Daily Mail, celebrul tabloid britanic care a sustinut de-a lungul timpului mai multe campanii prin care denigra romanii din Marea Britanie, a lansat la inceputul acestei saptamani un nou articol scandalos despre un roman de etnie roma care a primit de la statul britanic ajutoare sociale de 60.000 lire intr-un an, o suma imensa pe care "jurnalistii profesionisti" de la Daily Mail nu o justifica pe parcursul articolului, aceasta fiind de peste doua ori mai mare decat salariul mediu din Marea Britanie.

Ion Lazar, un rom din Argetoaia, judetul Dolj, ar fi spus ca isi renoveaza casa de pe urma ajutoarelor sociale primite de la statul englez, in valoare de 60.000 de lire. "Stiu ca pot sa castig foarte usor beneficii in Anglia [...] Sunt bani gratis, multumesc Anglia", au tradus jurnalistii de la Daily Mail spusele romului Lazar.

Nu stim daca Daily Mail a relatat exact spusele lui Ion Lazar, insa cu siguranta cifra de 60.000 de lire este deplasata. Cum ar fi putut sa castige tanarul Lazar (36 de ani) atatia bani de pe urma beneficiilor sociale? Jurnalistii Daily Mail ar fi trebuit sa stie ca o astfel de suma este greu de atins in conditiile in care, precizeaza chiar ei in articol, romanul a venit in Marea Britanie in ianuarie, cand s-au ridicat restrictiile din piata muncii. ("Mr. Lazar came to the Britain with five other immigrants when the work restrictions on Romanians were lifted in January").

Totusi, Daily Mail titreaza si intr-o postare pe Facebook ca romanul a primit acea suma si acum isi reconstruieste casa din Romania cu acei bani.

Postarea cu acel titlu inselator a starnit bineinteles multe comentarii, numeroase share-uri si like-uri. Conform jurnalistilor britanici, Ion Lazar s-ar fi ocupat cu adunatul fierului vechi in Londra si ar fi sustinut ca lunar incaseaza 1.700 de lire din beneficii sociale, in contextul in care are 3 copii minori.

Sa facem un calcul simplu. Presupunand ca tiganul Ion Lazar a venit de la 1 ianuarie in Marea Britanie la munca si ar fi avut dupa el si cei 3 copii, desi nu este clar daca acestia au ramas in Romania sau nu. wall-street.ro a luat in calcul cel mai optimist scenariu, desi aproape imposibil de atins pentru un emigrant in Marea Britanie, in care tiganul Ion ar fi primit beneficii sociale pentru cei 3 copii, pentru somaj si pentru locuinta.

Conform legilor ce reglementeaza ajutoarele sociale in Marea Britanie, statul plateste saptamanal 20,3 lire / saptamana pentru cel mai mare copil sub 16 ani (sau 20 de ani in cazul in care este inca in scoala) si 13,4 lire / saptamana pentru ceilalti copii minori.

Deci, sa presupunem ca Ion ar fi primit ajutoare pentru cei trei copii ai sai. Cumulat ar fi insemnat 50 de lire pe saptamana, adica peste 200 de lire pe luna si aproape 2.600 de lire pe an. Pana la 60.000 de lire, o adevarata avere pentru un roman intors din strainatate (echivalentul a 200 de salarii medii in Romania si de peste doua ori salariul mediu din Marea Britanie), mai este insa mult.

Am mai putea sa presupunem ca tiganul Ion ar fi primit suma maxima admisa de autoritatile britanice pentru someri, de 71,70 lire pe saptamana, desi in cazul acesta ar fi trebuit sa dovedeasca ca isi cauta activ un loc de munca si, ca emigrant, a mai dat un test suplimentar prin care s-a dovedit activ din punct de vedere economic. Sa presupunem asta, dar si faptul ca el ar fi contribuit in prealabil, platind taxe, la acest ajutor de somaj, desi jurnalistii Daily Mail au precizat ca a sosit in Marea Britanie in ianuarie.

Deci, Ion Lazar ar fi putut primi timp de 26 de saptamani, cat este valabil in Marea Britanie ajutorul de somaj, 71,70 lire / saptamana, ajungand astfel la un total de 1.864 lire. Potrivit legilor, ajutorul pentru locuinta ar fi, de asemenea, disponibil imediat daca ai venituri mici, fie ca lucrezi sau esti somer. Presupunem ca Ion Lazar ar fi stat intr-un apartament cu un dormitor. Statul englez i-ar fi facut "cadou" saptamanal 250 de lire. Timp de un an ar fi insemnat 13.000 lire.

Toate aceste presupuneri sunt, desigur, exagerate si, cu greu ar fi putut un emigrant rom sa "pacaleasca" statul britanic la toate aceste capitole. Oricum, daca am face un total pentru toate cele trei ajutoare sociale, tot nu ar da 60.000 de lire, ci putin peste 17.500 lire. Ducand povestea in derizoriu, sa ne imaginam ca tiganul Ion s-ar fi intors in Romania cu 17.500 de lire - echivalentul a 22.000 de euro. Din imaginile jurnalistilor britanici se vede cum Ion Lazar isi reabiliteaza casa, nicidecum nu "isi trage o vila tapana" , dupa bunul obicei al romanilor intorsi din strainatate, si nici nu are cateva masini luxoase la poarta.

Sursa foto: tigani, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri