Istoricul Georgeta Filitti a declarat ca Ziua Nationala a Romaniei este perceputa in prezent de catre romani cu "o anume indiferenta", precizand insa ca la 1 Decembrie ar trebui, daca nu putem sa arboram fiecare un stegulet in geamul casei, macar sa-l purtam in suflet.

Georgeta Filitti a vorbit despre semnificatia zilei de 1 Decembrie si despre modul in care acest moment este vazut in prezent de romani. "1 Decembrie 1918 este incheierea unui proces istoric pe care si-l doreau romanii din intreg teritoriul locuit de ei si faptul ramane absolut simbolic. A si explicat de ce 1 Decembrie a devenit foarte curand Ziua Nationala a tarii. Trebuie sa spunem in acelasi timp ca a existat si un context international favorabil. In urma razboiului, marile imperii care rupsesera parti din teritoriul romanesc s-au destramat, dar au suferit transformari sociale extraordinare, in speta e vorba de Rusia. Austro-Ungaria se destrama si acest lucru a inlesnit foarte mult constituirea statelor succesorale, iar Romania si-a putut intregi teritoriul. Sigur ca a fost un proces pe care starea de spirit a romanilor de pe intreg teritoriul locuit de ei l-a favorizat foarte mult", a declarat Georgeta Filitti, potrivit Mediafax.

In acelasi timp, insa "cu armatele noastre in Basarabia am reusit sa facem ordine, cu armatele noastre am reusit dupa 1918 sa stavilim acest proces de comunizare, vai, a Ungariei lui Béla Kun, incat 1 Decembrie, cand Adunarea de la Alba Iulia a decis ca Transilvania sa fie realipita la Regatul Romaniei, incheia un proces istoric care in teorie a fost un lucru extraordinar, dar greul venea abia in anii urmatori. De ce? Pentru ca era vorba de omogenizarea unei vieti sociale, economice, politice. Pentru ca aceste provincii, Transilvania, Bucovina, Basarabia, traisera sub alte legiuiri, sub alte conduceri oficiale, ceea ce complica lucrurile destul de mult. Si a fost intelepciunea oamenilor politici postbelici de a gasi acele elemente de coeziune ca sa faca posibila functionarea in bune conditiuni a statului Romania Mare", a mai spus Georgeta Filitti.

Pentru Georgeta Filitti, 1 Decembrie reprezinta "un simbol al unitatii romanilor". "Si folosesc acest prilej ca sa ma raliez celor care, iubind istoria, iubind traditia, iubind lucrul bine facut, sa insist pentru mentinerea zilei de 1 decembrie ca Zi Nationala si sa inlaturam acele incercari de-a dreptul ridicole, care vin sa sustina ca e o zi friguroasa si atunci ar trebui sa fie, eu stiu, in plina vara Ziua Nationala a Romaniei, dand o multime de alte date. Daca noi am avut Ziua Nationala pe 10 mai pana la abolirea Monarhiei si daca lucrul acesta nu este cu putinta astazi, cand suntem Republica, sau la o prezumptiva intrebare generala, un referendum facut la nivel national, nu s-ar face intoarcerea la 10 mai, in orice caz sa ramana aceasta zi (1 Decembrie, n.r.), ca simbol al incheierii unui proces istoric, care a insemnat unitatea nationala, chiar daca in momentul de fata teritoriul pe care Romania l-a constituit dupa 1 Decembrie 1918 nu este egal cu cel actual", a spus Georgeta Filitti.

Istoricul considera ca in prezent Ziua Nationala a Romaniei este perceputa de catre romani "cu indiferenta".

"Este o anume indiferenta, care nu e proprie numai romanilor. E proprie foarte multor europeni, care sunt foarte grabiti si care isi uita prea lesne istoria. Si de faptul acesta cred ca suntem vinovati cu totii. Mi se intampla sa circul destul de mult in tara, sa tin conferinte pe teme istorice si eu am gasit o formula care vrea sa se abata putin de la rigoarea de pe catedra si atunci toata lumea spune: 'Vai, daca noua ne-ar fi fost predata istoria asa cum ne-o infatisati dumneavoastra, am fi fost fani ai istoriei, am fi invatat cu drag s.a.m.d.'. Istoria este lucrul cel mai minunat pe care il avem. Este o zestre spirituala a fiecaruia dintre noi si daca ne-am pleca nu neaparat sa aflam cati au participat la razboi, cate decoratii s-au dat, cati prizonieri am luat sau mai stiu eu ce, dar sa avem o idee cat de cat de ce s-a intamplat atunci, ne-am iubi istoria si la 1 Decembrie, daca n-am putea sa arboram fiecare un stegulet in geamul casei, macar sa-l purtam in suflet", a mai spus Georgeta Filitti.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri