in siguranta. Dar cele mai spectaculoase sarituri ale sale sunt acelea de pe cele mai inalte turnuri ale lumii - Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (in 1999), si de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).

Felix Baumgartner a devenit in 2003 primul om care a traversat Canalul Manecii in cadere libera folosind o aripa de deltaplan fabricata din carbon. Baumgartner a sarit si de pe cel mai inalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franta, care se ridica la inaltimea de 343 de metri deasupra Vaii Tarn.

Felix Baumgartner este prima persoana din lume care a depasit viteza sunetului, fara a se afla intr-un avion. Plonjand de la altitudinea de peste 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, Felix Baumgartner a stabilit atunci si un alt record mondial - saltul in cadere libera de la cea mai mare altitudine.

Felix Baumgartner a urcat in stratosfera intr-o capsula presurizata, trasa de un balon urias cu heliu, dupa care a fost in cadere libera timp de peste patru minute. Recordul pentru saltul cu parasuta in cadere libera era detinut din 1960 de un fost colonel din aviatia americana (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spatiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sarit in gol de la altitudinea de 31.333 de metri. Felix Baumgartner a primit indicatii de la sol, in timpul ascensiunii si in timpul caderii sale, chiar de la cel al carui record l-a depasit, Joe Kittinger.

Totusi, Baumgartner nu a depasit si un al doilea record detinut de Kittinger, care s-a aflat in cadere libera timp de 4 minute si 36 de secunde. Felix Baumgartner s-a aflat in cadere libera doar 4 minute si 19 secunde."Imi plac foarte mult provocarile, iar incercarea de a deveni prima persoana care depaseste bariera sunetului este o provocare unica. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care il mai am de facut", a declarat Felix Baumgartner in timpul perioadei de pregatire pentru marele salt. Austriacul s-a pregatit timp de cinci ani pentru acest eveniment.

"Cred ca totul este o chestiune de pregatire. Trebuie sa iti faci bine treaba. Si imi displace sa fiu numit un iubitor de senzatii tari sau dependent de adrenalina, pentru ca nu sunt deloc asa. Imi place ca totul sa fie foarte bine pus la punct", a mai spus Baumgartner.

Sursa foto: Felix Baumgartner, salt din stratosfera/YouTube.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri