Actualii sau fostii sefi de CJ care au ori au avut probleme cu legea sunt tot mai multi, iar lista nu pare inchisa. Odata cu ridicarea presedintelui CJ Timis de catre DNA, numarul acestora a crescut, miercuri, la 21, sase fiind arestati preventiv sau la domiciliu, in dosare de coruptie.

Abuz in serviciu, mita, trafic de influenta - acestea sunt infractiunile cu frecventa mare in dosarele deschise pe numele presedintilor de consilii judetene. Majoritatea acestor dosare sunt instrumentate de procurorii anticoruptie, care, in ultimele zile, au avut "incursiuni" in judetele Timis, Hunedoara si Buzau, scrie Mediafax.

Ultimul (dar, putin probabil, cel din urma) sef de CJ ridicat de anchetatori este presedintele CJ Timis, Titu Bojin (PSD). Acesta este suspectat, potrivit unor surse judiciare, ca directiona fonduri din bugetul Consiliului Judetean Timis catre unitati administrativ teritorial din judet, in vederea finantarii contractelor pe care acestea le aveau in derulare cu o firma al carei patron este un apropiat al edilului. Miercuri seara, Bojin ar urma sa afle daca va fi cercetat in libertate sau in arest.

Arestat la domiciliu, seful CJ Hunedoara, Mircea Molot (PNL), nu ar fi stat nici el departe de ilegalitati, dupa cum sustin procurorii. Asupra lui planeaza suspiciunea ca in perioada 2010-2014 a creat si pus in functiune un circuit financiar prin care fondurile publice au ajuns in conturile unor societati care nu indeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnica si/sau profesionala, economico-financiara, precum si experienta similara. Respectivele firme erau controlate de persoane din cercul sau relational, "practica" frecventa in randul celor cu drept de semnatura si decizie privind banii publici.

Trioul presedintilor de CJ ridicati in ultimele zile este completat de Cristinel Bigiu (Buzau, PSD), arestat preventiv pentru ca ar fi cerut si primit bani pentru a atribui contracte pe bani publici unor firme. El a fost retinut dupa ce a fost prins in flagrant, in parcarea din fata blocului unde locuieste, in timp ce primea 50.000 de lei pe care anchetatorii ii considera mita.

Printre cele mai mediatizate cazuri de coruptie in plan local se numara cel al lui Nicusor Constantinescu (PSD). Presedintele suspendat al CJ Constanta a atras atentia asupra sa, in primul rand, prin numarul de dosare in care este judecat (trei), dar si prin "fuga" in America, din motive de sanatate. Ulterior, odata prins, el a fost arestat, insa a stat mai putin de o luna in arest preventiv, in prezent fiind judecat sub control judiciar. Constantinescu a fost trimis in judecata pentru ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, pentru ca nu s-a supus unui control al Curtii de Conturi si pentru ca ar fi fost implicat in retrocedarea ilegala a unor terenuri la malul Marii. In plus, seful CJ Constanta este anchetat pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite 15 cartuse de 9 milimetri.

Un alt nume cu greutate care a starnit interesul opiniei publice este cel al sefului CJ Mehedinti, Adrian Duicu (PSD), in contextul in care in documentele din dosar era mentionat si numele premierului Victor Ponta. Dosarul lui Duicu a fost deschis dupa ce acesta ar fi afirmat, intr-o discutie cu seful IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, unor functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne si a seful Inspectoratului General al Politiei Romane, precum si asupra unor consilieri locali din CL Orsova. Procurorii DNA au inceput urmarirea penala in cazul lui pentru trafic de influenta, cumparare de influenta, instigare la dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz in serviciu si doua infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite. Duicu, suspendat de la sefia CJ Mehedinti, se afla, in prezent, in arest la domiciliu, la vila sa din Orsova, dupa ce intre 4 aprilie si 17 octombrie a fost arestat preventiv.

Si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma (PSD), in prezent suspendat din functie, le-a atras atentia procurorilor. Alaturi de fiul sau, acesta ar fi prejudiciat bugetul judetului cu peste sase milioane de lei, prin atribuirea unor contracte "cu dedicatie". Mircea Cosma este cercetat sub control judiciar. "Reteta" contractelor atribuite preferential a fost insusita si la CJ Brasov, al carui sef, Aristotel Cancescu (PNL), este acuzat de abuz in serviciu. Aflat in arest preventiv din 24 octombrie, Cancescu ar fi acordat preferential contracte unei firme, in 2007 si in 2008. In schimbul acestui "serviciu", societatea comerciala respectiva i-a construit lui Cancescu un teren de tenis la resedinta acestuia din Rasnov, sustin procurorii.

Aflat in prezent in arest la domiciliu, Horea Uioreanu (Cluj, PNL) este printre putinii sefi de consiliu judetean care si-a dat demisia in urma implicarii intr-un scandal penal. Arestat preventiv intre 29 mai si 12 noiembrie, fostul presedinte al CJ Cluj este judecat pentru ca ar fi luat mita in repetate randuri. Procurorii spun ca acesta ar fi cerut un comision de 700.000 de lei pentru a "oferi" un contract in valoare de aproximativ 4 milioane de lei, cu privire la efectuarea de lucrari in mai multe comune din judet si pentru construirea unor obiective in cadrul Aeroportului din Cluj-Napoca.

Tot despre bani publici este vorba si in cazul presedintelui Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa (PSD), urmarit penal de DNA intr-un dosar privind licitatii trucate. Contractele date, potrivit procurorilor, cu incalcarea legii au vizat proiecte de consolidare si restaurare pentru un muzeu, Centrul Cultural Brancusi - Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicala SMURD, reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Centrul de coordonare si conducere a interventiei in caz de dezastre in regiunea transfrontaliera, proiecte realizate, in parte, din fonduri europene.

Vicepremierul Liviu Dragnea, presedinte executiv al PSD si fost sef al Consiliului Judetean Teleorman, se afla, si el, pe lista fostilor sefi de CJ acuzati ca nu au respectat legea. Dragnea a fost trimis in judecata, in iulie 2012, in dosarul fraudarii referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu. El este acuzat de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Potrivit rechizitoriului, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale". Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

In ceea ce il priveste pe presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca (PSD), procurorii spun ca acesta ar fi favorizat o firma din Timisoara careia i-a fost concesionat, in mod fraudulos, un teren agricol de circa 495 de hectare, bugetul institutiei fiind prejudiciat astfel cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului. Pe rolul Curtii de Apel Targu Mures se afla un dosar ce il priveste pe presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba (UDMR), acuzat de coruptie pentru ca, in decembrie 2010, ar fi dispus in mod nelegal si nejustificat decontarea a 1,8 milioane de lei in favoarea unei firme, pentru o serie lucrari de reabilitare a unui drum judetean.

Sibiul se afla, si el, pe "harta" consiliilor judetene ai caror sefi au probleme cu legea, fiind reprezentat de Ioan Cindrea (PSD). Presedintele Consiliului Judetean Sibiu a fost trimis in judecata de Parchetul instantei supreme pentru ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar, aceasta obtinand astfel peste 35.000 de lei. In Bihor, vicepresedintele Consiliului Judetean, Alexandru Iosif Francisc Kiss (UDMR), este urmarit penal pentru luare de mita, spalare de bani si abuz in serviciu. Conform anchetatorilor, Kiss, alaturi de cativa oameni de afaceri, a conceput si a pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania, dar si din SUA, prin intermediul caruia, intre 2005 si 2006, a fost disimulata plata sumei de aproximativ 600.000 de euro, de bani publici.

In Botosani, problemele de natura penala sunt consemnate atat la actualul presedinte al CJ, cat si la un fost ocupant al functiei.
Astfel, Constantin Contac (PSD), fost presedinte al Consiliului Judetean Botosani in perioada 2004-2008, a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, in vara lui 2007, pentru efectuarea unor operatiuni financiare in situatii de incompatibilitate, spalare de bani si fals in declaratii. Contac ar fi desfasurat, alaturi de fiul sau, Liviu Contac, fost director al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri, afaceri pe bani publici constand in contracte de prestari-servicii avand ca obiect intretinerea drumurilor. Constantin Contac a fost acuzat de fals in declaratii pe motiv ca, in perioada 2004-2007, a omis trecerea in declaratiile de avere a sumei de aproximativ un milion de dolari. In 31 octombrie 2012, Constantin Contac a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de inchisoare cu executare si a fost incercerat la Penitenciarul Botosani, fiind eliberat la inceputul anului 2014, dupa executarea unei treimi din pedeapsa.

Actual sef al CJ Botosani, Florin Turcanu (PNL), a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru fals intelectual. El a fost gasit vinovat ca a consemnat nereal ca 23 de membri ai partidului au fost exclusi din PNL, acestia pierzandu-si astfel functiile de consilieri judeteni sau locali. Sentinta nu a fost definitiva, iar o decizie finala in acest proces urmeaza sa fie data de Curtea de Apel Suceava. Constantin Nicolescu (PSD), fost presedinte al Consiliului Judetean Arges, a primit cea mai aspra pedeapsa dintre toti sefii de CJ condamnati: noua ani si sase luni de inchisoare, in dosarul in care este acuzat de fraudare de fonduri europene la reconstructia a doua poduri, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro. Decizia in cazul sau nu este insa definitiva, sentinta finala urmand sa fie data de instanta suprema, care, pe de alta parte, a decis ca Nicolescu s-a aflat in conflict de interese.

Si Marian Oprisan (PSD) detine un record in randul presedintilor de CJ. In cazul sau, dosarul cunoscut sub numele de "Caprioara" in care este acuzat de coruptie stagneaza in instanta de mai bine de opt ani. Procurorii sustin ca o comisie de licitatie de la Consiliul Judetean Vrancea, numita de Marian Oprisan, ar fi incredintat lucrari de pietruire a unor drumuri comunale, in valoare de 1,9 milioane de dolari, virati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) unor firme neeligibile.

Un alt fost sef de CJ din sudul tarii, Nicolae Mischie (Gorj, PSD), a fost condamnat definitiv, in martie 2013, la patru ani de inchisoare, pentru luare de mita si trafic de influenta, fiind eliberat conditionat anul acesta, in mai. Mischie a fost anchetat in 2004 si trimis in judecata de DNA pentru ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu sa ii renoveze vila din Targu Jiu, mostenita de la o matusa, in schimbul facilitarii accesului acestuia la o serie de contracte cu unitatile din minerit si energie.

Nici judetul Braila nu lipseste de pe lista judetelor ai caror sefi de consiliu judetean au avut si inca au probleme cu legea. Gheorghe Bunea Stancu (PSD), fostul presedinte al Consiliului Judetean, a fost trimis in judecata de DNA pentru ca ar fi favorizat firme la licitatii in cazul atribuirii unor contracte de lucrari de asfaltare, prejudiciul fiind de aproape trei milioane de lei. In prezent, Bunea Stancu se afla in arest la domiciliu, dupa ce a fost arestat definitiv. In plus, in 18 noiembrie, Bunea Stancu a fost gasit vinovat de ICCJ ca a incalcat regimul privind conflictul de interese in materie administrativa, dupa ce a semnat contracte de asociere cu doua cluburi sportive controlate de firme unde este actionar majoritar. Tot fostul presedinte al CJ Braila, exclus intre timp din PSD, are un dosar in care este acuzat de conflict de interese.

De conflict de interese a fost acuzat si presedintele Consiliului Judetean Calarasi, Raducu George Filipescu (PNL), dupa ce in 2009 si 2010 a semnat hotarari privind bugetele judetului prin care au fost alocati peste un milion de lei pentru doua asociatii conduse de acesta. Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma evaluarii, indicii referitoare la posibila savarsire de catre Raducu George Filipescu a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice.

Sursa foto: Avocat/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri