Ministerul Sanatatii intentioneaza sa creasca alocatiile de hrana pentru pacientii internati in spitalele publice, la 7 - 19,4 lei pentru adulti si 3 - 17,5 lei pentru copii, din luna decembrie, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern pus in dezbatere publica pe site-ul institutiei.

"Este necesara o actualizare a cuantumului alocatiilor pentru bolnavi. Acestea au ramas neschimbate din anul 2008 si nu mai corespund realitatilor, iar succesul tratamentului este dat si de o alimentatie corespunzatoare. Proiectul de act normativ pe care il propunem noi aduce trei noutati importante: cresterea efectiva a sumelor destinate alimentatiei, introducerea unor sume pentru bolnavii in regim de hemodializa (acestia nu beneficiau de masa chiar daca programul de dializa se desfasoara intre 4 si 6 ore), precum si crearea bazei legale pentru ca autoritatile locale sa poata suplimenta aceste sume prin hotarari ale consiliilor locale pentru spitalele din subordine", se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG privind nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice.

Conform documentului aflat in dezbatere, incepand cu luna decembrie 2014, nivelul alocatiilor de hrana va fi actualizat cu indicele preturilor de consum la marfuri alimentare, in perioada mai 2008 -septembrie 2014, precum si cresterea cu 5% a cotei TVA.

Astfel, alocatiile de hrana vor ajunge intre 7,0 lei si 19,4 lei pentru bolnavii adulti, corespunzator bolilor pentru care sunt internati, si intre 3 lei si 17,5 lei pentru copii, in functie de categoria de varsta si afectiune. Actualele alocatii de hrana stabilite in luna aprilie 2008 se situeaza intre 7,0 lei si 13,0 lei, pentru bolnavii adulti, si intre 1,8 lei si 14,5 lei pentru copii, potrivit Mediafax.

Calculul detaliat al cuantumului alocatiilor de hrana a fost realizat la cererea Ministerului Sanatatii, de catre medici specialisti nutritionisti de la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu", Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu", precum si de la alte institute de specialitate si spitale, pe categorii de bolnavi si afectiuni.

Astfel alocatia de hrana zilnica pentru bolnavi TBC si HIV/ SIDA adulti ar putea creste la 16 lei, iar pentru copii - la 15 lei, pentru bolnavi cu hepatita si neoplazicii adulti - la 15 lei, iar pentru copii - la 16,4 lei, pentru bolnavi cu diabet adulti - la 15 lei, iar pentru copii - la 17,5 lei, pentru arsi - 15 lei (adulti) si 10 lei (copii), pentru lauze - 14 lei, bolnavi in leprozerii - 11 lei, bolnavi psihici si bolnavi psihici cu internare obligatorie - 12 lei, bolnavi internati in stationare de zi - 7 lei, copii nou-nascuti, prematuri, in maternitati sau compartimente, alimentati artificial - 10 lei, copii nou-nascuti prematuri alimentati natural - 5 lei, copii 0-3 ani - 10 lei, copii 3 - 16 ani - 12 lei. De asemenea, alocatia pentru o ratie de 0,500 l lapte distribuit prin unitatile sanitare care se acorda in completarea alimentatiei naturale- 3 lei, (dupa caz, de alocatia noului nascut poate beneficia mama acestuia), insotitori ai bolnavilor internati in unitati sanitare 8 lei, bolnavi straini internati la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie 19,4 lei.

Totodata, in anexa la proiectul de hotarare s-a adaugat pozitia "bolnavi in regim de hemodializa" la cererea expresa a Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a carei motivatie a fost ca, desi bolnavii respectivi nu sunt internati, programul de dializa se desfasoara intre 4 si 6 ore, timp in care, avand in vedere patologia bolii diabetice, spitalul este obligat sa ofere cel putin o masa bolnavului. Alocatia pentru hrana pentru acesti bolnavi este de 8 lei.

In aceste conditii, se estimeaza ca impactul bugetar al noilor alocatii la nivelul unui an va fi de de 31,67 de milioane de lei, iar pentru ultima luna a anului curent este de 2,64 de milioane de lei. Analiza a fost efectuata doar la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Sanatatii.

Aceste sume urmeaza sa fie suportate din bugetele de venituri si cheltuieli proprii ale unitatilor sanitare cu paturi, indiferent de subordonare, tinand cont ca aceste unitati isi finanteaza cheltuielile integral din veniturile proprii, obtinute potrivit legii.

Potrivit proiectului, nivelul alocatiilor de hrana este maximal. Acesta poate fi depasit prin hotarari ale consiliilor unitatilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine , cu suportarea de catre acestea din bugetele proprii a cheltuielilor suplimentare, precum si la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzatoare.

Sursa foto: Spital/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri