In acest context, daca in 2013 ne bucuram de o crestere a bugetului cu aproape 300 lei fata de decembrie 2012, in acest an, comparativ cu anul trecut, nu avem diferente semnificative din punct de vedere statistic care sa ne duca cu gandul la cresterea consumului.

Astfel, 35,4% dintre orasenii intervievati intentioneaza sa cheltuiasca pentru masa de Craciun si Revelion sub 1.000 lei, in timp ce 26,4% dintre acestia urca usor catre bugetul mediu de 1.500 lei.

Aceasta constanta este vizibila si pentru cheltuielile alimentare (carne, cozonac, bauturi racoritoare, fructe etc.). Suma medie destinata acestora este de 602,21 lei (comparativ cu 600,76 lei in 2013).

Citeste si:

In cazul celor nealimentare specifice Sarbatorilor de Iarna (ornamente, cosmetice, imbracaminte, incaltaminte etc.), suma medie alocata a scazut usor de la 498,63 lei la 467,64 lei.

Exista totusi oraseni (putin peste 20%) care ar dori sa cumpere de Craciun sau Revelion anumite produse alimentare, dar nu si le permit din cauza limitarilor financiare. Dintre acestea mentionam carnea, in special cea de curcan sau vita, pestele, dar si alimente mai scumpe cum ar fi branzeturile „fine”/frantuzesti sau „sampania mai scumpa”.

In ceea ce priveste categoria „calatoriile/excursiile organizate in perioada Sarbatorilor de Iarna”, se inregistreaza o crestere a numarului orasenilor care vor pleca in concediu, dar o scadere a sumei medii alocate, de la 1.524,47 lei in 2013, la 1.149,31 lei in 2014. O alta categorie de cheltuieli prilejuita de Sarbatorile de Iarna este cea a „iesirilor in oras/la restaurant”. Pentru aceasta, persoanele intervievate intentioneaza sa aloce, in medie, aproximativ aceeasi suma ca anul trecut (372,87 lei).

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori, in perioada 25 – 28 noiembrie 2014. Au fost intervievate telefonic 800 persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 18 – 65 ani. Marja de eroare a studiului este de ±3,46%.