Pentru prima data dupa 2008, numarul companiilor din Romania care vor acorda tichete cadou va creste cu 10%, iar al celor care vor oferi carduri cadou, cu 15%, pentru sarbatorile de iarna din acest an, potrivit estimarilor facute de Edenred, compania care emite tichete masa. Cei mai multi angajatori ofera tichete cadou in valoare totala de 150 lei/salariat.

Tichetele cadou sunt disponibile cu sume de la 10 lei la 50lei/tichet, iar companiile din Romania ofera cel mai adesea tichetele cu valoare de 10 lei pentru ca angajatii sa nu fie obligati sa cheltuiasca deodata sume mai mari, in cazul in care nu doresc. In plus, angajatorii ofera cel mai des tichete cadou in valoare totala de 150 de lei pe angajat, iar suma poate fi mai mica sau mai mare in functie de companie, a spus, pentru wall-street.ro, un reprezentant al companiei Edenred.

"Cu ocazia sarbatorilor de Craciun, inregistram peste 40% din volumul emis anual de tichete si carduri cadou. In primul rand, datorita obiceiurilor din mediul de afaceri romanesc, care presupune asteptari mari si de la angajati, si de la parteneri de afaceri, de a primi bonusuri sau cadouri de sarbatori de la companiile pentru care sau cu care lucreaza. In acelasi timp, Edenred stimuleaza interesul companiilor client prin promotiile derulate in aceasta perioada: companiile care comanda tichete sau carduri cadou sunt premiate la randul lor cu carduri Compliments®, dar si cu «premii» de interes profesional – cursuri online gratuite pentru toti salariatii lor, pe o perioada determinata", declara Iulian Alexe, director de marketing si dezvoltare Edenred Romania.

Compania a introdus in 2010 o varianta electronica a tichetelor cadou, sub forma cardului Compliments. Cardurile Compliments functioneaza similar cu cardurile bancare, operand pe platforma MasterCard, doar ca nu permit retrageri de numerar. Neavand un cont bancar asociat, ele au in plus avantajul de a nu impune beneficiarilor (angajatilor) comisioane de administrare de cont sau alte costuri asociate cardurilor bancare. Cardurile Compliments® pot fi cheltuite intr-o retea de 3.700 de magazine de toate tipurile.

Avantaje pentru angajatori

Tichetele si cardurile cadou oferite de Craciun salariatilor sunt printre putinele forme de beneficii extra-salariale din Romania pentru care companiile au facilitati fiscale, sub forma scutirii de taxe sau impozite.

Tichetele cadou acordate de Craciun, in limita sumei de 150 lei/beneficiar, sunt scutite de taxe salariale si de taxe patronale. Acestea sunt supuse doar impozitului pe venitul salarial, de 16%. Cardurile cadou sunt scutite atat de taxele salariale si patronale, cat si de impozitul de 16% pe venitul salarial.

Potrivit Legii 193/2006, precum si Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, tichetele cadou se pot acorda propriilor salariati, in beneficiul copiilor minori ai acestora, la cateva sarbatori majore de peste an, si salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie. Tichetele cadou pentru cheltuieli sociale sunt tratate ca venituri salariale, asupra sumelor acordate aplicandu-se doar impozitul pe venit, de 16%, platibil de caatre angajat, conform prevederilor OUG nr.58/2010.

Tichetele si cardurile cadou pot fi oferite de companii nu doar salariatilor, ci si clientilor sau partenerilor de afaceri (in acest caz nu se mai pune problema taxelor salariale si patronale, iar tichetele cadou sunt incadrate la cheltuieli de promovare sau protocol).

In Romania, peste 30.000 de companii si institutii acorda diverse tipuri de tichete si carduri emise de Edenred: tichete de masa Ticket Restaurant®, tichete de cadouri Ticket Cadou®, carduri de cadouri Compliments®, tichete de asistenta sociala Ticket Asist®, Ticket Cresa® si Ticket Medica®.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri