In baza Legii Sponsorizarii si a Codului Fiscal, societatile comerciale ar fi putut sa directioneze, anul trecut, pana la 525 de milioane de euro catre organizatiile neguvernamentale. In realitate, doar 22% din aceste fonduri au ajuns la potentialii beneficiari.

Conform datelor ANAF, in 2013, 191.691 de societati comerciale au inregistrat profit in Romania. Daca toate acestea ar fi directionat catre sectorul nonprofit suma maxima prevazuta de lege - pana la 2,3 miliarde de lei (525 de miliarde de euro) - ar fi putut sustine domenii cheie precum sanatatea, mediul si educatia. totusi, doar 16% dintre societatile comerciale (30.651) au ales sa foloseasca facilitatea fiscala prevazuta in Legea Sposorizarii, suma distribuita catre ONG-uri fiind de 523 milioane de lei (118 milioane de euro), adica doar 22% din potentialul maxim.

Cifre concrete cu privire la utilizarea Legii Sponsorizarii au fost prezentare in cadrul unui eveniment organizat de fundatia Hospice Casa Sperantei si AlTreileaSector.ro, in partenriat cu EY Romania. Aceasta lege si Codul Fiscal permit companiilor sa investeasca in dezvoltarea societatii romanesti, fara nici un cost suplimentar. Acestea pot directiona pana la 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale - in limita a 0,3% din cifra de afaceri -, suma ce se scade din impozitul pe profit.

Cu 525 de milioane de euro directionate de mediul de business catre ONG-uri s-ar putea realiza, concomitent, in fiecare an, proiecte cu impact major in comunitatile din Romania, cum ar fi:

  • 17.500 de hectare de terenuri degradate s-ar transforma in paduri. In 5 ani, in Teleorman, 205 din suprafata judetului ar fi impadurita.
  • 31 de centre de ingrijiri paliative ar fi construite in Romania, care sa ofere servicii gratuit pentru 61.000 persoane cu boli incurabile. acoperirea pentru acest tip de serivcii ar creste, la nivel national, de la 5% la 45%;
  • Peste 800.000 de adolescenti din Romania ar fi sutinuti sa se implice in proiecte de educatie in urmatorii cinci ani.

In ultimii trei ani, tendinta sposorizarilor a fost usor crescatoare, numarul societatilor comericale care au folosit legea ajungand de la 29.317, in 2011, la 30.651 in 2013.

Cum vad ONG-urile si firmele Legea Sponsorizarii:

  • 94% dintre societatile comerciale cunosc Legea Sposorizarii, insa doar jumatatea dintre acestea directioneaza fonduri spre sectorul non-profit, alegand sa sustina, cu precadere, domeniile de sanatate, educatie si protectie sociala. In schimb, companiile care nu au folosit Legea Sposorizarii spun, printre altele, ca mecanismul fiscal este prea complicat sau ca nu au fost abordate de un ONG cu o solicitare de sposorizare.
  • 86% din ONG-urile intervivate cunosc facilitatea fiscala oferita de Legea Sposorizarii, insa doar 57% dintre ele au folosit-o in 2013 ca sa atraga fonduri. Una dintre explicatii poate fi ca foarte putine ONG-uri au avut un buget disponibil pentru a derula campanii de strangere de fonduri prin aceasta lege.

Aceasta facilitate este prevazuta de legislatia fiscala de ani buni dar din pcate, fiind prea putin popularizata, nu este exploatata la potentialul maxim. Desi initial a fost introdusa in legislatie cu scopul de a sprijini activitatea sportiva, ea are o sfera de aplicare mai larga, companiile putand alege sa sposorizeze o gama extinsa de activitati non-profit sau sa ofere burse private. Rolul nostru este sa facem cunoscuta aceasta posibilitate si sa oferim sprijin tuturor celor care doresc sa o utilizeze", a declarat Gabriel Sincu, tax executive director EY Romania.

Sursa foto: Shutterstock / Donatii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri