Venitul mediu lunar al unei familii din Romania este de 2.452 de lei, in timp ce cheltuielile reprezinta peste 90% din total, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica. Bugetul lunar al unei familii si capacitatea acesteia de a economisi sau investi variaza insa considerabil in functie de unii factori precum orasul unde locuieste, veniturile din salarii pe care le poate obtine avand in vedere piata locala a muncii sau costul de trai din respectivul oras.

O familie din mediul urban are venituri lunare cu 33,9% mai mari decat gospodariile din mediul rural, iar diferenta este chiar mai mare atunci cand sunt comparate veniturile medii ale unei familii din Capitala si cele ale unei familii din provincie. Astfel, numeroase familii considera relocarea in orase mari sau chiar in capitala solutia pentru a-si imbunatati nivelul de trai.

Dincolo de venituri insa, in calcul trebuie luati si alti factori, precum costul de trai, mai ridicat in capitala pe fondul unor costuri precum chiria, utilitatile, transportul sau alimentele, dar si alte aspecte cu impact asupra familiei, precum linistea sau poluarea. Cele mai mari cheltuieli ale unei gospodarii sunt, de pilda, alocate produselor alimentare si bauturilor nealcoolice, in proportie de 41,3%, urmate de utilitati, combustibili si alte bunuri pentru dotarea si intretinerea locuintei, care reprezinta 19,5% din total.

Pe SigurantaFinanciara.ro, centrul tau complet de resurse de educatie financiara si antreprenoriala, poti sa-ti planifici bugetul, sa calculezi gradul de prosperitate in functie de castigurile si cheltuielile lunare si sa afli informatiile necesare pentru a stabili daca este mai bine sa locuiesti in provincie sau in capitala astfel incat sa-ti optimizezi bugetul, sa-ti maximizezi economiile si sa faci investitii inteligente.

Gasesti pe site ponturi de economisire si investitii pentru asigurarea un trai confortabil tie si familiei tale, dar si stiri financiare si informatii de ultima ora despre finantele personale si despre evolutia economiei sau a puterii de cumparare a romanilor, astfel incat sa poti lua cele mai bune decizii financiare. In plus, poti calcula ce economii trebuie sa ai la banca pentru a putea trai din dobanda sau ce dobanzi sau dividende ar trebui sa primesti pe an pentru a-ti dubla investitiile. Acceseaza centrul tau complet de resurse de educatie financiara si antreprenoriala si descopera cum obtii siguranta financiara!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri