CIA nu informase Departamentul de Stat despre existenta inchisorii din Romania, situatie pe care ambasadorul Michael Guest a catalogat-o "inacceptabila", autoritatile de la Bucuresti cerand in 2006 inchiderea centrului de detentie, rezulta din interpretarea datelor cuprinse in raportul Senatului SUA.

Versiunea publica a raportului elaborat de Comisia senatoriala de Informatii a secretizat o serie de date, inclusiv numele tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detentie construit de CIA in Romania este "BLACK" ("NEGRU"). Polonia are culoarea "albastru", Lituania, "violet", iar Thailanda, "verde", scrie Mediafax.

Pornind de la aceasta informatie, din document ar rezulta ca Agentia Centrala de Informatii din SUA a semnat, in anul 2002, un acord cu o institutie decizionala de rang inalt din Romania (neidentificata in versiunea publica a documentului) pentru gazduirea unei inchisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru constructia centrului de detentie au fost de ordinul milioanelor de dolari.

"In anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu ... din tara ... pentru a gazdui un centru de detentie. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din tara ... sa identifice modalitati de sustinere a ... in tara ... (...) Primii detinuti CIA au inceput sa fie transferati la Centrul de detentie NEGRU in toamna anului 2003", se arata in raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare utilizate de Agentia Centrala de Informatii.

Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre inchisoarea secreta din Romania, iar ambasadorul american in Romania, Michael Guest, a calificat ca "inacceptabila" aceasta situatie, cerand clarificari si asigurari ca nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare. "In august 2003, ambasadorul american in tara ... a incercat sa ia legatura cu oficiali de la Departamentul de Stat pentru a se asigura ca institutia are cunostinta de existenta centrului de detentie si de potentialul impact asupra politicilor in relatia cu Administratia tarii-gazda (Romania - n.red). Ambasadorului american i s-a raspuns de catre biroul local CIA ca acest lucru nu este posibil si ca nimeni de la Departamentul de Stat, nici macar secretarul de Stat (Colin Powell - n.red), nu fusese informat despre existenta inchisorii CIA in aceasta tara. Catalogand drept «inacceptabila» atitudinea CIA, ambasadorul a cerut un document semnat cel putin de catre consilierul prezidential american pentru Securitatea nationala prin care sa fie descrise atributiile programului, inclusiv o pozitie din care sa reiasa ca tehnicile de interogare utilizate de CIA respectau standardele legale si drepturile omului (...)", mentioneaza raportul.

In aceasta situatie, sediul central al CIA a cerut interventia adjunctului secretarului de Stat, Richard Armitage, care l-a sunat pe ambasadorul din Romania. "Richard Armitage a cerut CIA sa ii tina pe el si pe secretarul de Stat informati, pentru a nu fi luati pe nepregatite cand ambasadorul va exprima ingrijorare", subliniaza raportul.

In mai 2004, pe fondul dezvaluirilor despre abuzurile comise in inchisoarea americana de la Abu Ghraib (Irak), ambasadorul din Romania a cerut din nou explicatii privind metodele de interogare utilizate de CIA, reiese din raport. "Richard Armitage a facut din nou afirmatii vehemente, reprosand CIA ca el si secretarul de Stat au fost tinuti in afara procesului de coordonare al Consiliului american pentru Securitatea Nationala privind programul CIA. (...) Armitage a emis dubii privind eficienta si valoarea informatiilor obtinute prin programul CIA", precizeaza raportul.

In aprilie 2005, seful inchisorii CIA din Romania a trimis un email in care exprima preocupari privind calitatea personalului trimis la unitatea de detentie si asupra programului CIA in general, rezulta din raport. In 2006, "dupa publicarea unui articol in Washington Post, ... tarii ... a cerut inchiderea in cateva ore a Centrului de detentie NEGRU. CIA a transferat in scurt timp restul detinutilor aflati in acest centru", mentioneaza raportul.

Din document rezulta ca in inchisoarea CIA din Romania au fost detinuti suspecti importanti, printre care s-au numarat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Gul, un lider operativ al retelei Al-Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizatiei teroriste, Abu Faraj al-Libi, numarul trei in ierarhia gruparii, si Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat in atacul asupra navei militare USS Cole.

Un raport al Consiliului Europei prezentat in 2006 confirma existenta unui centru secret de detentie al CIA in Romania, in cadrul programului Agentiei Centrale de Informatii de "extradari extraordinare" vizand suspecti de terorism. In decembrie 2011, organizatia Amnesty International a cerut Romaniei sa redeschida investigatia privind centrul de detentie al CIA, dupa ce presa internationala a dezvaluit ca inchisoarea ar fi fost in Bucuresti.

In octombrie 2013, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cerea autoritatilor romane declansarea rapida a unei anchete "independente, impartiale, detaliate si eficiente" privind implicarea Romaniei in programul inchisorilor CIA. In replica, premierul Victor Ponta a declarat ca autoritatile romane vor studia rezolutia PE si vor face tot ce e normal pe plan european sau international. "Sincer, nu stiu despre ce inchisori este vorba si, in mod sigur, cred ca s-au intamplat cu mult inainte de a ma apropia eu de functia de prim-ministru. O sa studiem ce s-a decis si vom face tot ceea ce e normal pe plan european sau international", spunea Victor Ponta in octombrie 2013.

Pe 17 septembrie 2013, fostul consilier prezidential Ioan Talpes a fost audiat la Parchetul instantei supreme, in calitate de martor, in dosarul in care Muhammad al-Nashiri a reclamat presupusa detinere a sa intr-o inchisoare CIA din Romania. In mai 2012, avocatul sauditului suspectat de terorism a inaintat in numele acestuia o plangere penala procurorului general al Romaniei, in care reclama detentia secreta, rele tratamente aplicate clientului sau, precum si procedura de extradare. In august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa) a depus o reclamatie in numele lui Abd al Rahim al-Nashiri impotriva Romaniei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO).

Senatul american a prezentat marti versiunea publica a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism, inducand in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute. "In multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, in serie si fara oprire", precizeaza raportul. "Privarea de somn implica tinerea detinutilor in stare de veghe pana la 180 de ore, de obicei in picioare sau in pozitii incomode, chiar si cu mainile legate deasupra capului", adauga documentul, precizand ca un suspect de terorism a murit de hipotermie dupa ce a fost tinut "partial dezbracat" pe o podea de beton. Conform raportului, alti detinuti au fost legati la ochi si tarati pe coridoarele penitenciarelor in timp ce erau loviti cu picioarele si pumnii de gardieni. Multi detinuti supusi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinatii, stari paranoice, insomnii ori au avut tendinta de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii retelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconstient dupa ce a fost supus tehnicii simularii inecului, precizeaza autorii raportului.

Potrivit documentului, elaborat de experti ai Comisiei de Informatii din Senatul SUA, "tehnicile de interogare utilizate CIA au fost mai brutale si mult mai frecvente decat se cunostea". Conform The New York Times, programul de interogare aplicat de CIA nu a fost bine gestionat si nu era monitorizat in mod adecvat. "Persoanele care au incalcat politicile CIA au fost trase foarte rar la raspundere. Agentia Centrala de Informatii a restrictionat accesul la informatii, a refuzat sa raspunda solicitarilor referitoare la programul de interogare, furnizand, uneori, informatii false", noteaza raportul. "CIA a indus in eroare membri ai Congresului si reprezentanti ai Casei Albe privind eficienta si amploarea utilizarii tehnicilor dure de interogare", continua autorii raportului.

Conform documentului, cel putin 26 de suspecti de terorism au fost detinuti in mod ilegal, in contradictie cu normele americane de incarcerare.
"CIA a oferit ilegal informatii clasificate jurnalistilor, exagerand succesul tehnicilor dure de interogare a suspectilor de terorism, in scopul obtinerii sustinerii opiniei publice", subliniaza raportul.

LEE SNIDER PHOTO IMAGES / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri