Adrian Procop, Alexandru Bitu si Olga Dogaru au fost condamnati de catre Curtea de Apel in dosarul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) i-a condamnat, in dosarul furtului de tablouri din Rotterdam, pe Adrian Procop la sase ani si 10 luni de inchisoare si pe Alexandru Bitu si Olga Dogaru la cate doi ani de inchisoare cu executare, potrivit Mediafax.

Petre Condrat, in cazul caruia instanta de fond a decis sa plateasca o amenda de 45.000 de lei pentru tainuire, nu va trebui sa mai achite aceasta suma, conform deciziei CAB. Curtea de Apel Bucuresti i-a obligat pe Adrian Procop, Eugen Darie si Radu Dogaru sa plateasca 18,1 milioane de euro, pentru furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. CAB a schimbat astfel dispozitia data in acest sens de Judecatoria Sectorului 3, care o obliga si pe mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, la plata acestei sume.

Prin decizia de vineri au fost mentinute sentintele dispuse in 14 iulie, in prima instanta, de Judecatoria Sectorului 3, in cazul lui Alexandru Bitu si al Olgai Dogaru, in timp ce pentru Adrian Procop ea a fost majorata cu doua luni de inchisoare. Adrian Procop a fost condamnat la patru ani si 10 luni de inchisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat si la patru ani si opt luni inchisoare pentru furt calificat, ambele in stare de recidiva. Procop va executa, totusi, sase ani si 10 luni, pentru ca a mai fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, intr-un alt dosar. Alexandru Bitu a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare, pentru ca a aderat la grupul infractional, i-a ajutat pe Procop, Radu Dogaru si Eugen Darie, in incercarea de a valorifica tablourile furate si a intermediat discutiile privind o eventuala vanzare a operelor de arta.e

Ceilalti inculpati au fost condamnati definitiv, dupa ce si-au recunoscut faptele

Tot doi ani de inchisoare cu executare a primit si Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, ea fiind gasita vinovata de favorizare a faptuitorului si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Ceilalti doi inculpati din dosar - Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost deja condamnati definitiv, dupa ce si-au recunoscut faptele si au fost judecati prin procedura simplificata. Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in 27 februarie, pe Radu Dogaru la sase ani de inchisoare cu executare si pe Eugen Darie la cinci ani si patru luni de inchisoare. In 15 iulie 2013, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si Adrian Procop, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimata la 18 milioane de euro.

Adrian Procop si Radu Dogaru sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele. De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud. Procurorii l-au acuzat pe Alexandru Mihai Bitu ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta.

Olga Dogaru a ars tablourile furate de la muzeul din Rotterdam

Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, "cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni", potrivit procurorilor. Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, a fost acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam. Procurorii DIICOT au aratat, in rechizitoriul trimis instantei Judecatoriei Sectorului 3, ca mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, ca a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, in soba locuintei sale din comuna Carcaliu, judetul Tulcea.

Ulterior aceasta si-a schimbat declaratia, aratand ca ea nu a ars tablourile, asa cum a sustinut anterior in declaratie data in fata procurorilor.
Potrivit expertizei realizate de specialistii de la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), cenusa analizata in dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicata la perchezitiile din 1 martie 2013, de la locuinta Olgai Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza. Procurorii au disjuns cercetarile in cazul Olgai Dogaru, pentru infractiunea de distrugere calificata cu consecinte deosebit de grave, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri